ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

G7: Συμφωνία για αυξημένους στόχους παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

Οι χώρες-μέλη ζήτησαν και μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου

Τα πλούσια κράτη της Ομάδας των 7 (G7) συμφώνησαν την Κυριακή του Πάσχα να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ζήτησαν μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου καθώς στοχεύουν να επισπεύσουν τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, όπως ανέφερε η G7 σε σημερινή ανακοίνωση.

Ενώ οι χώρες-μέλη αναγνώρισαν την ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης αερίου, δήλωσαν μολαταύτα ότι επενδύσεις στον τομέα αυτό μπορεί να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν πιθανές ενεργειακές ελλείψεις, σύμφωνα με το ανακοινωθέν τους.

Υπουργοί της G7 συναντώνται στην πόλη Σαπόρο της βόρειας Ιαπωνίας για δύο ημέρες συνεδριάσεων με αντικείμενο το κλίμα, την ενέργεια και την περιβαλλοντική πολιτική, με τον στόχο να παραμένει να μην αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου. Τα θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ενεργειακή ασφάλεια έχουν λάβει επείγοντα χαρακτήρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ιαπωνία, η οικοδέσποινα των συναντήσεων, που εξαρτάται από τις εισαγωγές προκειμένου να καλύπτει σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών, επιθυμεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ως μεταβατικό καύσιμο για τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια.

«Θα αυξήσουμε δραστικά την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες μορφές ενέργειας», ανέφεραν τα μέλη της G7 στο ανακοινωθέν τους, δεσμευόμενα να αυξήσουν συλλογικά την υπεράκτια αιολική δυναμικότητα κατά 150 γιγαβάτ έως το 2030 και την δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών πλαισίων σε πάνω από 1 τεραβάτ.

Ωστόσο, απέφυγαν να εγκρίνουν μια προθεσμία το 2030 για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, όπως είχαν ζητήσει ο Καναδάς και ορισμένα άλλα μέλη, ενώ άφησαν ανοιχτή την πόρτα για συνεχείς επενδύσεις στο φυσικό αέριο, λέγοντας ότι ο τομέας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πιθανών ενεργειακών ελλείψεων.

Οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεσή τους να εκμηδενίσουν την ρύπανση με πλαστικά ως το 2040.

«Δεσμευόμαστε να βάλουμε τέλος στη ρύπανση με πλαστικά, με τη φιλοδοξία να μειώσουμε την πρόσθετη ρύπανση από πλαστικά στο μηδέν έως το 2040» εντός της G7, χάρη κυρίως στην κυκλική οικονομία και τη μείωση ή την εγκατάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης και των μη ανακυκλώσιμων πλαστικών, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X