ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές περιοχές των ΗΠΑ

Στη Νέα Υόρκη το εισόδημα ενός μέσου νοικοκυριού στο Μανχάταν είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο του γειτονικού Μπρονξ

Kathimerini.gr

Ο πλούτος παράγει πλούτο με αποτέλεσμα να διευρύνεται η ανισότητα. Η εικόνα αυτή, που έχει επανειλημμένως καταστεί εμφανής, είναι ανάγλυφη στις ΗΠΑ καθώς το 1/5 του εισοδήματος των Αμερικανών προέρχεται όχι από τους μισθούς τους ή από άλλη παραγωγική δραστηριότητα, αλλά από μετοχές, ακίνητα και τόκους των καταθέσεων. Στην πλειονότητά τους, όμως, οι Αμερικανοί δεν διαθέτουν τέτοιου είδους περιουσιακά στοιχεία, παρά μόνον την πρώτη κατοικία τους και κάποιον τραπεζικό λογαριασμό, ενώ συχνά ακόμη και αυτά τα δύο είναι απρόσιτα για τους χαμηλόμισθους. Το αποτέλεσμα αυτής της αναπαραγωγής του πλούτου από τον εαυτό του είναι η συνεχιζόμενη διεύρυνση της ανισότητας, που έχει γίνει χάσμα. Και, επιπλέον, προκύπτει πως ο πλούτος από περιουσιακά στοιχεία παρουσιάζει μεγάλη γεωγραφική συγκέντρωση στην υπερδύναμη, ενώ έχει διευρυνθεί θεαματικά το χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες περιφέρειες των ΗΠΑ και σε εκείνες χωρίς περιουσιακά στοιχεία. Τα στοιχεία προκύπτουν από σχετική έκθεση που εκπόνησε η πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση πλούτου (Wealth Building Initiative).

Οπως υπογραμμίζει η σχετική μελέτη, από το 1969 έως το 1990 διπλασιάστηκε το χάσμα ανάμεσα στις πλουσιότερες και τις φτωχότερες περιφέρειες των ΗΠΑ, ενώ έκτοτε εξαπλασιάστηκε μέχρι το 2019. Οι ερευνητές που εξεπόνησαν τη μελέτη χρησιμοποίησαν στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών Αναλύσεων αλλά και της πανίσχυρης φορολογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ (IRS). Διαπιστώνοντας το χάσμα πλούτου ανάμεσα στις διαφορετικές περιφέρειες, μιλούν για «πλούσιους θυλάκους» και «ερήμους ένδειας».

Το εισόδημα που προέρχεται από περιουσιακά στοιχεία συγκεντρώνεται συνήθως σε περιοχές που είναι κέντρα είτε του χρηματοπιστωτικού τομέα, κέντρα εξορύξεων και ορυχείων, είτε τεχνολογίας και περιοχές ψυχαγωγίας και τουρισμού. Στις άλλες περιοχές όμως είναι σπάνιο. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Κέναν Φίκρι, ερευνητής του Economic Innovation Group, τονίζει πως «η οικονομία μας έχει επικεντρωθεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα, γι’ αυτό και τις δύο δεκαετίες βλέπουμε να αυξάνονται σημαντικά οι αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων». Ο ίδιος προσθέτει πως η άνοδος της ψηφιακής οικονομίας και η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική έχουν επιτείνει περαιτέρω τη διεύρυνση της ανισότητας, καθώς αυτοί οι δύο παράγοντες δίνουν στους κατόχους περιουσιακών στοιχείων τη δυνατότητα να αυξάνουν τα εισοδήματά τους και «στις εταιρείες τεχνολογίας τη δυνατότητα να αντλούν υπερβολικές αποδόσεις».

Το χάσμα πλούτου είναι αγεφύρωτο στις μεγάλες μητροπόλεις, όπου έχουν εκτοξευθεί στη στρατόσφαιρα τα έσοδα των τεχνολογικών εταιρειών και των ομίλων χρηματοπιστωτικών. Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, το εισόδημα ενός μέσου νοικοκυριού στο Μανχάταν είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο του γειτονικού Μπρονξ. Υπάρχει, άλλωστε, και το φυλετικό χάσμα πλούτου ανάμεσα στα νοικοκυριά του Μανχάταν, με τις γειτονιές των λευκών να αντλούν υψηλά μερίσματα, και στις γειτονιές των μαύρων που βρίσκονται κάτω από τον εθνικό μέσο όρο κατά κεφαλήν μερίσματος. Αυτές οι διαχωριστικές γραμμές συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια της υπερδύναμης. Οι μειονότητες, τα νοικοκυριά εργατικής τάξης και οι μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί προσφάτως στη χώρα είναι όλοι φτωχοί. Ανάμεσα στις 100 περιφέρειες της χώρας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, οι 15 πλουσιότερες έχουν ως επί το πλείστον λευκούς κατοίκους, εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισοί έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο. Σε ό,τι αφορά τις 15 φτωχότερες περιοχές, οι κάτοικοι στην πλειονότητά τους δεν είναι λευκοί και μόλις το 25% από αυτούς έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X