ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελληνική Τράπεζα: Καθαρά κέρδη 59,1 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

Το κέρδος πριν από τις προβλέψεις για την 2η τριμηνία 2019 ανήλθε στα €33,8 εκατ. και το κέρδος μετά την φορολογία για την 2η τριμηνία στα €44,2 εκατ

Newsroom K

Κέρδος μετά τη φορολογία ύψους €59,1 εκατομμυρίων ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα για την 1η εξαμηνία του 2019, με τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή της τράπεζας Ιωάννη Μάτση να τονίζει ότι τα εξαμηνιαία αποτελέσματα αντανακλούν μέρος από το όφελος της απόκτησης των εργασιών της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ).

Σε ανακοίνωση, η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει ότι διαθέτει «ισχυρή Κεφαλαιακή θέση» καθώς ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) βρίσκεται στο 18,5% και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 21,0%, «πολύ πιο ψηλά από τις ελάχιστες απαιτήσεις των εποπτικών αρχών». Το κέρδος πριν από τις προβλέψεις για την 2η τριμηνία 2019 ανήλθε στα €33,8 εκατ. και το κέρδος μετά την φορολογία για την 2η τριμηνία στα €44,2 εκατ.

Επίσης, αναφέρεται ότι υπήρξε σημαντική μείωση κινδύνου στον ισολογισμό της τράπεζας μετά την απόκτηση των εργασιών της πρώην ΣΚΤ και σημειώνει πως ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) διαμορφώθηκε στο 25,2% (ή 31,4% περιλαμβανομένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το Πρόγραμμα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων - ΠΠΠΣ) και οι καθαρές ΜΕΧ προς περιουσιακά στοιχεία διαμορφώθηκαν στο 4,1% (ή 6,7% περιλαμβανομένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το ΠΠΠΣ).

Σε γραπτή δήλωση του ο κ. Μάτσης τονίζει πως «η σημαντική μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό, η διατηρημένη και ενισχυμένη κερδοφορία καθώς και η ισχυρή κεφαλαιακή θέση με τον δείκτη CET1 στο 18,5% αποδεικνύουν ότι η διευρυμένη Ελληνική Τράπεζα διαθέτει ένα στέρεο, βιώσιμο και μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο προστατεύει τις καταθέσεις των πελατών της και δημιουργεί αξία για τους μετόχους της». Αναφέρει επίσης ότι η Ελληνική Τράπεζα, ως μια ενοποιημένη τράπεζα, με ισχυρή κεφαλαιοποίηση, μπορεί πλέον να επικεντρωθεί στον στόχο της στρατηγικής της ανάπτυξης, η οποία στηρίζεται σε μια πελατοκεντρική προσέγγιση.

«Συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, στηρίζοντας τους αξιόχρεους πελάτες μας, τόσο άτομα και νοικοκυριά, όσο και επιχειρήσεις. Παράλληλα, εργαζόμαστε συστηματικά για τη βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού μας, βελτιώνοντας την έκθεση μας σε ΜΕΧ», υπογραμμίζει. Για την επίτευξη των στόχων, σύμφωνα με τον κ. Μάτση, η Ελληνική Τράπεζα στηρίζεται σε 4 πυλώνες που είναι το προσωπικό, που αποτελεί την κινητήρια δύναμη της Τράπεζας, οι επενδύσεις στην τεχνολογία, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ψηφιακής εξυπηρέτησης των πελατών και στην απλοποίηση της επαφής τους με την Τράπεζα, στην περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών της Τράπεζας, προσφέροντας μια απρόσκοπτη και ευχάριστη εμπειρία εξυπηρέτησης στους πελάτες και στην εναρμόνιση με τους κανονισμούς και τις νομοθεσίες όσον αφορά τη συνετή ανάληψη ρίσκου, πάντα σε στενή συνεργασία με τις εποπτικές αρχές.

Αναφορικά με το μεγαλύτερο επίτευγμα του 2019 για την τράπεζα που είναι η επιτυχής, εντός των χρονοδιαγραμμάτων και του προϋπολογισμού, ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης των συστημάτων και των λογαριασμών των πελατών της πρώην ΣΚΤ, η οποία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας αναφέρει ότι «η ολοκλήρωση αυτού του έργου, μιας στρατηγικής προτεραιότητας για την Τράπεζα που απορρόφησε όλους μας τους πόρους και προσοχή κατά τη διάρκεια του 2018 και 2019, δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό του προσωπικού. Γι’ αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά όλους για τη σκληρή δουλειά ώστε να φτάσουμε σε αυτό το ορόσημο».

Στην ανακοίνωση της η Ελληνική Τράπεζα τονίζει πως αποτελεί ηγετική τράπεζα στην λιανική τραπεζική στην Κύπρο, με το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων και μερίδια αγοράς καταθέσεων και χορηγήσεων από νοικοκυριά στο 38,9% και 30,1% αντίστοιχα και σημειώνει την επιτυχή ενσωμάτωση συστημάτων και λογαριασμών 400.000 περίπου πελατών στα συστήματα της Ελληνικής Τράπεζας.

Το σύνολο των νέων χορηγήσεων που εγκρίθηκαν κατά τη 1η εξαμηνίας του 2019 ανήλθε στα €387,6 εκατ. Ο Δείκτης κάλυψης των προβλέψεων των ΜΕΧ ανήλθε στο 64,0% στις 30 Ιουνίου 2019, (ή 52,9% συμπεριλαμβανομένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το ΠΠΠΣ). O Δείκτης Texas (εξαιρουμένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το ΠΠΠΣ) μειώθηκε στο 84,2%. Ο δείκτης εσόδων και εξόδων για την 1η εξαμηνία του 2019 ανήλθε στο 65,1%. Η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει ότι διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, με τον Δείκτη Απαίτησης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) στο 585% - Χρηματοδότηση από καταθέσεις, οι οποίες ανέρχονται στο 89,9% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων. Τέλος, ο Δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 42,0%, επιτρέποντας περαιτέρω ανάπτυξη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση