ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα μέτρα στήριξης 75 δισ. ευρώ στη Βρετανία

Αύξηση της φορολόγησης των εταιρειών από 19% σε 25%

Kathimerini.gr

Δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας σήμερα και φόροι στα μέσα της δεκαετίας για να πληρωθεί το κόστος αυτών των δαπανών. Σε αυτό το σκεπτικό βασίζεται ο προϋπολογισμός που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, με στόχο να δώσει ώθηση στην ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας και στην ανόρθωσή της από τη χειρότερη ύφεση της σύγχρονης ιστορίας της. Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του, ο κ. Σουνάκ ανακοίνωσε χθες δαπάνες ύψους 65 δισ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο των 75 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις μισθών με σκοπό τη στήριξη της απασχόλησης αλλά και για επενδύσεις που θα ενισχύσουν τη βρετανική οικονομία και θα διευκολύνουν την ανάκαμψή της από την ύφεση της πανδημίας. Οπως τόνισε, όμως, στην επόμενη φάση, στα μέσα της δεκαετίας, θα ακολουθήσουν φόροι που θα φτάνουν ετησίως στα 25 δισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 29 δισ. ευρώ ετησίως και θα αφορούν τη φορολόγηση επιχειρήσεων αλλά και τους φόρους εισοδήματος των βρετανικών νοικοκυριών.

Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού, το 2023 θα αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης των εταιρειών από το ισχύον σήμερα 19% στο 25%. Με το μέτρο αυτό το βρετανικό κράτος θα αντλεί ετησίως 17 δισ. στερλίνες περίπου 20 δισ. ευρώ. Προκειμένου, όμως, να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στη Βρετανία προτού ισχύσει ο υψηλότερος συντελεστής, ο κ. Σουνάκ προβλέπει μια διετή «σούπερ φοροαπαλλαγή» ύψους 25 δισ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο των 29 δισ. ευρώ, ή όπως τη χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή της Ιστορίας προς τις επιχειρήσεις». Παρουσιάζοντας το δέλεαρ των φοροαπαλλαγών, ο κ. Σουνάκ υπογράμμισε πως επί δύο χρόνια θα εκπίπτει από τους φόρους των επιχειρήσεων το 130% του κόστους της επένδυσής τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ακόμη και με τον φορολογικό συντελεστή του 25%, η Βρετανία θα έχει τη χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις ανάμεσα σε όλες τις χώρες του G7. Δεν συμμερίζεται, πάντως, την άποψη του κ. Σουνάκ το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βρετανίας, που προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στη βρετανική κυβέρνηση και επισημαίνει ότι με τον συντελεστή 25% η χώρα θα έχει τη βαρύτερη εταιρική φορολογία από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Το Γραφείο Προϋπολογισμού προβλέπει, άλλωστε, πως το 2026 το βρετανικό ΑΕΠ θα παραμένει σε επίπεδα κατά 3% χαμηλότερα σε σύγκριση με τις προσδοκίες που υπήρχαν πριν από την πανδημία. Ο κ. Σουνάκ δεν απέφυγε να προειδοποιήσει τους Βρετανούς πως τα σημάδια της κρίσης από την πανδημία θα είναι ακόμη ορατά στην οικονομία της χώρας τους μετά 5 χρόνια, παρά το γεγονός ότι με τα νέα μέτρα στήριξης, το Λονδίνο θα έχει διοχετεύσει στην οικονομία 407 δισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 470 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση