ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η «προσφορά» της Ε.Ε. στον Τραμπ για να αποφευχθούν οι δασμοί

Πρόταση για επιπλέον αγορές αμερικανικών προϊόντων ύψους 50 δισ. ευρώ

Kathimerini.gr

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την ιδιότυπη 90ήμερη «εκεχειρία» στον πόλεμο των δασμών, που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει σημειωθεί καμία απολύτως πρόοδος στις συνομιλίες Βρυξελλών και Ουάσιγκτον για πιθανή συμφωνία, και γι’ αυτόν τον λόγο η Κομισιόν έστειλε εκ νέου μήνυμα «προσφοράς» για αύξηση ευρωπαϊκών αγορών αμερικανικών προϊόντων κατά 50 δισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή προετοιμάζει, ωστόσο, λίστα ακόμη και με νέα προϊόντα που θα υποστούν δασμούς σε περίπτωση κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για τη στρατηγική «καρότου και μαστιγίου» που ακολουθεί το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. –κατεξοχήν αρμόδιο για την άσκηση της εμπορικής πολιτικής του «μπλοκ»– ώστε αφενός να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη των «27» και αφετέρου να μπει στις διαπραγματεύσεις από θέση ισχύος, εξηγούν αρμόδιοι αξιωματούχοι.

Ουσιαστικά μέσω απειλής πρόσθετων μέτρων στους ήδη εξαγγελθέντες δασμούς, η Κομισιόν επιχειρεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ουάσιγκτον για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της. Σε ενημέρωση που παρείχε λίγο πριν από το Πάσχα στους μόνιμους αντιπροσώπους της Ε.Ε. για τις πρόσφατες επαφές του με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ, ο επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δασμοί μάλλον δεν πρόκειται να αρθούν πλήρως, καθώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν η αμερικανική πλευρά θέλει τελικά να τους περιορίσει. Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, με τον οποίο συνομίλησε η «Κ», ο Λούτνικ δεν ήθελε να δεσμευθεί ως προς αυτό, καθώς δεν γνώριζε έως εκείνη την ώρα τι επιδιώκει ή τελικά θα πράξει ο Τραμπ.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει πλέον να ξεκαθαρίσουν ποια μέτρα θα μπορούσαν να πείσουν τον Τραμπ να μην επαναφέρει τους «ανταποδοτικούς δασμούς» ύψους 10% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων.

Πάντως, η Κομισιόν έχει προετοιμάσει λίστα «προσφορών» που θα καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πέραν δηλαδή των μηδενικών δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα, και αυτές αφορούν την ενίσχυση των επενδύσεων στην ενέργεια και αλλού. Σε συνέντευξη στους Financial Times o επίτροπος Σέφκοβιτς εξήγησε ότι το βασικό επιχείρημα που θέτει στην Ουάσιγκτον είναι να ληφθούν υπόψη οι αμερικανικές εξαγωγές υπηρεσιών προς την Ε.Ε. Σε αυτή την περίπτωση το συνολικό εμπορικό έλλειμμα με την Ευρώπη υπολογίζεται σε περίπου 50 δισ. ευρώ.

«Εάν το προσεγγίσουμε ως πρόβλημα [εμπορικού] ελλείμματος ύψους 50 δισ. ευρώ, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε πραγματικά (…) να το επιλύσουμε πολύ γρήγορα με αγορές LNG (σ.σ. υγροποιημένου φυσικού αερίου) ή ορισμένων αγροτικών προϊόντων, όπως η σόγια ή άλλα», τόνισε ο Σέφκοβιτς.

Η επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Πάουλα Πίνιο έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει χθες ότι η πρόταση για την εξαγορά «περισσότερου LNG αποτελεί απλώς μία από τις επιλογές που εξετάζουμε ώστε να έχουμε έπειτα μια συζήτηση στη βάση συγκεκριμένων σεναρίων και επιλογών, τι μπορούμε δηλαδή να προσφέρουμε και τι να αναμένουμε ως αντάλλαγμα [από τις ΗΠΑ]».

Πέραν όμως των «ανταλλαγμάτων» που θα προσφέρει η Ε.Ε., η Κομισιόν προετοιμάζει «πακέτο» ανταποδοτικών δασμών σε περίπτωση κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και για το οποίο ενημέρωσαν τους μόνιμους αντιπροσώπους στην Ε.Ε. την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Η συνάντηση κρίθηκε αναγκαία ενόψει της νέας συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Εμπορίου, στις 15 Μαΐου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι έγινε εκτεταμένη συζήτηση στη βάση ευρέος σχεδίου δράσεων και τα μέτρα που αναμένεται να λάβει η Ε.Ε. θα αφορούν κυρίως προϊόντα, ενώ σε πρώτη φάση –κατ’ απαίτηση κρατών-μελών όπως η Γερμανία– δεν θα «στοχοποιηθεί» ο τομέας των υπηρεσιών των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών.

Η Ε.Ε. έχει ήδη «παγώσει» έως τις 14 Ιουλίου δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, όπως πουλερικά, μοτοσικλέτες Harley-Davidson και παντελόνια τζιν. Βασικός σκοπός της Κομισιόν είναι να διατηρήσει ισορροπία ανάμεσα σε κράτη-μέλη που εισηγούνται σκληρά ανταποδοτικά μέτρα έναντι των ΗΠΑ, όπως η Γαλλία, και άλλα που προτεραιοποιούν τις διαπραγματεύσεις, αλλά όχι φυσικά με κάθε κόστος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση