ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ηροδότου: Πρέπει να σκεφτόμαστε «πιο μεσοπρόθεσμα»

«Από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου προσπαθήσαμε και συμμετείχαμε ενεργά από την αρχή της κρίσης στη διαμόρφωση αριθμού μέτρων», είπε.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πρέπει να σκεφτόμαστε «πιο μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει διαχείριση των δυνατοτήτων που έχει η χώρα σήμερα με προοπτική μέχρι και το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2021. Άρα, τόνισε, «σύνεση, μέτρο, προγραμματισμός».

Σε παρέμβασή του στο “Cyprus Economic Summit Covid-19”, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με διοργάνωση της IMH, ο κ. Ηροδότου διαβεβαίωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθεί την κατάσταση και οποιαδήποτε αναπροσαρμογή χρειαστεί θα γίνει. «Είμαστε σε εγρήγορση, κάνουμε τα δικά μας σενάρια για να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε», σημείωσε.

«Από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου προσπαθήσαμε και συμμετείχαμε ενεργά από την αρχή της κρίσης στη διαμόρφωση αριθμού μέτρων», είπε. «Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος εξ αρχής: Η υποστήριξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της χώρας και διαφύλαξη όσο γίνεται των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, δηλαδή την πραγματική οικονομία», ανέφερε.

Παρουσίασε τα μέτρα που έλαβε η Κεντρική λέγοντας ότι προχώρησε σε μια συνολική απελευθέρωση των κεφαλαίων των τραπεζών στο €1,4 δισεκατ. ευρώ, €1,3 δισεκατ. για τα σημαντικά τραπεζικά ιδρύματα και €100 εκατ. για τα λιγότερο σημαντικά τραπεζικά ιδρύματα, ενώ ανακοινώθηκε προς τις τράπεζες ο τρόπος χρήσης των κεφαλαίων, που είναι η παροχή ρευστότητας στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά και παράλληλα, η δυνατότητα των τραπεζών να απορροφήσουν οποιεσδήποτε ζημιές θα προκύψουν από αναδιαρθρώσεις δανείων στις οποίες θα προβούν λόγω της κρίσης.

Για το μέτρο αναστολής των δόσεων δανείων μέχρι το τέλος της χρονιάς, είπε ότι «μέχρι στιγμής έχουμε την μεγαλύτερη διάρκεια και το πιο ευρύ πρόγραμμα σε όλη την ευρωζώνη».

Στις 30 Μαρτίου, είπε, η Κεντρική απέστειλε εγκύκλιο στις τράπεζες για χαλάρωση κριτηρίων για παραχώρηση δανειοδότησης έτσι ώστε να μπορούν να δώσουν βραχυπρόθεσμα δάνεια και γρήγορα παρατραβήγματα στις επιχειρήσεις με ταχείς ρυθμούς. Παράλληλα, την επόμενη ημέρα στάλθηκε επιστολή για αναδιαρθρώσεις και αναστολή δόσεων.

«Ζητήσαμε από τις τράπεζες να γίνουν γρήγορες αναδιαρθρώσεις και με τρόπο που να επιτρέπει σε βιώσιμους δανειολήπτες να επανέλθουν σε πλήρη οικονομική δραστηριότητα», είπε, προσθέτοντας ότι «κάναμε υποδείξεις ώστε να δίνουν πλήρως επεξηγημένα τις χρεώσεις των αναδιαρθρώσεων, αυτές να είναι σε λογικά και χαμηλά επίπεδα και με μηδενικό όφελος για τις τράπεζες». Στις 6 Απριλίου στάλθηκε παρόμοια επιστολή στις εταιρείες εξαγοράς δανειοδοτήσεων.

Στις 3 Απριλίου στις τράπεζες η Κεντρική έστειλε νέα επιστολή στις τράπεζες ενημερώνοντας για δυνατότητα αναθεώρησης της τιμολογιακής επιστολής τους μέσα στα πλαίσια της αναστολής δόσεων. Είναι αυτό που έκανε τις τράπεζες να ανταποκριθούν σε σχέση με τον ανατοκισμό. Στις 6 Απριλίου άλλη εγκύκλιος της Κεντρικής επέκτεινε την απαγόρευση των μερισμάτων που υφίστατο για τα σημαντικά ιδρύματα σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα. Στις 10 Απριλίου, ανακοινώθηκε νέα χαλάρωση κεφαλαίων για τις τράπεζες γύρω στα €90 εκατ.

Όλα αυτά τα μέτρα, είπε ο κ. Ηροδότου, «στοχεύουν στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά μέσω των τραπεζών. Ο ρόλος των τραπεζών είναι να χρησιμοποιήσουν αυτά τα μέτρα για να στηρίξουν την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον Διοικητή της Κεντρικής παράλληλα «πρέπει να έχουμε κατά νου την ανάγκη να έχουμε στην χώρα μας υγιή τραπεζικό σύστημα». «Η ανάπτυξη της οικονομίας μας εξαρτάται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από το τραπεζικό σύστημα και το τραπεζικό σύστημα εξαρτάται εξ’ ολοκλήρου από την οικονομία», σημείωσε. Βεβαίως και πρέπει να λάβουμε μέτρα και τα μέτρα που λάβαμε έχουν σκοπό να μειώσουν το μεγάλο κόστος που προκύπτει στην οικονομία μας αλλά και σ’ όλες τις οικονομίες του κόσμου. Επισήμανε ωστόσο ότι «λαμβάνοντας αυτά τα μέτρα, δεν πρέπει να ξεχνούμε την επόμενη μέρα».

«Πρέπει να προσέχουμε ότι οποιαδήποτε μέτρα λάβουμε σήμερα δεν θα είναι τα μέτρα τα ίδια αιτία για οποιαδήποτε άλλη μελλοντική κρίση», ανέφερε. Άρα, πρόσθεσε, «υπάρχει η ανάγκη για σύνεση έτσι ώστε να διαχειριστούμε σωστά τους πόρους (resources) που έχουμε σήμερα».  Γνωρίζουμε, ανέφερε, λόγω και της κρίσης του 2013 ότι και δημοσιονομικά έχουμε κάποιους περιορισμούς αλλά και οι τράπεζες μας έχουν άλλους περιορισμούς. Ενώ είμαστε στην τυχερή θέση να έχουν μεγάλη ρευστότητα οι τράπεζες, οι ισολογισμοί τους έχουν ακόμα τα ΜΕΔ του 2013.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Κεντρικής, σχεδιάζοντας για το μέλλον, είπε πως θα πρέπει να σκεφτούμε ότι οι χαλαρώσεις θα έρθουν σιγά - σιγά. Άρα, συνέχισε, «πρέπει να διατηρήσουμε δημοσιονομική δύναμη», σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει επικέντρωση της δημοσιονομικής δύναμης σε αυτά που θα αποδώσουν καλύτερα για την οικονομία και να γίνει η καλύτερη δυνατή χρήση του δημόσιου χρήματος και παράλληλα να διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε σήμερα θα διατηρήσουν την ευρωστία του τραπεζικού τομέα έτσι ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να ανακάμψουν και να βρουν τα πόδια τους μετά την κρίση.

Ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι θα πρέπει «να σκεφτόμαστε πιο μεσοπρόθεσμα» και να διαχειριστούμε τις δυνατότητες που έχουμε σήμερα με προοπτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση