ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με πιέσεις κλείδωσε ο νέος χάρτης της τοπικής αυτοδιοίκησης

Αγκάθια στο παρά πέντε για τις συνενώσεις και πριν ο υπουργός Εσωτερικών παρουσιάσει τα τελικά σχήματα αυτοδιοίκησης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Εν μέσω κομματικών πιέσεων τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης θα παρουσιάσει την τελική μορφή της κυβερνητικής νομοθετικής πρότασης για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια πρόταση που στο σύνολό της είναι γνωστή και αποδεκτή, πλην του χάρτη με τα νέα διοικητικά σχήματα που θα δημιουργηθούν και θα σμικρύνουν τον αριθμό, δήμων και κοινοτήτων. Στο παρά πέντε ολοκλήρωσης, μακροχρόνιων διεργασιών σε πολιτικό, τοπικό και τεχνοκρατικό επίπεδο, όλα δείχνουν πως έγινε προσπάθεια οι τελευταίες πινελιές να μπουν στο παρασκήνιο.

Στη κορυφή των παρασκηνιακών διεργασιών βρέθηκαν οι διαφωνίες σε τοπικό επίπεδο με πιέσεις στις κομματικές τους στέγες για αποτροπή κάποιων συνενώσεων. Ένα δεύτερο στοιχείο που φαίνεται να ενισχύει τον παράγοντα παρασκηνίου έχει να κάνει με τις ισορροπίες, σε τοπικό επίπεδο, και το ενδεχόμενο μέσω των συνενώσεων κάποια κόμματα να αποκομίσουν πολιτικούς πόντους και ερείσματα.

Τα αγκάθια

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί πρώτα στην ελεύθερη Αμμόχωστο και μετά στην Πάφο. Ωστόσο, μικρότερες αντιδράσεις καταγράφονται και σε άλλες περιοχές που δεν επηρεάζουν όμως το εγχείρημα. Το τελευταίο διάστημα κινητικότητα καταγράφεται και σε κομματικό επίπεδο, αναφέρουν πληροφορίες της «Κ» από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιδεικνύοντας ενδιαφέρον για κάποιες συγκεκριμένες περιοχές και συνενώσεις. Μια τέτοια περίπτωση παρουσιάζεται ο Στρόβολος. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, στο χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού βρίσκει ένθερμους υποστηριχτές η προοπτική συνένωσης του μεγαλύτερου δήμου της Λευκωσίας με τη Λακατάμεια προκειμένου το κόμμα να έχει έντονη παρουσία στο νέο σχήμα. Θέση που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα έχει υποστηρίξει δημόσια ο δήμαρχος Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, για συνένωση του Στροβόλου με τη Λευκωσία. Η θέση του υπουργού Εσωτερικών στην προσπάθεια κομματικοποίησης είναι ξεκάθαρα αρνητική. Κάτι που προκύπτει και από τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν με τα κόμματα.

Η Αμμόχωστος

Η Αμμόχωστος εξ αρχής ήταν από τις δυσκολότερες περιπτώσεις επίτευξης συναινετικών διαδικασιών για τις επερχόμενες αλλαγές. Οι έντονες τοπικιστικές διαφορές έχουν βάλει στο χορό και τα κόμματα, με το κυβερνών κόμμα να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τοπικές ισορροπίες. Ένα ζήτημα που φαίνεται να υπάρχει είναι με την Δερύνεια, όπου εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για συνένωση με κάποιον από τους μεγάλους δήμους της περιοχής, προκειμένου ο Συναγερμός να μη χάσει την πρωτοκαθεδρία αλλά και να τη διευρύνει. Πέρα από την Δερύνεια, κομματική χροιά έχει δοθεί και στην κόντρα Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου όπου οι δημόσιες αντιδράσεις υπήρχαν μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα.

Λάρνακα – Πάφος

Εκτός από την Αμμόχωστο κινητικότητά καταγραφόταν και στην Πάφο και πιο συγκεκριμένα στη Γεροσκήπου. όπου έντονο ενδιαφέρον για αυτονομία του δήμου υπάρχει από πλευράς του Δημοκρατικού Κόμματος. Πηγές του ΔΗΚΟ έλεγαν στην «Κ» πως η στάση της τοπικής αρχής για μη συνένωση με την Πάφο είναι ορθή, υπό το πρίσμα πως ο Δήμος Γεροσκήπου είναι οικονομικά βιώσιμος και πως μια συνένωση με την Πάφο θα δημιουργούσε προβλήματα. Η Λεμεσός παρουσιάζεται να είναι η επαρχία όπου σε γενικές γραμμές ο χάρτης που την αφορά έχει συμφωνηθεί και οι όποιες αντιδράσεις φαίνονται να είναι διαχειρίσιμες. Στη Λάρνακα η προσοχή φαίνεται να στρέφεται στα Λειβάδια με τον ΔΗΣΥ, όπως λένε οι πληροφορίες, να μην ευνοούν συνένωση του δήμου Λάρνακας με τα Λειβάδια, προκειμένου να μην διαφοροποιηθεί το ισοζύγιο των κομματικών δυνάμεων, προς το ΑΚΕΛ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως καταβαλλόταν προσπάθεια, προκειμένου τα Λειβάδια να συνενωθούν με την Αραδίππου για την δημιουργία ενός κεντροδεξιού δήμου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X