ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2019

Λόγω ψηλών επιπέδων ιδιωτικού χρέους, ΜΕΔ, και δημοσιονομικού κόστους από το σχέδιο ΕΣΤΙΑ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αύξηση 3.1% προβλέπει για το ΑΕΠ το 2019, το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εκτιμά ότι η Κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με αρκετά θετικούς ρυθμούς κατά το 2019, αν και κάπως χαμηλότερους συγκριτικά με το 2018.

Όπως αναφέρει το 2018, το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 3,8%, ενώ το 2019, ο ρυθμός μεγέθυνσης αναμένεται να μετριαστεί, καθώς το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,1%. Ανάμεσα στους κυριότερους παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των προοπτικών περιλαμβάνονται: οι ισχυροί ρυθμοί αύξησης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης τα προηγούμενα τρίμηνα, οι υποβοηθητικές χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Κύπρο (π.χ. χαμηλά επιτόκια δανεισμού, απομόχλευση, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ) και τα ψηλά επίπεδα εγχώριας οικονομικής εμπιστοσύνης.

Η πρόβλεψη για επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης το 2019 συγκριτικά με το 2018 συνδέεται κυρίως με λιγότερο θετικές επιδόσεις εγχώριων οικονομικών δεικτών καθώς και με αυξημένη αβεβαιότητα στο εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον , σχετικά με π .χ. τον μελλοντικό ρυθμό μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας , πολιτικ ές αναφορικά με το διεθνές εμπόριο και Brexit , που αντικατοπτρίζεται στην πορεία αρκετών ξένων μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών δεικτών.

Σε ό, τι αφορά τους εγχώριους παράγοντες, αναφέρονται ως κίνδυνοι για τον ρυθμό ανάπτυξης τα ψηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους και μη εξυπηρετούμενων δανείων και το ψηλό δημόσιο χρέος, μαζί με την ισχυρότερη διασύνδεση μεταξύ τραπεζικού τομέα και κράτους, μετά την πώληση της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας. Επισημαίνεται ως πιθανό επιπρόσθετο δημοσιονομικό κόστος από την εφαρμογή του σχεδίου Εστία ή/και από τη νεοσύστατη κρατική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, δημοσιονομικοί κίνδυνοι που ενδεχομένως να προκύψουν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ μεγαλύτερες από τις προγραμματιζόμενες αυξήσεις στο κρατικό μισθολόγιο και ( iii ) καθυστερήσεις στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (π.χ. δικαστικό σύστημα, δημόσια διοίκηση).

Brexit και ρωσική οικονομία

Ως κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης που πηγάζουν από το εξωτερικό περιβάλλον αναφέρεται η ψηλότερη αβεβαιότητα, η περαιτέρω υποτίμηση της στερλίνας και ασθενέστερη από την αναμενόμενη μεγέθυνση στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ, όπως επίσης και οι χαμηλότεροι από τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Επισημαίνεται η επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας λόγω χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου, ο αυξημένος ανταγωνισμός από άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Αναφέρεται τέλος ότι θετικότερες από τις προβλεπόμενες προοπτικές μπορούν αν διαμορφωθούν λόγω ταχύτερης μείωσης της ΜΕΔ, καθώς και από μεγαλύτερο βαθμό υλοποίηση ς επενδύσεων από ό,τι αντανακλάται στους οικονομικούς δείκτες. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση