ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λογιστικές ασκήσεις του ΥΠΟΙΚ για ΓεΣΥ

Οροφή 960 τα εκατομμύρια ευρώ στις δαπάνες – Εκ των έσω θα καλύπτονται ενδεχόμενα ελλείμματα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Εννέα μήνες μετά την εφαρμογή της πρώτης φάσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και λιγότερο από πέντε μήνες έως την πλήρη εφαρμογή του (1η Ιουνίου 2020), τα οικονομικά του ΓεΣΥ εξακολουθούν να απασχολούν τον δημόσιο διάλογο. Οι ανησυχίες που εκφράζονται για την οικονομική επιβίωση του συστήματος παροχής ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες, παραμένουν παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας αλλά και του ΟΑΥ. Στις φωνές που αμφισβητούν τα οικονομικά νούμερα, έρχεται να προστεθούν και ανησυχητικά μηνύματα, κυρίως για το ενδεχόμενο ύπαρξης ελλειμμάτων πέραν της μεταβατικής περιόδου των πέντε ετών.

Ο σκεπτικισμός που επικρατεί στο Υπουργείο Οικονομικών εντοπίζεται στο όχι και τόσο εκτός πραγματικότητας ενδεχόμενο, εκτροχιασμού των οικονομικών του ΓεΣΥ και της ανάγκης στήριξης του ΓεΣΥ από τα κρατικά ταμεία. Ένα ζήτημα το οποίο ως σενάριο έχει απασχολήσει την κυβερνητική πλευρά στο παρελθόν, με το ΥΠΟΙΚ να εμφανίζεται απρόθυμο να κινηθεί εκτός του συμφωνημένου πλαισίου, μετάβασης της δημόσιας υγείας σε περιβάλλον ΓεΣΥ. Αυτό το οποίο ενισχύει τους ευρύτερους προβληματισμούς που υπάρχουν είναι το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωματικών μέτρων, τα οποία θα επηρεάσουν και τα οικονομικά όσων συνεισφέρουν στο ΓεΣΥ. Το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών, στην παρούσα φάση, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εξωπραγματικό ενδεχόμενο, μιας και στο κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζεται σθεναρά πως οι κρατικές δαπάνες έχουν οροφή και ως εκ τούτου τα όποια ελλείμματα υπάρξουν, θα καλυφθούν από τα συνεισφέροντα μέρη.

Εισφορές

Παρά το γεγονός ότι το ΓεΣΥ δεν είναι σε πλήρη ανάπτυξη, αυτό που φαίνεται να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα είναι το ενδεχόμενο αύξησης των κρατικών δαπανών, για κάλυψη πιθανόν ελλειμμάτων, που με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί είναι στα 960 εκατ. ευρώ ετησίως. Στο Υπουργείο Οικονομικών το όλο θέμα παρακολουθείται επιστάμενα μιας και τα πρώτα δείγματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Η αύξηση των κρατικών δαπανών κατά 150 εκατ. ευρώ και 70 εκατ. ευρώ για τις ιδιωτικές κλινικές, ενέτεινε τον σκεπτικισμό που υπήρχε στο ΥΠΟΙΚ και όπως υποστηρίζεται, με νόημα, η παρέκκλιση από το συμφωνημένο πλαίσιο δεν μπορεί να θεωρηθεί ο κανόνας. Αυτό το οποίο τονίζεται, στο παρασκήνιο, είναι πως οι κρατικές δαπάνες για το ΓεΣΥ θα παραμείνουν εντός πλαισίου. Στο ΥΠΟΙΚ αυτό που υποστηρίζεται εντόνως είναι πως τα οικονομικά του ΓεΣΥ δεν εξαρτώνται από τα δημόσια οικονομικά αλλά από τις εισφορές. Το ερώτημα που τίθεται στην προκειμένη περίπτωση είναι τι μέλει γενέσθαι στο όχι και τόσο απίθανο σενάριο επιβεβαίωσης όσων υποστηρίζουν πως τα νούμερα του ΓεΣΥ δεν βγαίνουν. Επ’ αυτού οι απόψεις από το ΥΠΟΙΚ δεν επιδέχονται παρερμηνείας. «Εάν δεν βγαίνει το κόστος υπηρεσιών, θα πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές» λέει το ΥΠΟΙΚ το οποίο από τώρα ξεκαθαρίζει πως εάν υπάρξει θέμα ο οικονομικός εξορθολογισμός του ΓεΣΥ θα γίνει εκ των έσω.

Η οροφή

Για την κυβέρνηση, η αρχική οροφή των κρατικών δαπανών είχε οριστεί στα 700 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ετήσια κρατική εισφορά στο ΓεΣΥ έχει ανέλθει στο 960 εκατ. ευρώ για κάλυψη ελλειμμάτων, κυρίως προς την πλευρά των κρατικών νοσοκομείων. Το ποσό αυτό αναμένεται ότι θα παγιωθεί και, όπως πιστεύεται στο ΥΠΟΙΚ, θα πρέπει σταδιακά να ενσωματωθεί στον σφαιρικό προϋπολογισμό για το ΓεΣΥ. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η άποψη που επικρατεί είναι πως η απόφαση για αύξηση των δαπανών έγινε ενσυνείδητα για στήριξη του ΓεΣΥ, πλην όμως το θέμα είναι ότι πρέπει να υπάρχει ταυτόχρονα και μια οροφή. Επί του προκειμένου λέγεται «πως έγιναν επαφές και με το Υπουργείο Υγείας και με τον ΥΠΟΙΚ και έχει συμφωνηθεί μια οροφή γύρω στα 900 εκατομμύρια που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, περιλαμβανομένων και αυτών της μεταβατικής περιόδου. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτά», λένε κυβερνητικές πηγές.

Νουθεσίες σε ΟΚΥπΥ

Στο ΥΠΟΙΚ επικρατεί η ισχυρή άποψη πως δεν μπορεί ο φορολογούμενος να υποστεί το βάρος στήριξης του ΓεΣΥ, με τις προσωπικές εισφορές αλλά και μέσω του πάγιου ταμείου που είναι για τα ελλείμματα. Το κράτος θα στηρίξει το ΓεΣΥ για τη μεταβατική περίοδο των πέντε ετών, ωστόσο το ζήτημα είναι τι γίνεται μετά την περίοδο αυτή. Εδώ η κυβερνητική πλευρά παραπέμπει στα όσα έχουν συμφωνηθεί για εισαγωγή του ΓεΣΥ. Με νόημα γίνεται αναφορά στην αυτονόμηση των νοσοκομείων, η οποία σημειωτέον είναι σε εκκρεμότητα. «Υπάρχει και η οικονομική αυτονόμηση η οποία σημαίνει, όχι άμεσα όπως προνοούσαν οι μελέτες, σταδιακά και σε περίοδο πέντε χρόνων εσύ θα ζεις με αυτό που θα εισπράττεις από τον ΟΑΥ». Επί του προκειμένου γίνονται συστάσεις προς τον διαχειριστή των δημόσιων νοσοκομείων που είναι ο ΟΚΥπΥ, να εφαρμόσει το επιχειρησιακό του πλάνο με βασικό μέλημα την ανάγκη για εξοικονομήσεις.

Ιδιωτικές κλινικές

Στις ανησυχίες που εκφράζονται για τα οικονομικά του ΓεΣΥ, συμπεριλαμβάνεται και το κεφάλαιο του ιδιωτικού τομέα της υγείας και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για συμφωνία, προκειμένου να ενταχθεί σε περιβάλλον ΓεΣΥ. Στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν κομβικής σημασίας για το ΓεΣΥ τις χρεώσεις προς τον ΟΑΥ αλλά και τη συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές. Ένα σημαντικό στοιχείο αφορά την μεταβατική περίοδο των πέντε ετών, όπου με βάση το μνημόνιο συνεργασίας του ΟΑΥ το κάθε νοσηλευτήριο θα έχει τις δικές του χρεώσεις. Οι ανησυχίες που υπάρχουν εστιάζονται στο κομμάτι εποπτείας, στο οποίο όπως υποστηρίζεται υπάρχουν προβλήματα. Παρά ταύτα στο ΥΠΟΙΚ προτάσσουν τις διαβεβαιώσεις, που λένε ότι έχουν από το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ, ότι οι δαπάνες δεν θα υπερβούν τα 950 εκατ. και πως ο εξορθολογισμός, εάν παραστεί ανάγκη, θα γίνει εκ των έσω.

Έντυπη

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X