ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με 10ετές ομόλογο θα βγει η Κύπρος στις αγορές

Έχει ορίσει τις τράπεζες Barclays, J.P. Morgan, Morgan Stanley και Societe Generale, ως ανάδοχους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τις τράπεζες Barclays, J.P. Morgan, Morgan Stanley και Societe Generale, ως ανάδοχους για πιθανή έκδοση 10ετούς ομολόγου στο εγγύς μέλλον όρισε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η Κυπριακή Δημοκρατία με βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας Ba2 (σταθερή)/ BBB- (σταθερή)/ BB+ (θετική)/ BB (θετική) (Moody’s/S&P/Fitch/DBRS) έχει ορίσει τις παραπάνω τράπεζες για έκδοση  Ευρωπαϊκού Μεσοπρόθεσμου Ομολόγου (ΕΜΤΝ) 10-ετούς διάρκειας σε ευρώ (Reg S benchmark, με Ρήτρες Συλλογικής Δράσης) ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες της «Κ» πως από σήμερα, Δευτέρα 17 του μηνός, αναμενόταν το Υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει ότι θα βγει στις αγορές η Κύπρος.

Το Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Ομόλογο (ΕΜΤΝ) 10-ετούς διάρκειας που αναμένεται να εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ αναφέρει το Κυριακάτικο ρεπορτάζ της «Κ» και θα αναχρηματοδοτήσει χρέος που λήγει εντός της ίδιας χρονιάς. Ενδεχομένως να μην προχωρήσει σε μεγαλύτερη έκδοση χρέους, αλλά το Υπουργείο έχει ανακοινώσει ήδη πως σε περίπτωση μεγαλύτερης έκδοσης τα επιπλέον χρήματα που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του αποθεματικού ρευστών διαθεσίμων.

Αναμένονται περαιτέρω πληροφορίες από το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους του Υπουργείου για το πότε θα ανοίξει το βιβλίο των προσφορών. Ενδεχομένως να ανοίξει αύριο, την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου.

Χ.Γεωργιάδης: Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πράξη δανεισμού από τις διεθνείς αγορές

Για την επικείμενη έκδοση ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας και την σύνδεσή του με την πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, μίλησε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης στο Τρίτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου ΡΙΚ νωρίς το πρωί της Δευτέρας 17 Σεπτεμβρίου και στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο». Το κείμενο των ερωτωαπαντήσεων έχει ως ακολούθως:

- Τι γίνεται με την έκδοση ομολόγου;

- Επισήμως δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση. Είμαστε κατά κάποιο τρόπο στο ακουστικό να επιβεβαιώσουμε μέσω των επενδυτικών τραπεζών με τις οποίες συνεργαζόμαστε αν είναι πράγματι η κατάλληλη στιγμή. Φαίνεται πως είναι. Αυτή είναι η άποψη του αρμόδιου γραφείου διαχείρισης δημοσίου χρέους: ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πράξη δανεισμού από τις διεθνείς αγορές. Αναμένουμε επιβεβαίωση από τις επενδυτικές τράπεζες. Σκοπός δεν είναι να καλύψουμε κάποια ελλείμματα/τρύπες. Όπως είναι καλά γνωστό, έχουμε εξαλείψει τα ελλείμματα, λειτουργούμε με πλεονάσματα, επομένως ο σκοπός είναι απλώς η διαχείριση, η αναχρηματοδότηση υφιστάμενου χρέους. Ο στόχος πρέπει να είναι, βάσει και των δεδομένων των διεθνών αγορών, κάθε πράξη καινούριου δανεισμού να εξασφαλίζεται με καλύτερους όρους, με χαμηλότερο επιτόκιο από το υφιστάμενο χρέος. Αν το πετύχουμε και αυτό, θα υπάρχει ένα άλλο όφελος για τα δημόσια οικονομικά. Βεβαίως, το πολύ πιο σημαντικό όφελος από μια αναβάθμιση και κυρίως από την επάνοδο στην επενδυτική βαθμίδα είναι το έμμεσο αλλά καθοριστικής σημασίας θετικό μήνυμα που αποστέλλεται στη διεθνή επενδυτική κοινότητα αλλά και στο εσωτερικό που ενθαρρύνει και άλλες επενδύσεις, ενθαρρύνει την επενδυτική και οικονομική δραστηριότητα. Έτσι θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας, θα κινηθεί περαιτέρω η οικονομία και θα ανέβει το βιοτικό επίπεδο για το σύνολο του πληθυσμού. Συνεπώς, υπάρχουν οι επιμέρους κινήσεις και τα επιμέρους οφέλη, δηλαδή δανεισμός πιο εύκολος, πιο άνετος και πιο φθηνός που απελευθερώνει πόρους από τον προϋπολογισμό. Αντί δηλαδή να πληρώνουμε τόκους, να απελευθερώσουμε πόρους για άλλες ανάγκες. Δεν υπάρχουν ελλείμματα που πρέπει να καλύψουμε, λειτουργούμε με πλεόνασμα και αυτό είναι σημαντικό θετικό όφελος για την πορεία/προοπτική της κυπριακής οικονομίας.

- Η εξέλιξη αυτή συνδέεται και με την πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας;

- Συνδέεται ευθέως. Η πρώτη γραμμή στην έκθεση του οίκου που εξηγεί γιατί αποδίδει αναβάθμιση και επαναφέρει την Κύπρο στην επενδυτική βαθμίδα είναι η συμφωνίες για την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα που, σε αντίθεση με τις ανησυχίες και τις κριτικές που έχουν υπάρξει από ορισμένους κύκλους στο εσωτερικό, αξιολογείται ως καθοριστικά θετική. Αυτή είναι και η άποψη της Κυβέρνησης. Ήταν μια δύσκολη πολιτική απόφαση αλλά καθοριστικά θετική που δημιουργεί πολύ πιο στερεά θεμέλια για την οικονομία μας. Επιτρέπει στο τραπεζικό σύστημα να λειτουργήσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μέσα στο αυστηρό ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο.

Κάποιος που λαμβάνει μια απόφαση πρέπει να ζυγίζει και το κόστος και το όφελος. Τα δάνεια πρέπει να εξοφληθούν από τους δανειολήπτες και όχι από τους φορολογούμενους. Αν ήταν να μην εξοφληθούν από τους δανειολήπτες, τότε θα αντιμετωπίζαμε τον κίνδυνο να χαθούν καταθέσεις. Κάποιος πρέπει να πληρώσει το δάνειο. Τώρα δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν καταθέσεις. Υπάρχει ασφάλεια και εμπιστοσύνη για τους συμπολίτες μας αλλά οι υποχρεώσεις των δανειοληπτών είναι εκεί. Οι νομοθεσίες μας έχουν διορθωθεί, έχουν γίνει πιο αυστηρές. Δεν μεταβάλλονται αρνητικά τα δικαιώματα κανενός δανειολήπτη, ούτε όμως φεύγουν οι υποχρεώσεις του και θα υπάρξει μέσα από επαγγελματική διαχείριση αυτών των δανείων, από οίκο του ιδιωτικού τομέα, μια αποφασιστική προσπάθεια να εισπραχθούν τα οφειλόμενα.»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X