ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λαγκάρντ: «Η ΕΚΤ λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»

Mιλώντας σε ψηφιακή στρογγυλή τράπεζα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, διευκρίνισε πως η ΕΚΤ δεν πτοείται από την απόφαση του Ανώτατου Γερμανικού Δικαστηρίου

Newsroom Κ, Αθήνα

Τη σθεναρή θέση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός, ο οποίος λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ακολουθεί την εντολή που έχει, διατύπωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Παράλληλα, μιλώντας σε ψηφιακή στρογγυλή τράπεζα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, διευκρίνισε πως η ΕΚΤ δεν πτοείται από την απόφαση του Ανώτατου Γερμανικού Δικαστηρίου, βάσει της οποίας ζητείται από την ΕΚΤ να δικαιολογήσει το πρόγραμμα μαζικών αγορών κρατικών ομολόγων της, ειδάλλως θα παύσει η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας να συμμετέχει και να αποτελεί τη βασική αγοράστρια. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας απεφάνθη την Τρίτη ότι οι αγορές τίτλων 2,7 τρισ. ευρώ από την ΕΚΤ είναι δυνητικά αντισυνταγματικό, εξ ου και της έθεσε τρίμηνη προθεσμία να δικαιολογήσει τις πράξεις της. Ωστόσο, το τελευταίο πακέτο αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 750 δισ. ευρώ ειδικά για την πανδημία, δεν καλύπτεται από τη δικαστική απόφαση, αν και οι πολέμιοί του σκέπτονται να προσφύγουν και γι’ αυτό στη Δικαιοσύνη.

Αντιμέτωπη με την πρωτοφανή κρίση που διέρχεται η ευρωπαϊκή οικονομία εξαιτίας των σαρωτικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισήμανε ότι «θα συνεχίσουμε απτόητοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανταποκριθούμε στην εντολή μας». Αλλωστε, τόνισε, ότι δεν έχει καμία άλλη εναλλακτική λύση παρά να υπερβεί τα εσκαμμένα της συμβατικής πολιτικής, ώστε να ανταποκριθεί στην πανδημία. «Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα και θα ακολουθήσουμε κάθε δυνατή πολιτική, ώστε να αντεπεξέλθουμε στο σοκ. Είμαστε ενώπιον μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης εν καιρώ ειρήνης». Από μέρους της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που συμμετείχε στην ψηφιακή στρογγυλή τράπεζα του Bloomberg, έκανε λόγο για εξαιρετικές συνθήκες, όπου οι ιθύνοντες πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που διαθέτουν. «Σε μια τέτοια πρωτόγνωρη κατάσταση, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μάθουμε ο ένας από τον άλλο, να συνεργαστούμε κατά το δυνατόν, και όσοι είναι πιο ισχυροί να κινητοποιηθούν ακόμα περισσότερο και οι πιο αδύναμοι να στηριχθούν στο παράδειγμά τους».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X