ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ζυθοποιία του Κιέβου που κρατά αναμμένες τις μηχανές

«Έχουμε κουραστεί από όλο αυτό και δεν φεύγουμε», λέει στους Financial Times, ανέφερε ο Obolon Joint Stock Company

Kathimerini.gr

Όσο ακούγονται οι σειρήνες των αεροπορικών επιδρομών στο Κίεβο, ο Ολεξάντρ Σλομπόντιαν, πρόεδρος της μεγαλύτερης ανεξάρτητης ζυθοποιίας της Ουκρανίας, Obolon Joint Stock Company, μιλάει σε βιντεοκλήση – δεν σπεύδει, πάντως, να κρυφτεί στο καταφύγιο.

«Έχουμε κουραστεί από όλο αυτό και δεν φεύγουμε», λέει στους Financial Times. «΄Έχουμε εμπιστοσύνη στην αεράμυνά μας και αποφασίζουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε». Δυο μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν χαθεί χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και οι καταστροφές είναι μεγάλες. Κατά την περίοδο αυτή το εργοστάσιο της Obolon σε προάστιο του Κιέβου, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με κριτήριο την παραγωγική του ικανότητα, φιλοξένησε δεκάδες εργαζομένους και τις οικογένειές τους, που διανυκτέρευαν στο καταφύγιό του.

Η επιχείρηση έχει χάσει την επαφή της με ομάδες υπαλλήλων της σε περιοχές που κατέλαβαν οι Ρώσοι, μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλός της, Ιχόρ Μπουλάκ. Σχεδόν 200 άτομα έπαψαν να δουλεύουν για να καταταγούν ή διέφυγαν. Δεν έλειψαν και απώλειες ανθρώπων, αλλά η εταιρεία –γνωστή για την ξανθιά μπίρα της– επανεκκίνησε την παραγωγή της τον Απρίλιο. Κι ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο βοηθός διευθύνοντος συμβούλου άρχισε να οδηγεί ανυψωτικό φορτηγό. «Εκτιμάμε την προσφορά του, μια και τώρα δείχνουν τον πραγματικό τους εαυτό οι άνθρωποι», παρατηρεί ο κ. Σλομπόντιαν στους Financial Times.

Το Φεβρουάριο επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος, πολλές τοπικές Αρχές και οι δήμοι των μεγάλων πόλεων απαγόρευσαν την πώληση αλκοόλ και τον Μάρτιο η ζυθοποιία παρήγαγε μόλις το 6,5% σε όγκο μπίρας εν συγκρίσει με τον ίδιο μήνα του 2021.
Ορισμένα εργοστάσια, όπως και το δικό της, άρχισαν την παραγωγή νερού για το κοινό και τα νοσοκομεία, αλλά τον Απρίλιο η απαγόρευση ήρθη εν μέρει για την τόνωση της οικονομίας. Αρχές Απριλίου, όπως επισημαίνει ο Ολεξάντρ Σλομπόντιαν, η παραγωγή όλου του εύρους των ποτών έφθασε σχεδόν το 70% σε όγκο εν συγκρίσει με το 2021. Kαι στο παρελθόν είχε βιώσει τη ρωσική επιθετικότητα η Obolon, όταν η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και τότε κατελήφθη εργοστάσιό της στη Σεβαστούπολη – αυτό στέρησε τη ζυθοποιία από περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 40 εκατ. δολαρίων. Η προσάρτηση αυτή και ο πόλεμος στο Ντονμπάς αποστερούν την Obolon από το 40% της τοπικής αγοράς.

Ο Ολεξάντρ Σλομπόντιαν σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και πρωτοεργάστηκε στην Obolon, η οποία δημιουργήθηκε για να παράξει μπίρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 στη Μόσχα, χάρις στην υψηλή ποιότητα νερού της περιφέρειας του Κιέβου και των σιτοβολώνων της. Εξελέγη διευθύνων σύμβουλος στα 33 του χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989. Η εταιρεία μετά τρία χρόνια ιδιωτικοποιήθηκε από το προσωπικό. Γνωρίζοντας ότι με το άνοιγμα της οικονομίας οι πολυεθνικές ζυθοποιίες θα εισέρχονταν στην Ουκρανία, ο κ. Σλομπόντιαν ακολούθησε μια στρατηγική εξαγωγών για να μπορεί να αγοράζει εξοπλισμό και να εκσυγχρονίζει την εταιρεία. Το 1998 ανέλαβε πρόεδρός της και ασχολήθηκε με την πολιτική. Το 2014 η Obolon έκανε εξαγωγές σε 70 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Λευκορωσία. Τέλος, το 2020 διατηρούσε το 17,5% της ουκρανικής αγοράς ζύθου των 2 δισ. δολαρίων, έναντι 30% της Carlsberg και 25% της Anheuser-Busch, η οποία διατηρεί κοινοπραξία εκεί μαζί με την τουρκική Anadolu Efes.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση