ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιούνκερ: «Δεν διδαχθήκαμε τίποτα» από την ευρω-κρίση

Ως συνέπεια της πανδημίας, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε στο Politico ότι η προσδοκία του είναι ο κοινοτικός προϋλογισμός (ΠΔΠ) για την περίοδο 2021-7 θα «είναι πολύ μεγαλύτερος».

Kathimerini.gr

Την απογοήτευσή του που το μικρόβιο του διχασμού ταλανίζει εκ νέου την Ευρωζώνη εκφράζει με συνέντευξή του στη στήλη Playbook του Politico ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Επιτρέψαμε να αναζωπυρωθεί η σύγκρουση μεταξύ Βορρά-Νότου. Δεν διδαχθήκαμε τίποτα» από την προηγούμενη κρίση, λέει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και του Eurogroup. Ο κ. Γιούνκερ μίλησε ιδιαίτερα επικριτικά για τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και τον «τρόπο με τον οποίο εκφράστηκε απέναντι στην Ιταλία».

Ιδιαίτερα αυστηρός – σε αντίθεση με τη σημερινή ηγεσία της Επιτροπής – εμφανίζεται και απέναντι στα έκτακτα μέτρα που έλαβε η ουγγρική κυβέρνηση με αφορμή την κρίση του Covid-19, αναστέλλοντας ουσιαστικά τη λειτουργία του κοινοβουλίου και περιορίζοντας δραστικά την ελευθερία του Τύπου. Χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της Ουγγαρίας «πέρα από κάθε λογικά αποδεκτή ζώνη» κα αποδίδει στη Βουδαπέστη ευθύνες για την αδυναμία γεφύρωσης του χάσματος ανατολής-δύσης εντός της Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, τονίζει, «δεν πρέπει να χαλαρώσουμε στο ζήλο…με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το ουγγρικό ζήτημα».

Σε μία κριτική των χειρισμών της διαδόχου του, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δηλώνει: «Τώρα που η νέα νομοθεσία εφαρμόστηκε στην Ουγγαρία, πίστευα ότι οι κυβερνήσεις και η Επιτροπή θα έλεγαν τα πράγματα με το όνομά τους». Ήταν λάθος το ότι δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στη χώρα η φον ντερ Λάιεν στη δήλωσή της για τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στα κράτη-μέλη, εκτιμά. Αν κατονομαζόταν η Ουγγαρία «δεν θα είχε κάποιο άμεσο αποτέλεσμα, αλλά θα έκανε πιο ξεκάθαρες τις διαχωριστικές γραμμές». Σχετικά με το κράτος Δικαίου, τονίζει, «οι διατυπώσεις πρέπει να είναι ευθείς».

Σχετικά με τη συμφωνία την περασμένη εβδομάδα στο Eurogroup, ο κ. Γιούνκερ δεν τοποθετήθηκε για το αν είναι επαρκούς μεγέθους. Καλωσόρισε όμως το γεγονός της συμφωνίας, λέγοντας ότι ένα ακόμα ναυάγιο θα ήταν «ένα πλήγμα για την ευρωπαϊκή ιδέα». Επαίνεσε, επιπλέον, το συμβιβασμό για τη χρήση του ESM, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και για τη δημιουργία του προγράμματος στήριξης της απασχόλησης SURE από την Επιτροπή, αλλά και τη χαλάρωση των κανόνων για τα δημοσιονομικά και τις κρατικές ενισχύσεις.

Ως συνέπεια της πανδημίας, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε στο Politico ότι η προσδοκία του είναι ο κοινοτικός προϋλογισμός (ΠΔΠ) για την περίοδο 2021-7 θα «είναι πολύ μεγαλύτερος». «Είναι πλέον επείγον να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. Όσοι αρνούνται να συνεισφέρουν περισσότερο, όσοι ισχυρίζονται ότι η πρόταση της Επιτροπής – της δικής μου Επιτροπής, το 2018 – ήταν υπερβολικά φιλόδοξη, πρέπει επειγόντως να αλλάξουν την οπτική τους. Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό που αίρεται στο ύψος των προκλήσεων του μέλλοντος», είπε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν. «Πιστεύω ότι ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. είναι το κορυφαίο εργαλείο αλληλεγγύης», πρόσθεσε, λέγοντας ότι πρέπει η συμφωνία για το ΠΔΠ να επιτευχθεί «τώρα, όχι το Δεκέμβριο».

Τέλος, σχετικά με τα «κορωνο-ομόλογα», είπε ότι «δεν αποτελούν λύση για την τρέχουσα κρίση», καθώς «θα χρειαζόταν μήνες η προετοιμασία ενός τέτοιου νέου χρηματοοικονομικού εργαλείου». Ωστόσο, πρόσθεσε, η ιδέα των ευρω-ομολόγων - την οποία ο ίδιος έφερε στο προσκήνιο με άρθρο του στους Financial Times το 2010 μαζί με τον Τζούλιο Τρεμόντι, όπως υπενθυμίζει - δεν πρέπει να απορριφθεί: «Δεν είναι παλαβή ιδέα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα χρειαστούμε αυτό το εργαλείο».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση