ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η αθέατη πλευρά της κρίσης του κορωνοϊού

Η πανδημία επηρεάζει σημαντικά συναλλαγματικές ισοτιμίες, επιδρά στην κίνηση κεφαλαίων και προκαλεί αστάθεια των κεφαλαιακών ροών

Kathimerini.gr

Η κρίση δημόσιας υγείας και οικονομίας εξαιτίας του κορωνοϊού έχει ακόμα μία φορά ρίξει το φως των προβολέων στην αστάθεια των κεφαλαιακών ροών, καθώς και στην ανάγκη να υπάρχουν διαθέσιμα ποικίλα εργαλεία για τη διαχείριση των κινδύνων – των κινδύνων που προέρχονται από τις εν λόγω ροές. Παράλληλα, τα εργαλεία αυτά θα πρέπει να μεγιστοποιούν τα οφέλη τους. Σε ψηφιακό εργαστήριο, το οποίο οργανώθηκε από την Τράπεζα της Αγγλίας, την Τράπεζα της Γαλλίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), δόθηκε έμφαση στους κινδύνους που εμφανίζονται από την αλλαγή του σκηνικού στην κυκλοφορία κεφαλαίων. Επίσης τονίστηκε και η ανάγκη να γίνουν διεθνώς συντονισμένες προσπάθειες και να καταστεί δυνατή η αντιμετώπισή τους, διευρύνοντας τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Όπως καταδεικνύεται, η σύνδεση ανάμεσα στον χρηματοπιστωτικό κύκλο και στα ακραία επεισόδια κεφαλαιακών κινήσεων, αλλά και στις νομισματικές κρίσεις, θα παραμείνει ενεργή για αρκετά χρόνια στο μέλλον.

Εν συγκρίσει με προηγούμενα κρούσματα πιέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε διεθνή κλίμακα, αυτή τη φορά η αιφνίδια διακοπή στη ροή χρημάτων προς τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια αναδυόμενων αγορών λόγω ιού φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα αισθητή. Το γεγονός πως εκρέουν κεφάλαια-ρεκόρ από τις εν λόγω αγορές έχει ως αποτέλεσμα να υποτιμώνται οι ισοτιμίες, να αυξάνεται το κόστος χρηματοδότησης και να περιορίζεται η πρόσβαση στην έξωθεν χρηματοδότηση. Οι δε προηγμένες οικονομίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και ορισμένες της Ευρωζώνης αλλά και η Ιαπωνία, έχουν και αυτές δει σημαντικές εκροές κεφαλαίων, τα οποία προέρχονται από ξένους επενδυτές. Οι κινήσεις αυτές εντοπίζονται τον Μάρτιο του 2020.

Οι απώλειες αυτές στις αναδυόμενες και στις προηγμένες αγορές είχαν χαρακτήρα και αιφνίδιο αλλά και βραχύβιο. Επίσης, αντισταθμίστηκαν από το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες έδρασαν σε μεγάλη κλίμακα, όπως με το να συνεχίσουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική τους σε συνδυασμό με τα πολύ μεγάλα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων και τις παρεμβάσεις αυξημένης ρευστότητας ειδικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Στις δε αναδυόμενες οικονομίες έγιναν παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος. Η ύπαρξη ενός πλαισίου για την αντιμετώπιση των απειλών που γεννιούνται με την εκροή κεφαλαίων θα μπορούσε να βοηθήσει τους πολιτικούς και τις αρμόδιες Αρχές να κατανοήσουν καλύτερα τις συνέπειες και να δράσουν εγκαίρως, μετριάζοντας τους κινδύνους. Ένα τέτοιο πλαίσιο θα έδινε πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους τους συνδεόμενους με τις διαφορετικές μορφές κεφαλαιακών ροών, φωτίζοντας αφενός τον τρόπο με τον οποίο αυτές διακινούνται και φθάνουν στον προορισμό τους, αφετέρου την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχουν οι πρωτοβουλίες των αρμόδιων φορέων.

*Οικονομολόγοι των ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Τράπεζας της Αγγλίας και Τράπεζας της Γαλλίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση