ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η dοValue θα διαχειριστεί τα κυπριακά δάνεια της Bain

Ο Όμιλος με την Altamira Asset Management Cyprus Ltd. και την doValue Cyprus Ltd. διαχειρίζεται δάνεια ύψους 10,18 δισ. ευρώ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η dοValue θα διαχειριστεί τα κυπριακά μη εξυπηρετούμενα δάνεια που απέκτησε η Bain Capital Credit από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου). Ο λόγος για δάνεια ύψους 600 εκατομμύρια ευρώ μικτής λογιστικής αξίας, ή λογιστικής αξίας 325 εκατομμυρίων ευρώ, γνωστού και ως «project Marina» για το οποίο υπογράφηκε μνημόνιο συναντίληψης (memorandum of understanding) μεταξύ Bain και doValue. Η dοvalue Cyprus Limited λοιπόν θα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου που απέκτησε η Bain τον Νοέμβρη του 2020 από την Εθνική, το οποίο περιλάμβανε ΜΕΔ εταιρικών δανείων, δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς επίσης καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια.

Υπενθυμίζεται πως η doValue στην Κύπρο έχει συμφωνήσει με την Alpha Bank Κύπρου και βάσει της επίσημης ανακοίνωσης, η μητρική είχε συνάψει τον Νοέμβριο του 2019 συμφωνία συνεργασίας μακροχρόνιας διάρκειας με την εταιρεία doValueS.p.A. με σκοπό τη διαχείριση χαρτοφυλακίου της Τράπεζας στην Κύπρο, το οποίο περιλαμβάνει ΜΕΔ (NPEs) και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία (REO), συνολικής λογιστικής αξίας (Gross Book Value) 3,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της duValue για το πρώτο εξάμηνο του 2021, στο τέλος Ιουνίου 2021, τα διαχειριζόμενα ενεργητικά του ομίλου (GBV) σε πέντε αγορές αναφοράς της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, ανήλθαν σε 159,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 1% σε σχέση με το τέλος του 2020 (157,7 δισεκατομμύρια ευρώ). Στα ίδια αποτελέσματα, δείχνει πως ο Όμιλος, που έχει δύο οντότητες, την Altamira Asset Management Cyprus Limited και την doValue Cyprus Limited με έδρα και οι δύο εταιρείες την Λευκωσία, διαχειρίζονται δάνεια ύψους 10,18 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το ποσό, θα πρέπει να προστεθεί και το ποσό των δανείων που διαχειρίζεται από την ΚΕΔΙΠΕΣ, ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου. Όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα, η διεθνής επέκταση της doValue στη μεγάλη αγορά της Νότιας Ευρώπης, με την εξαγορά πρώτα της Altamira και αργότερα της doValue Ελλάδας, οδήγησε στην αναθεώρηση των διαδικασιών που χρησιμοποιεί η Διοίκηση για την αξιολόγηση και την ανάλυση της επιχείρησης, κοιτώντας ανά γεωγραφική περιοχή τα αποτελέσματα. Οι περιοχές που προσδιορίστηκαν είναι η Ιταλία, η Ελλάδα & Κύπρος και η Ιβηρία (Ισπανία και Πορτογαλία). Ο τομέας «Ιταλία» συνεισέφερε 22% στα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του Ομίλου duValue, το τμήμα «Iberia» επίσης 22%, ενώ το τμήμα «Ελλάδα και Κύπρος» συνέβαλε στο 56%.

Πολλοί οι servicers

Όπως είχε γράψει η «Κ» εντός του καλοκαιριού, ένας νέος «παίχτης» στην εξυπηρέτηση – διαχείριση δανείων μπήκε στην Κύπρο, η «Themis», εταιρεία που προέκυψε από την Pimco που αγόρασε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου στο πλαίσιο του «Helix 2». Μετά από αυτή την εξέλιξη, βλέπουμε αρκετές εταιρείες να έχουν δημιουργηθεί που ειδικεύονται στην διαχείριση – εξυπηρέτηση δανείων και δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες να προκύπτουν από πωλήσεις επόμενων μηνών. Ερωτηματικό δε, εάν οι πωλήσεις που αναμένονται, θα «γεννήσουν» νέες εταιρείες, ή θα συνάψουν συμφωνίες με τις ήδη υπάρχουσες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα προχώρησε η Bain Capital με την doValue που είχε ήδη δραστηριότητα στην Κύπρο από προηγούμενο «deal». Μη ξεχνάμε πως η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα και η Alpha Bank Κύπρου ετοιμάζονται για πωλήσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων στους επόμενους μήνες.

Οι συμπαίκτες

Πέρα από την προαναφερθείσα «Themis» που σχετίζεται με την Pimco, την Altamira Cyprus που εξυπηρετεί το χαρτοφυλάκιο της ΚΕΔΙΠΕΣ, την doValue Cyprus που σχετίζεται με την Alpha Bank και την Bain, στην Κύπρο δραστηριοποιούνται αρκετοί servicers που έχουν προκύψει από πληθώρα συμφωνιών. H Gordian είναι επίσης «παιδί» που «γεννήθηκε» από πώληση της Τράπεζας Κύπρου, στο πλαίσιο του Helix 1, εταιρεία που δημιουργήθηκε από την Apollo Global Management. Το 100% του κεφαλαίου της Gordian ελέγχεται από συγκεκριμένα χρηματοδοτικά κεφάλαια που χειρίζονται θυγατρικές εταιρείες της Apollo, όπου η Apollo είχε προχωρήσει στην αγορά δανειακού χαρτοφυλακίου με μεικτή λογιστική αξία ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Η APS είναι άλλος ένας διαχειριστής δανείων ο οποίος δημιουργήθηκε μετά την συμφωνία του 2017 με την Ελληνική Τράπεζα για την εξυπηρέτηση των στοιχείων ακίνητης περιουσίας και την εξυπηρέτηση του συνολικού χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελληνικής. Η Ελληνική Τράπεζα πλέον έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση και το λειτουργικό έλεγχο της APS Holding Cyprus Ltd., παρά το ότι η αρχική συμφωνία ήταν διαφορετική. Η APS έχει αγοράσει και άλλα χαρτοφυλάκια από τράπεζες και τα εξυπηρετεί, όπως αυτό της Τράπεζας Κύπρου με την ονομασία Velocity 1.

Η B2Kapital Cyprus είναι εταιρεία που στην ουσία ήταν και η πρώτη στην Κύπρο που αγόρασε χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων από τράπεζα, συγκεκριμένα αρχές του 2018. Τότε, αγόρασε 145 εκατ. ευρώ ΜΕΔ από την Ελληνική Τράπεζα. Από τότε έχει αγοράσει ΜΕΔ και από την Τράπεζα Κύπρου, μικτής λογιστικής αξίας 144 εκατ. ευρώ, γνωστό και ως χαρτοφυλάκιο Velocity 2.

Τέλος, αν και δεν έχει πωλήσει, η Astrobank έχει συμφωνήσει με την Qualco να διαχειριστεί το προβληματικό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας, το οποίο έχει μεταφερθεί σε εταιρεία με την ονομασία Trusset Asset Management Ltd. Η τράπεζα ελέγχει το 25% αυτής της εταιρείας.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση