ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ι. Παπαδόπουλος στην «Κ»: Η πρόκληση μπορεί να γίνει ευκαιρία

Ιερόθεος Παπαδόπουλος : Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βγει πιο δυνατή από αυτή την κρίση

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας προνοεί 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. σε δάνεια. Όσον αφορά στους επιπλέον πόρους, θα αντληθούν από την Επιτροπή με την έκδοση ομολόγων διάρκειας έως 30 ετών, η αποπληρωμή του κεφαλαίου των οποίων θα ξεκινήσει το 2028, και θα διανεμηθούν στα κράτη-μέλη, τις περιφέρειες και τους τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί βαρύτερα από την κρίση. Βάσει του Σχεδίου, οι επιχορηγήσεις θα δοθούν μέσω προγραμμάτων του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-2027). Η Κύπρος δικαιούται, όπως έχει διαρρεύσει, αλλά δεν επιβεβαιώνεται ακόμα, 1,433 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,088 δισ. ευρώ σε μορφή δανείων, με το σύνολο να ανέρχεται στα 2,520 δισ. ευρώ.

Σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος, τονίζει πως η ιστορία έχει διδάξει ότι μέσα από κάθε μεγάλη κρίση που περνάει η Ευρωπαϊκή Ένωση βγαίνει ισχυρότερη.
Αναφέρει δε, πως η πρόταση της Επιτροπής είναι μια πρόταση ισορροπημένη που ανταποκρίνεται σε αυτό που τα Κράτη Μέλη της ζήτησαν να ετοιμάσει και λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες αλλά και ευαισθησίες της κάθε χώρας.

Το Next Generation EU με το ποσό των 750 δισ. είναι αρκετό για να καλύψει τα προβλήματα που δημιούργησε ο κορωνοϊός στις οικονομίες και τις κοινωνίες μας;

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια ιστορική πρόταση, σχεδιασμένη για να αντιμετωπίσει το μέγεθος και την αμεσότητα των προκλήσεων που έχει μπροστά της η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ποιες είναι αυτές οι προκλήσεις; Προβλέψεις για ύφεση που κυμαίνονται από το 7% ως το 16%. Απαξίωση μετοχικού κεφαλαίου που υπολογίζεται από 700 δισ. έως 1,2 τρισ. ευρώ. Κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας. Ανάγκες για επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, που φτάνουν το 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ.  Η Επιτροπή κατέθεσε μια ουσιαστική πρόταση, μια πρόταση που ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες. Η πρόταση αυτή θέτει ένα ποσό 750 δισ.ευρώ στην υπηρεσία της ανάκαμψης. Αυτό το ποσό, να μην το ξεχνάμε, έρχεται να προστεθεί στο 1,1 τρισ. που είναι το ύψος του προϋπολογισμού που έχουμε προτείνει για την περίοδο 2021-2027. Τα δυο μαζί, προϋπολογισμός και Ταμείο Ανάκαμψης, φτάνουν το 1,85 τρισ. ευρώ.

Πέραν τούτων, έχουν εγκριθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών των Κρατών Μελών, στο πλαίσιο του Eurogroup, οι προτάσεις της Επιτροπής για χρηματοδοτικά εργαλεία υποστήριξης των οικονομιών, εργαζομένων και επιχειρήσεων, με δυνατότητα βοήθειας μέχρι 540 δισ. ευρώ. Ετσι η ευρωπαϊκή βοήθεια φτάνει στα 2,4 τρισ. ευρώ. Επιπλέον είναι και οι ουσιαστικές, άνευ προηγουμένου, προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο, από κάθε Κράτος Μέλος, καθώς και η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με στόχο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και είναι συντονισμένη, αφού γίνεται μέσα στο πλαίσιο των κανόνων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και των προτεραιοτήτων της Ένωσης για μια βιώσιμη, ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη. Και, σε ό,τι αφορά στην προστασία του κοινωνικού ιστού και των εργαζομένων, η Επιτροπή έχει ήδη εξαγγείλει το πρόγραμμα SURE το οποίο παρέχει ρευστότητα 100 δισ. ευρώ για την εξασφάλιση μισθών και θέσεων εργασίας.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Παναγιώτη Ρουγκάλα στην έντυπη έκδοση της «Κ»

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση