ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ικανοποιημένος ο Κ. Μητσοτάκης για έγκριση δόσης 767 εκατ. ευρώ από Eurogroup

Πώς σχολιάζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός σχολιάζει την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του 4ου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και την ανακοίνωση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Kathimerini.gr

Με τη φράση «καλά νέα από το Eurogroup», σχολιάζει την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του 4ου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και την ανακοίνωση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως τονίζει, το Eurogroup με τη σχετική ανακοίνωση συμφωνεί ότι «η δέσμευσή μας για μεταρρυθμίσεις είναι σταθερή και ότι τα μέτρα οικονομικής ανακούφισης που εφαρμόσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν αποτελεσματικά».

Το Eurogroup έκρινε βάσει της έκθεσης της Κομισιόν ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η απελευθέρωση της τέταρτης δόσης των μέτρων πολιτικής για το ελληνικό χρέος, συνολικού ύψους 767 εκ.ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δήλωση που υιοθέτησε το Eurogroup, "h Ευρωομάδα συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας σε σχέση με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές προοπτικές της, με βάση την όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου". Το Eurogroup σημειώνει ότι, "όπως και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, η πανδημία είχε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες στην Ελλάδα.

Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Koμισιόν δείχνουν μια ισχυρή συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση της ανεργίας το 2020, αν και προβλέπεται μερική ανάκαμψη για το 2021". "Συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές για το μεγάλο σύνολο έγκαιρων, στοχευμένων και προσωρινών μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για να μετριάσουν το αποτέλεσμα της πανδημίας στις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης", αναφέρουν οι 19 Υπουργοί. "Χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημειώθηκε με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ιδίως την υιοθέτηση της μείζονος μεταρρύθμισης του ελληνικού πλαισίου αφερεγγυότητας, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην επίλυση των βασικών προκλήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα", τονίζουν. "Αλλοι τομείς στους οποίους έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος περιλαμβάνουν τη δημόσια διοίκηση, τον ενεργειακό τομέα, τα δημόσια έσοδα και την κοινωνική πρόνοια", αναφέρουν.

"Ταυτόχρονα, οι αρχές έχουν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων με βασικές μεταρρυθμίσεις λόγω της πανδημίας και κυρίως των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης", αναφέρουν οι 19. "Η αυξημένη αβεβαιότητα που συνεπάγεται η πανδημία εξακολουθεί να υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι υφιστάμενοι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι και προκλήσεις που εντοπίζονται στην ενισχυμένη έκθεση παρακολούθησης", προειδοποιούν. "Καλούμε λοιπόν την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την περαιτέρω υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση της μακροπρόθεσμης δυνητικής ανάπτυξης", σημειώνουν οι 19. "Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουμε επιπλέον τη σημασία της χρησιμοποίησης των διαθέσιμων πόρων στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, εφαρμόζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης", τονίζουν.

"Ζητούμε επίσης από τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις υπόλοιπες αδυναμίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και της δημόσιας διαχείρισης εσόδων και να προχωρήσουν στο σχέδιο εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών", αναφέρουν.

"Χαιρετίζουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν παράγωγο δίκαιο για τη μεταρρύθμιση της αφερεγγυότητας και να εφαρμόσει το απαραίτητο σύστημα πληροφορικής για να εξασφαλίσει την αποτελεσματική επιβολή όλων των εξασφαλίσεων όταν τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες περί αφερεγγυότητας. Αυτό θα συνεχίσει να παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας", ξεκαθαρίζουν οι Υπουργοί. "Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωομάδα χαιρετίζει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η απελευθέρωση της τέταρτης δόσης των μέτρων πολιτικής για το ελληνικό χρέος". "Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, η Ομάδα Εργασίας της Ευρωομάδας και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ποσών ισοδύναμου εισοδήματος SMP-ANFA και τη μείωση στο μηδέν του περιθωρίου αύξησης επιτοκίου για ορισμένα δάνεια του EFSF, συνολικού ύψους 767 εκατομμυρίων ευρώ. Ανυπομονούμε για την ένατη έκθεση ενισχυμένης παρακολούθησης, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο του 2021", καταλήγουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση