ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Εντολή» Ερντογάν για μείωση επιτοκίων και αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% το 2020

Η τουρκική οικονομία συρρικνώνεται από το β΄ εξάμηνο του 2018, εξαιτίας της μεγάλης υποχώρηση της τουρκικής λίρας

Kathimerini.gr

Στόχο για ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας κατά 5% το 2020 έθεσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, καθιστώντας σαφές ότι προϋπόθεση για αυτό είναι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Το γεγονός ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα και η ΕΚΤ προβλέπεται να χαλαρώσουν τη νομισματική τους πολιτική το επόμενο διάστημα ευνοεί την Τουρκία και άλλες αναδυόμενες αγορές, καθώς καθιστά πιο ελκυστικά τα περιουσιακά τους στοιχεία για επενδυτές που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις και είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το ανάλογο ρίσκο.

Η τουρκική οικονομία συρρικνώνεται από το β΄ εξάμηνο του 2018, εξαιτίας της μεγάλης υποχώρηση της τουρκικής λίρας, που οδήγησε σε μεγάλη πτώση των επενδύσεων και της κατανάλωσης. Η κατάσταση βελτιώνεται από τις αρχές του 2019, ωστόσο είναι εντελώς απίθανο η κυβέρνηση Ερντογάν να επιτύχει τον στόχο για ανάπτυξη 2,3% το 2019. Το α΄ τρίμηνο του έτους η τουρκικής οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 2,6% σε ετήσια βάση και το β΄ τρίμηνο κατά 1,5%. Το γεγονός δεν πτοεί τον Ερντογάν, που κάνει πράξη την απειλή να αναλάβει προσωπικά τη νομισματική πολιτική της μεγαλύτερης οικονομίας της Μέσης Ανατολής. Το ΑΕΠ πρέπει να αυξηθεί κατά 5% και η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί σε αυτόν τον στόχο, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος το βράδυ της Τετάρτης μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ. Ο Ερντογάν επανέλαβε την περίεργη άποψη ότι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού προκαλεί πτώση του πληθωρισμού και δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας για το τι περιμένει από τον νέο κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας. «Το επιτόκιο δανεισμού θα μειωθεί περαιτέρω», είπε ο Τούρκος ηγέτης αναφερόμενος στην υποχώρηση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες. «Εχω αλλεργία στα υψηλά επιτόκια δανεισμού. Είμαι αντίθετος στα υψηλά επίπεδα επιτοκίων δανεισμού».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως «με τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού περιορίστηκε ο πληθωρισμός». Ωστόσο, παρερμηνεύει το γεγονός ότι η πτώση του πληθωρισμού στην Τουρκία από το περίπου 24% τον περασμένο Νοέμβριο στο 15,7% τον Ιούλιο και η έντονη πίεση που άσκησε ο ίδιος στην κεντρική τράπεζα απολύοντας τον διοικητή της ήταν τα βασικά αίτια που επέτρεψαν τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού από το 24% στο 19,75% τον Ιούλιο. Η τουρκική οικονομία μπορεί να βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, έχοντας περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το τελευταίο δωδεκάμηνο, ωστόσο η προσήλωση του Ερντογάν στην επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ευάλωτη τουρκική οικονομία. Η τουρκική κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες της χώρας να αυξήσουν τον δανεισμό και παράλληλα να μειώσουν το κόστος του χρήματος.

Ο στόχος που έθεσε ο Ερντογάν για το 2020 θυμίζει τις προβλέψεις της τουρκικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη πριν από τη νομισματική κρίση του 2018. Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της Αγκυρας προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,5% για το 2020, ωστόσο και αυτός ο στόχος θεωρείται αισιόδοξος από άλλους διεθνείς οργανισμούς και οικονομολόγους. Το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας τη διετία 2020-2021 κάτω από το 3% και επιτάχυνση γύρω στο 3,5% το διάστημα 2022-2023. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων, η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας το 2020 είναι 3,5%, ενώ η ενδιάμεση πρόβλεψη είναι 2,2%. Τα βασικότερα εμπόδια για ταχύτερη ανάπτυξη είναι η μεγάλη υποχώρηση των επενδύσεων και της κατανάλωσης και ο υποτονικός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης. Σε κάθε περίπτωση, ο Μουράτ Ουιζάλ, νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, γνωρίζει τι πρέπει να κάνει στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι αγορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση