ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γερμανία: Έμπειροι εργάτες επιστρέφουν στα θρανία

Ο στόχος των προγραμμάτων επανεκπαίδευσης

The New York Times 

Όταν ο Emrullah Karaca ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα εργοστάσιο στην κωμόπολη Γκίφχορν, όπου η γερμανική εταιρεία Continental φτιάχνει εξοπλισμό αυτοκινήτων, έψαχνε μια προσωρινή δουλειά μετά το λύκειο.

Πέρασαν τουλάχιστον δύο δεκαετίες στις οποίες έχτιζε την καριέρα του στο εργοστάσιο και πέρυσι ο κ. Karaca, πατέρας τριών παιδιών, έμαθε ότι η Continental σκοπεύει να κλείσει το εργοστάσιο μέχρι το 2027. Ενόψει μιας ψυχοφθόρας διαδικασίας αναζήτησης δουλειάς, θα επιστρέψει στα θρανία για να πάρει δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης, το οποίο θα καλύψει ο εργοδότης του.

Πρόκειται για ένα απαραίτητο βήμα αν θέλει να βρει δουλειά στη Γερμανία, όπου παρά την απελπιστική έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, τα πτυχία και τα διπλώματα εξακολουθούν να έχουν υψηλότερη αξία από την πραγματική εμπειρία στη δουλειά. «Δεν το χρειάστηκα ποτέ μέχρι τώρα, διότι ήμουν πάντοτε εκεί», στο εργοστάσιο, δήλωσε ο κ. Karaca.

Ο Emrullah Karaca (φωτ. Patrick Junker/The New York Times)

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο θα παρακολουθήσει ο ίδιος και 80 συνάδελφοί του, είναι μέρος μιας πρωτοβουλίας της Continental, με στόχο να βοηθήσει τους εργαζομένους να αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται σε νέες θέσεις, είτε στην Continental είτε σε επιχειρήσεις της περιοχής.

Το 2021 η Continental μπήκε σε μία ομάδα 70 εταιρειών -συμπεριλαμβανομένης της Bayer, της DHL, της Infineon και της Siemens- η οποία σχημάτισε την Alliance for Opportunity (Συμμαχία για Ευκαιρίες), μια πρωτοβουλία με στόχο να διατηρήσουν τους 2,7 εκατ. εργαζομένους που απασχολούν όλες μαζί.

Η Γερμανία έχει μείνει πίσω από άλλες χώρες στην αυτοματοποίηση της βιομηχανίας και όσο η μεταποίησή της προσπαθεί να επιταχύνει ρυθμούς, η χώρα αντιμετωπίζει χιλιάδες απολύσεις στους κλάδους των αυτοκινήτων και της μηχανολογίας, παρότι τουλάχιστον 700.000 θέσεις κατά μήκος των παραγωγικών κλάδων παραμένουν κενές.

«Αυτές είναι βασικά οι αντικρουόμενες προτεραιότητες που έχουμε τώρα: Από τη μία πλευρά, οι απολύσεις σε συνδυασμό με τις δύσκολες διαδικασίες προσαρμογής του προσωπικού, και από την άλλη πλευρά έχεις έλλειψη προσωπικού», δήλωσε η Jutta Rump, διευθύντρια του Ινστιτούτου Εργασίας και Απασχολησιμότητας στο Λούντβιγκσχάφεν.

Στο Γκίφχορν, όπου η Continental παράγει συγκεκριμένα εξαρτήματα αυτοκινήτων, η εταιρεία έβλεπε τη ζήτηση να μειώνεται και το ενεργειακό κόστος να ανεβαίνει, με αποτέλεσμα να γίνεται σαφές ότι σύντομα το εργοστάσιο δεν θα είναι βιώσιμο.

ADVERTISEMENT
Έτσι, το μέλλον του κ. Karaca και περίπου 800 ακόμη εργαζομένων είναι αβέβαιο. «Όλοι νομίζαμε ότι θα είμαστε εδώ μέχρι τη σύνταξη», δήλωσε.

Οι γερμανικές εταιρείες έχουν μια παράδοση κοινωνικής ευθύνης και οι επικεφαλής της Continental κατανοούν πλήρως τον ρόλο που παίζει το εργοστάσιο στην κοινότητα των 41.000 κατοίκων, όπου ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εργοδότης.

«Υπήρχαν δύο πιθανές επιλογές: Είτε το κάνεις με τον κλασικό τρόπο – και κλασικός σημαίνει πολλές ηχηρές απεργίες, σωματειακές πολιτικές και εμπλοκή πολιτικών προσώπων», δήλωσε η Ariane Reinhart, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Continental, η οποία βοήθησε στην ίδρυση του εκπαιδευτικού κέντρου της εταιρείας το 2019. «Ή βρίσκεις έναν νέο τρόπο να κάνεις πράγματα».

Η Γερμανία είναι περήφανη για τα εκπαιδευτικά της προγράμματα, τα οποία προσφέρονται μέσω ενός διπλού συστήματος, που συνδυάζει γραπτές εξετάσεις και πρακτική εμπειρία. Περίπου 330 επαγγέλματα απαιτούν τίτλο επαγγελματικής κατάρτισης και όλοι όσοι δεν τον έχουν μένουν λίγο-πολύ εκτός, ανεξαρτήτως των δεξιοτήτων που μπορεί να έχουν αποκτήσει δουλεύοντας.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως αυτά που προσφέρει η Continental και άλλα μέλη της συμμαχίας, δέχονται τη στήριξη του Βερολίνου και των τοπικών αρχών. Πέρυσι, η κυβέρνηση διοχέτευσε τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ σε εταιρείες, για να προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα κατάρτισης για τους εργαζομένους που πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους.

Ο κ. Karaca, ο οποίος έχει ένα παιδί στο πανεπιστήμιο και δύο στο σχολείο, δήλωσε ότι παρά την απογοήτευσή του που τελειώνει ο χρόνος του στην εταιρεία, είναι ευγνώμων για την ευκαιρία που του δόθηκε να βρει μια νέα δουλειά.

«Πρέπει να έχω τη δυνατότητα να αποδείξω τι μπορώ να κάνω», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση