ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Wall Street: Εφιαλτικό «άνοιγμα», παύση και «χείριστο» φινάλε

Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες του -7.60%, ο δείκτης Nasdaq είχε καθοδική πορεία κατά -7.29%, ενώ ο Dow Jones κατέγραψε πτώση της τάξης του -7.79%

Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν τη χειρότερη τους κάθοδο από το 2008 σύμφωνα με τις New York Times, την Δευτέρα, 09 Μαρτίου, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου κατέγραψαν «βουτιά» έως και 33%.

Οι πτώσεις σχετίζονται όχι μόνο με τη ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, COVID-19, αλλά και με την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, σε μια περίοδο όπου εκπρόσωποι διεθνών εταιρειών εκφράζουν τις ανησυχίες τους επί της επικείμενης οικονομικής ύφεσης λόγω της νέας νόσου.Η αποτυχία συνομιλιών ΟΠΕΚ+ και Ρωσίας

Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αιφνιδίασε τις αγορές με τα σχέδιά του να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή, ύστερα από την κατάρρευση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ με τη Ρωσία, για μείωση της παραγωγής.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν πολλοί από τους επενδυτές ανά το παγκόσμιο να οδηγηθούν ασφάλεια των ομολόγων και του γεν, καθώς ήδη το τελευταίο διάστημα επικρατεί κλίμα ανησυχίας λόγω και της ραγδαίας εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, COVID-19.

Το ελαφρύ αργό (WTI) παράδοσης Απριλίου έχασε $10,15 δολάρια το βαρέλι μέσα σε μία ημέρα και έκλεισε στα $31,13 δολάρια, τιμή μειωμένη κατά 25%.

Το Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας, λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο στο Λονδίνο, «διαπραγματευόταν» στα $34,40 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 24%.

Ακόμη, η Επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κάλεσε μέσα από δηλώσεις της τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για την ανάγκη μίας «συντονισμένης διεθνής απάντησης» κατά του ιού, με στόχο την παραμονή των αγορών και της παγκόσμιας οικονομίας στη σταθερότητα.

Φωτογραφία: Το χρηματιστήριο του Κουβέιτ σταμάτησε να «διαπραγματεύεται», μετά από πτώση του κύριου του δείκτη κατά 10%
Πηγή: New York Times

Οι πληγές στις μετοχές των πετρελαϊκών

Λόγω της κίνησης της Σαουδικής Αραβίας, αρκετές από τις πετρελαϊκές μετοχές της Wall Street «βυθίστηκαν».

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες Exxon Mobil και Chevron είχαν απώλειες τάξης των -12 και -15 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα.

Άλλες εταιρείες όπως η Marathon Oil και η Apache Corporation σημείωσαν κάθοδο πέρα του -40%, με την Premier Oil να σημειώνει πτώση του 54%.

Στον κόσμο, ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός BP κατέγραψε απώλειες σχεδόν 20%, με την γαλλική Total να σημειώνει εξίσου καθοδική πορεία. Η ολλανδική Royal Dutch Shell είχε επίσης πτωτική πορεία -17%.

Από την κίνηση του Βασιλείου δεν έμεινε ανεπηρέαστη και η εθνική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, με τη μετοχή της να σημειώνει πτώση -10%.

Wall Street: Το εφιαλτικό «άνοιγμα», η παύση και το «χείριστο» φινάλε

Αποτέλεσμα αυτού ήταν και η ενεργοποίηση για την προβλεπόμενη διαδικασία 15λεπτης αναστολής των συναλλαγών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά και από το εφιαλτικό «άνοιγμα» των βασικών δεικτών, λόγω και των απωλειών ποσοστών τάξης, μεγαλύτερων του -7%.

Το κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, στις 22:20 τοπική ώρα Κύπρου, βρήκε τους τρεις κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ, S&P 500, Nasdaq και Dow Jones να συνεχίζουν να καταγράφουν απώλειες πέραν των 7 ποσοστιαίων μονάδων, μετά από μια σχετική ανάκαμψη  που είχαν αρχίσει να εμφανίζουν την τελευταία ώρα πριν το τέλος της μέρας.

Αναλυτικά, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες του -7.60%, ο δείκτης Nasdaq είχε καθοδική πορεία κατά -7.29%, ενώ ο Dow Jones κατέγραψε πτώση της τάξης του -7.79%.

Η πτώση η οποία σημειώθηκε την Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020, ήταν η χειρότερη στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Δεκέμβριο του 2008, όταν η χώρα εξακολουθούσε να «αναρρώνει» από την κατάρρευση της Lehman Brothers και την κρίση στην αγορά ακινήτων, η οποία που έσυρε την οικονομία σε ύφεση.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: «Μαύρη Δευτέρα» με μεγάλη πτώση

Με μεγάλη πτώση, τη χειρότερη των τελευταίων ετών, έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω και των ανησιχιών για την εξάπλωση του COVID-19 και την καρακρήμνιση της τιμής του πετρελαίου.

Στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά -7.94% πέφτοντας στις 10.625,02 μονάδες, μειωμένος κατά 916,8 μονάδες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση για τον συγκεκριμένο δείκτη από την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Ο δείκτης MDax κατέγραψε μικρότερη πτώση, κατά -6.70% και έκλεισε στις 23.091,71 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους ο DAX έχει χάσει το 19.81% της αξίας του.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο πανικός λόγω της επιδείνωσης της επιδημίας και την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΟΠΕΚ+ και Ρωσίας για την παραγωγή πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης CAC 40 να υποχωρήσει στις 4.707,91 μονάδες, μειωμένος κατά -8,39%. Η σημερινή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από το 2008.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (FTSE 100) έκλεισε επίσης με μεγάλη πτώση, κατά -7.69%, στις 5.965,77 μονάδες.Χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας

Στην Ασία, οι δείκτες έκλεισαν στο τέλος της ημέρας, με τον Ιαπωνικό δείκτη Nikkei 225 να είχε τη μεγαλύτερη πτώση, κατά -5,07% και με τον Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να σημειώνει επίσης πτωτική πορεία, της τάξης του -4.23%.

Παράλληλα, ο αυστραλιανός δείκτης All Ordinaries, έκλεισε τη μέρα με μεταβολές του -7.40%.

ΔΝΤ: Ανάγκη για «συντονισμένη διεθνή απάντηση»

Σε μια προσπάθεια συγκράτησης, η Επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, κάλεσε τις κυβερνήσεις να δώσουν μια «συντονισμένη διεθνή απάντηση», σε ότι αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, COVID-19, καλώντας τις να λάβουν «ουσιαστικά» δημοσιονομικά, χρηματοπιστωτικά και νομισματικά μέτρα.

Το ανθρώπινο κόστος του κορωνοϊού αυξάνεται με «ανησυχητικό ρυθμό», σημειώνει η ίδια, προσθέτοντας ότι ο οικονομικός αντίκτυπος είναι «ήδη εμφανής» στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Επικαλούμενη το παράδειγμα της Κίνας, παρατηρεί ότι, εάν η επιβράδυνση της δραστηριότητας συγκριθεί με αυτή στην αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η μείωση που καταγράφεται στον τομέα των υπηρεσιών «φαίνεται αυτή τη φορά πιο σημαντική».

Η Γκίτα Γκόπινατ σημειώνει επίσης ότι η οικονομία επηρεάζεται και από τις προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας μέσω της επιβολής καραντίνας. Από την πλευρά της ζήτησης, η απώλεια εσόδων, ο φόβος μόλυνσης και η αυξημένη αβεβαιότητα θα οδηγήσει σε μείωση των δαπανών των νοικοκυριών.

«Μπορεί να απολυθούν εργαζόμενοι διότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς τους. Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές σε ορισμένους κλάδους όπως του τουρισμού και των ξενοδοχείων, όπως βλέπουμε για παράδειγμα στην Ιταλία», σχολίασε.

«Δεδομένου ότι οι οικονομικές επιπτώσεις αντανακλούν σοκ ιδιαίτερα σοβαρά σε ορισμένους κλάδους, οι αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής οφείλουν να λάβουν ουσιαστικά στοχευμένα δημοσιονομικά, νομισματικά μέτρα και μέτρα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές προκειμένου να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται», ανέφερε η κα. Γκόπινατ.Οι αεροπορικές εταιρείες ενάντια στον ιό

Στη μάχη κατά του περιορισμού του νέου κορωνοϊού τάσσονται και αρκετές αεροπορικές εταιρείες σύμφωνα και με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το οποίο μέσα από επικαιροποιημένα στοιχεία του, παρουσιάζει αυτές οι οποίες έχουν διακόψει τις πτήσεις τους από και προς ηπειρωτικής Κίνας, όπως και άλλα δρομολόγια τα οποία έχουν επηρεαστεί λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του COVID-19.

Μερικές από τις εταιρείες που έχουν παύσει τις πτήσεις τους από και προς τη χώρα, είναι οι:

American Airlines (ΗΠΑ)
Delta Airlines (ΗΠΑ)
British Airways (Ηνωμένο Βασίλειο)
Air France (Γαλλία)
Lufthansa (Γερμανία)
Qatar Airways (Κατάρ)
Air India (Ινδία)
Saudia (Σαουδική Αραβία)
United Airlines (ΗΠΑ)

Εταιρείες που έχουν μερικές παύσει τις πτήσεις τους από και προς τη Κίνα, είναι οι:

Air China έχει παύσει όλες τις πτήσεις εσωτερικού
• Η εταιρεία UPS διέκοψε όλες τις πτήσεις της εκτός από αυτές στη πόλη Xi'an.
Όλες οι πτήσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (όπως και των εταιρειών της χώρας, Etihad Airways, Emirates, Air Arabia κλπ.) προς Κίνα (αλλά και Ιράν) έχουν τερματιστεί.
• Όλες οι ρωσικές εταιρείες τη παρούσα στιγμή (09 Μαρτίου) δεν προσφέρουν πτήσεις στην Κίνα, το Μακάο και το Χονγκ Κονγκ.

Προσωρινές παύσεις και «μετακινήσεις» πτήσεων:

• Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε τη παύση περίπου 7.100 πτήσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου 2020.
• Η American Airlines Group Inc. θα παύσει όλες τις πτήσεις της προς τη Νότιο Κορέα μέχρι και την 24η Απριλίου.
• Η πορτογαλική TAP έχει ακυρώσει σχεδόν 1.000 πτήσεις μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, κυρίως προς Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.

Με Πληροφορίες: Financial Times, New York Times, Reuters, Καθημερινή Ελλάδος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση