ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μετά τον Κατακλυσμό θα κάνουμε διακοπές

Πάσχα στην Κύπρο φέτος για τους Κύπριους - Aπό τις 21 Ιουνίου τα πρώτα πακέτα διακοπών στο εξωτερικό - Πρώτος προορισμός η Ελλάδα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το Πάσχα οι Κύπριοι δεν θα ταξιδέψουν. Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, το ενδιαφέρον για ταξίδια στο εξωτερικό είναι χλωμό αυτή την περίοδο, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από πράσινες/πορτοκαλί, ακόμα και από κόκκινες χώρες. Ωστόσο, η επιδημιολογική κατάσταση των χωρών και οι περιορισμοί στην διακίνηση που επιβάλλουν, δεν επιτρέπουν επί του παρόντος να ξεκινήσουν οι όποιες κρατήσεις.

Στην εξίσωση προστίθεται και η πρόσφατη ανακοίνωση της Ελλάδας, της πρώτης επιλογής των Κυπρίων ειδικά για την περίοδο του Πάσχα, ότι θα ανοίξει για τουρισμό μετά τις 14 Μαΐου. Αυτό συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα είναι κλειστή για τις γιορτές του Πάσχα. Όσοι ταξιδιώτες άρχισαν να ψάχνουν ημερομηνίες για διακοπές, καλύτερα να κοιτάξουν από τις 21 Ιουνίου και μετά. Τότε, σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων Κύπρου Άκη Κελλεπέσιη, ξεκινούν τα πρώτα πακέτα διακοπών εκτός Κύπρου. «Για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος υπάρχει ενδιαφέρον, θα μετουσιωθεί σε κρατήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα», αναφέρει σχετικά. Άρα ο πρώτος προγραμματισμός για τα ταξίδια των Κυπρίων στο εξωτερικό, τοποθετείται χρονικά από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ενώ σημαντική εξέλιξη θεωρείται και η έναρξη κρουαζιέρας της Royal Caribbean από Λεμεσό σε ελληνικά νησιά από τις 10 Ιουλίου.

Οι προορισμοί διακοπών δε, δεν έχουν διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα, αν και βασίζονται σαφώς και στην επιδημιολογική εικόνα κάθε χώρας. Πάντως, τα πρώτα πακέτα αφορούν τους ελληνικούς προορισμούς και ευρωπαϊκές χώρες όπως Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία και Σερβία. Σημειώνεται ότι βάσει του Ευρωπαϊκού Κέντρου πρόληψης και ελέγχου νόσων (ECDC) από τις 8 Απριλίου πρόκειται για χώρες οι οποίες, με βάση την τελευταία αξιολόγηση που τίθεται σε ισχύ στις 8 Απριλίου, περιλαμβάνονται στην κόκκινη κατηγορία και θεωρούνται χώρες αυξημένου κινδύνου. Αυτό που προνοείται για τους Κύπριους πολίτες και τα μέλη της οικογένειάς τους, είναι ότι με την επιστροφή τους, παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού για 72 ώρες μετά την άφιξή τους. Μετά το πέρας των 72 ωρών υποβάλλονται εκ νέου σε μοριακή εξέταση με δικά τους έξοδα. Εφόσον το αποτέλεσμα της επαναληπτικής εξέτασης είναι αρνητικό, τότε αποδεσμεύονται από τον αυτοπεριορισμό.

Διακοπές εντός

Εφόσον οι αποδράσεις εκτός Κύπρου παίρνουν παράταση για το τέλος Ιουνίου, το ενδιαφέρον της κυπριακής αγοράς αναζητεί διέξοδο σε καταλύματα εντός Κύπρου. Ωστόσο, ακόμα παραμένει ερωτηματικό το ποια τελικά θα είναι η ημερομηνία επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων για την εγχώρια αγορά. Πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι προσανατολίζονται για άνοιγμα των ξενοδοχείων πριν το Πάσχα για διαμονή των Κυπρίων, είναι σημαντικό για να προετοιμαστεί ο επιχειρηματίας. Οι σύνδεσμοι ξενοδόχων πραγματοποιούν συναντήσεις και επαφές τόσο με επιδημιολόγους όσο και με τα αρμόδια υπουργεία. Η τελευταία συνάντηση αφορούσε τον ΣΤΕΚ και μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, και στο πλαίσιο αυτής τέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν την βιομηχανία: ο εμβολιασμός της πρώτης γραμμής της τουριστικής βιομηχανίας, η αντικατάσταση του PCR test με rapid test, κάτι που συνεπάγεται μείωση του κόστους και φυσικά το θέμα διανυκτέρευσης του εγχώριου τουρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι επιδημιολόγοι βλέπουν εκ πρώτης όψεως με θετικό φακό τα αιτήματα των ξενοδόχων και αναμένεται να τα εξετάσουν τις επόμενες μέρες στο πλαίσιο των μεταξύ τους συζητήσεων. Βάσει εκτιμήσεων, ανακοινώσεις για το θέμα της διανυκτέρευσης των Κυπρίων στα ξενοδοχεία, θα πρέπει να αναμένονται εντός Απριλίου και πριν από το Πάσχα. Το άνοιγμα των ξενοδοχείων θα ευνοήσει και τον κλάδο των κέντρων αναψυχής εκτιμά από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φάνος Λεβέντης, επισημαίνοντας την περίπτωση της ελεύθερης Αμμοχώστου όπου η εστίαση παραμένει κατά 90% κλειστή.

Ο άγνωστος Χ

Αν και από την 1η Απριλίου άρχισαν να φτάνουν οι πρώτοι τουρίστες από Ισραήλ και Ρωσία που μοιράζονται στα περίπου 20 ξενοδοχεία που είναι ανοικτά αυτή την στιγμή, η εικόνα στο κεφάλαιο του εισερχόμενου τουρισμού παραμένει θολή. Στα θετικά καταγράφονται οι επαφές του ΠΑΣΥΞΕ με το Υπουργείο Εξωτερικών με στόχο την διακρατική συνεννόηση που θα ευνοούσε την έναρξη των αφίξεων από την Ρωσία (χώρα κόκκινης κατηγορίας). Η ενημέρωση είναι ότι έχουν γίνει οι ενέργειες από κυπριακής πλευράς για σύναψη ρηματικής διακοίνωσης - ανεπίσημο διπλωματικό έγγραφο. Άγνωστος Χ στην εξίσωση παραμένει η βρετανική αγορά, αφού ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον άφησε στην αβεβαιότητα την ημερομηνία έναρξης των διακοπών στο εξωτερικό για τους Βρετανούς τουρίστες.

Οι δηλώσεις του, ωστόσο, τυγχάνουν διττής ερμηνείας από την κυπριακή τουριστική βιομηχανία. Από την μια, υπάρχει η πλευρά, όπως διατυπώνεται από τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Χάρη Λοϊζίδη, η οποία βλέπει ως θετικό το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε άλλη ημερομηνία από την 17η Μαΐου. Η άποψη, ωστόσο, που εκφράζεται από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και από τον ΣΤΕΚ είναι ότι η αβεβαιότητα συνεπάγεται καθυστέρηση στις κρατήσεις και ενδεχομένως ακόμη λιγότερες κρατήσεις, αφού θεωρείται ότι ένα ποσοστό τουριστών θα προτιμήσει να προγραμματιστεί για διακοπές στο εσωτερικό της Βρετανίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος για την φετινή περίοδο είναι να φτάσουμε το 40- 50% των κρατήσεων του 2019, στόχος ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στα ταξίδια των Βρετανών. Το δεδομένο που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι ότι για τον Απρίλιο προγραμματίζονται 100-120 πτήσεις την εβδομάδα.

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στις 270/εβδομάδα για τον Μάιο και τις 500 για τον Ιούνιο.

Το στοίχημα της ασφάλειας

Το στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός είναι να πείσει για την ασφάλεια που προσφέρει στους ταξιδιώτες της, υπογραμμίζουν ξενοδόχοι και ταξιδιωτικοί πράκτορες. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις επόμενες εβδομάδες, ούτως ώστε η Κύπρος να μπει στην πράσινη κατηγορία. Αυτό είναι και το ζητούμενο που θα ξεκλειδώσει τις κρατήσεις από τον εισερχόμενο τουρισμό. Αυτή την στιγμή η Κύπρος είναι σε κόκκινη κατηγορία για το Ισραήλ και την Ρωσία και την Γερμανία και στην πορτοκαλί κατηγορία για την Βρετανία, κάτι που συνεπάγεται καραντίνα μετά την επιστροφή των τουριστών. Αυτό είναι ένας σημαντικός λόγος που λειτουργεί αποτρεπτικά για να κλείσουν διακοπές στην Κύπρο. Οι ξενοδόχοι επαναλαμβάνουν την σημασία του να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην πρώτη γραμμή της τουριστικής βιομηχανίας (περίπου 30 χιλιάδες) κάτι που εκτιμούν ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά υπέρ της Κύπρου ως προορισμός. Θεωρούν επίσης ότι ο αυξημένος αριθμός των rapid test δυσχεραίνει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και ζητούν όπως γίνει διαφορετική ρύθμιση ώστε να λειτουργήσει υπέρ της κατάταξης της χώρας στην κατηγοριοποίηση του ECDC.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση