ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κ. Ηροδότου: Στόχος η βελτίωση χρηματοοικονομικών γνώσεων των Κυπρίων

«Η κυπριακή κοινωνία έχει σημαντικές αδυναμίες στον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό» σημείωσε ο διοικητής της ΚΤΚ

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Η εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και της Χρηματοοικονομικής Παιδείας θα οδηγήσει στη βελτίωση της γνώσης και της αντίληψης των συμπολιτών μας για χρηματοοικονομικής φύσεως ζητήματα, ανέφερε σε γραπτή δήλωση την Παρασκευή ο Διοκητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου, προσθέτοντας ότι «η κυπριακή κοινωνία έχει σημαντικές αδυναμίες στον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό».

Η δήλωση του κ. Ηροδότου έγινε με αφορμή τα ευρήματα της 3ης Διεθνούς Έρευνας Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού για Ενήλικες, που διενεργήθηκε από το Διεθνές Δίκτυο Χρηματοοικονομικής Εκπαίδευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Για την Κύπρο, τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι το επίπεδο χρηματοοικονομικού και ψηφιακού χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα. Συγκεκριμένα, η βαθμολογία του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού της Κύπρου ήταν 56% έναντι 60% που ήταν ο μέσος όρος, ενώ η βαθμολογία για τον ψηφιακό χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό ήταν 44% έναντι μέσου όρου 53%. Η βαθμολογία σε ό,τι αφορά στον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό κατατάσσει την Κύπρο στην έβδομη θέση από το τέλος. Στην έρευνα συμμετείχαν 39 χώρες.

Σύμφωνα με τη ΚΤΚ, η δειγματοληπτική έρευνα και η συλλογή δεδομένων για την Κύπρο υλοποιήθηκε μέσω χρηματοδότησης και τεχνικής υποστήριξης που εξασφάλισε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) από τη Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG-REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι στην όλη προσπάθεια και κυρίως στη διαμόρφωση του ερωτηματολογίου, συμμετείχαν τεχνοκράτες της ΚΤΚ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό ενήλικων στον κόσμο δεν κατανοεί βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες και δεν διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες για τη λήψη σωστών οικονομικών αποφάσεων, σημειώνει η ΚΤΚ, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, όπως η τρέχουσα περίοδος, με τις αυξανόμενες πιέσεις στο κόστος ζωής και αυξανόμενα επιτόκια σε πολλές χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με τη ΚΤΚ, τα ευρήματα επισημαίνουν την ανεπάρκεια στην κατανόηση και χρήση ψηφιακών χρηματοοικονομικών εργαλείων και υπηρεσιών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης των πολιτών σε σχέση με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες που αναπτύσσονται ραγδαία.

Η ΚΤΚ σημειώνει ακόμη ότι η ετοιμασία μιας εκτενούς έκθεσης με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα για την Κύπρο βρίσκεται σε εξέλιξη. Η εκτενής έκθεση, πέρα από τα αποτελέσματα για τους ενήλικες, θα περιλαμβάνει και στοιχεία για νέους ηλικίας 15-17 ετών, καθώς και ειδικά διαμορφωμένες ερωτήσεις για την Κύπρο, με στόχο την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της χώρας μας στον τομέα του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης Εθνική Στρατηγική για την προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και της Χρηματοοικονομικής Παιδείας στην Κύπρο. Η Εθνική Στρατηγική συντάχθηκε υπό τον συντονισμό της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2022 και υλοποιείται από τη νεοσυσταθείσα Κυπριακή Επιτροπή για  Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό και Παιδεία (ΚΕΧΑΠ), στην οποία συμμετέχουν ως κύρια μέλη ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (Πρόεδρος), ο Υπουργός Οικονομικών, η Υπουργός Παιδείας και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. 

Ο κ. Ηροδότου σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας του ΟΟΣΑ για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό, όπως και άλλα ερευνητικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής δειγματοληπτικής έρευνας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου το 2018, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και παιδείας στην Κύπρο.

«Καταδεικνύουν πως η κυπριακή κοινωνία έχει σημαντικές αδυναμίες στον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό, οι οποίες στο σύγχρονο περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα τόσο στους ίδιους τους ανθρώπους όσο και στην οικονομία γενικότερα. Επικεντρώνουμε τις κοινές μας προσπάθειες στην εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής, ώστε να βελτιωθούν οι γνώσεις και η αντίληψη των συμπολιτών μας για χρηματοοικονομικής φύσεως ζητήματα», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση