ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΓΔ Υπουργείου Γεωργίας: Στήριξη της κυβέρνησης στον αγροτικό κόσμο

Ο κ. Γρηγορίου είπε ότι καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027

ΚΥΠΕ

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για συνέχιση της προσπάθειας που καταβάλλεται για στήριξη του αγροτικού κόσμου εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Ανδρέας Γρηγορίου, προσθέτοντας πως για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το οποίο προβλέπει συνολική χρηματοδότηση ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Γρηγορίου στο Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα που προωθούν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα, ενώ παράλληλα, στοχεύουν στον μετριασμό των περιβαλλοντικών προβλημάτων και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μιλώντας στη γιορτή παρουσίασης τοπικών προϊόντων στην Αργάκα, με διοργανωτή τη ΣΕΔΙΓΕΠ Αργάκας, σε συνεργασία με το Κ.Σ. Αργάκας και τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε πως στόχος τους είναι η στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων, ώστε να παραμείνουν ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Η Αργάκα, πρόσθεσε, είναι μια απομακρυσμένη και συνάμα πανέμορφη παραθαλάσσια κοινότητα, που παρουσιάζει έντονη γεωργική δραστηριότητα, έστω και αν βρίσκεται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Παρά τις δυσκολίες, οι γεωργοί της κοινότητας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, παράγουν και διαθέτουν, όπως είπε, εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, όπως εσπεριδοειδή, φρούτα φυλλοβόλων δέντρων, υποτροπικά φρούτα όπως αβοκάντο και μάνγκο, χωρίς να παραγνωρίζουμε φυσικά, τα πρώιμα λαχανικά, όπως είναι το περίφημο λουβί της Αργάκας.

Τεράστιο ρόλο στη γεωργική ανάπτυξη της κοινότητας διαδραματίζει εδώ και πολλά χρόνια η αναγνωρισμένη Οργάνωση Παραγωγών ΣΕΔΙΓΕΠ Περιφέρειας Πόλης Χρυσοχούς Λτδ, τόνισε ο κ. Γρηγορίου συγχαίροντας παράλληλα την επιτροπεία και τα μέλη της για το έργο που επιτελούν στη διάθεση των τοπικών προϊόντων σε όλη την Κύπρο.

Αν και ο γεωργικός τομέας αντιπροσωπεύει, σε αριθμούς, ένα μικρό μέρος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος του τόπου μας, εντούτοις, συνέχισε, ασκεί σημαντική επίδραση στους άλλους τομείς της οικονομίας, πολλαπλασιάζοντας έτσι την αξία του.

Συνδράμει, σημείωσε, στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές και στον περιορισμό της αστυφιλίας και της απερήμωσης. Εξάλλου, η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας προφυλάσσει και διατηρεί το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο, και συμβάλλει στον περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Επεσήμανε, επίσης, πως όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες τα τελευταία χρόνια, η κυπριακή γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Tο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, συνεχίζει την πολύπλευρη δράση του και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα.

Ακολούθως, ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται ο τομέας της γεωργίας στον τόπο μας, αφού την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας διαδέχθηκε η πανδημία του COVID-19, που δυσκόλεψε την οικονομική ζωή του τόπου μας επιφέροντας επιπτώσεις και στον γεωργικό τομέα.

Ταυτόχρονα, είπε, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο συνεχιζόμενος πόλεμος δημιούργησε ενεργειακό και επισιτιστικό πρόβλημα, με τις τιμές των εισροών και συνεπώς και των παραγόμενων προϊόντων να αυξάνονται ραγδαία.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αξιοποιώντας όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες για την αντιμετώπιση των σύνθετων και πολύπλευρων αυτών προβλημάτων, ώστε να μειωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις, προχώρησε μέσα από στοχευμένα προγράμματα στη στήριξη των αγροτών μας, που είχαν πληγεί περισσότερο από τις κρίσεις αυτές, με χρηματοδότηση που ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, είπε ο κ. Γρηγορίου, δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το 2019, προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου συστήματος διαχείρισης κινδύνων και των αντίξοων καιρικών συνθηκών, με το οποίο επιτυγχάνεται ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος των αγροτών. Μέσω του συστήματος αυτού, μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί, στους αγρότες, περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ για κάλυψη του απολεσθέντος εισοδήματος των αγροτών μας, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, εναρμονιζόμενο με τις ενωσιακές πολιτικές, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δίνει ιδιαίτερη σημασία και στην επέκταση των δράσεων αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της λειτουργίας του αγροτικού τομέα, όπως είπε .

Παραδείγματα αποτελούν, συμπλήρωσε, η μεταρρύθμιση του τομέα της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, και η βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των λαϊκών αγορών προς όφελος των αγροτών μας, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση