ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέο «καμπανάκι» από Βρυξέλλες για εξοικονόμηση ενέργειας

Για πολύ δύσκολο χειμώνα προειδοποιεί και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας

BLOOMBERG, REUTERS

Καταιγισμός προειδοποιήσεων έρχεται από κάθε κατεύθυνση σχετικά με τη σοβαρότητα και το βάθος της ενεργειακής κρίσης και τα μέτρα που πρέπει να λάβει τόσο η Ε.Ε. όσο όμως και όλος ο ανεπτυγμένος κόσμος για να την αντιμετωπίσει. Ενώ η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμπσον καλούσε χθες τους Ευρωπαίους να εξοικονομήσουν ενέργεια μέσα στο καλοκαίρι, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποιούσε την παγκόσμια κοινότητα ότι τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης έπονται.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg, η επίτροπος κάλεσε την Ε.Ε. να θέσει σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση ενέργειας μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να μην καταστεί αναγκαία η μείωση της κατανάλωσης τον χειμώνα. Η κ. Σίμπσον προειδοποίησε πως αν η Ρωσία διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου θα είναι ιδιαιτέρως «δύσκολο» για την Ε.Ε. να γεμίσει τους ταμιευτήρες της στο 80% μέχρι τον Νοέμβριο για να εξασφαλίσει επάρκεια για τον χειμώνα. Ως εκ τούτου πολίτες και επιχειρήσεις πρέπει να αποφύγουν την κατάχρηση των κλιματιστικών και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που προτιμούσαν τα περασμένα καλοκαίρια, καθώς μόνο αν εξοικονομήσουν ενέργεια τώρα θα έχουν και τον χειμώνα. Οπως τόνισε, «όχι μόνο οι επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά μπορούν να αλλάξουν συμπεριφορά ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα μια κατάσταση που θα μας αναγκάσει να μειώσουμε την παραγωγή σε μερικούς βιομηχανικούς τομείς». Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται, άλλωστε, οι προτάσεις της Κομισιόν για τη μείωση της ζήτησης για ενέργεια και πριν από το τέλος Ιουλίου έκτακτη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας με αντικείμενο την προετοιμασία της Ε.Ε. για την περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου. Σημειωτέον ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λε Μερ, προειδοποίησε πως αυτό το ενδεχόμενο είναι πλέον το πιθανότερο.

Μόνο αν νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξοικονομήσουν ενέργεια τώρα, θα έχουν και τον χειμώνα, τόνισε η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμπσον.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο επικεφαλής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποιούσε την παγκόσμια κοινότητα ότι η ενεργειακή κρίση ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω και να πλήξει ολόκληρο τον κόσμο. Από το βήμα διεθνούς φόρουμ στο Σίδνεϊ, ο κ. Μπιρόλ τόνισε πως «ο κόσμος δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ξανά ενεργειακή κρίση τέτοιου βάθους και τέτοιας περιπλοκότητας όσο η τρέχουσα κρίση». Οπως τόνισε, συνολικά όλο το σύστημα της ενέργειας βρίσκεται σε αναταραχή από τον Φεβρουάριο, οπότε εισέβαλε στην Ουκρανία η Ρωσία, δεδομένου ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Οι τιμές της ενέργειας αυξάνουν το κόστος που απαιτείται για να γεμίσουν οι δεξαμενές αερίου για να ζεσταθούν τα σπίτια και για να ηλεκτροδοτηθούν οι βιομηχανίες ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι πληθωριστικές πιέσεις και να ξεσπούν ταραχές από την Αφρική μέχρι τη Σρι Λάνκα.

Συγκρίνοντας την τρέχουσα κρίση με τις πετρελαϊκές της δεκαετίας του 1970, που εξώθησαν τον κόσμο να χρησιμοποιήσει πιο αποτελεσματικά τα καύσιμα και να στραφεί στην πυρηνική ενέργεια, ο κ. Μπιρόλ τόνισε πως ενδέχεται τώρα ο κόσμος να επισπεύσει τη στροφή στην καθαρή ενέργεια. Στο μεταξύ, όμως, η Ευρώπη θα δυσκολεύεται πολύ να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες προμήθειες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν ενδεχομένως και άλλες γεωγραφικές ζώνες. Και χωρίς να κρύψει την ανησυχία του για το τι πρόκειται να συμβεί στην Ευρώπη, ο κ. Μπιρόλ τόνισε πως «ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ, πολύ δύσκολος, κάτι που μας ανησυχεί πολύ, καθώς μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία». Την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον προσπαθεί να εξασφαλίσει όσο μεγαλύτερη συμμετοχή γίνεται στη συμφωνία που πρότεινε για επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ιαπωνία, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν υποστήριξε πως αν δεν επιβληθεί το πλαφόν των 40 έως 60 δολαρίων που έχει προτείνει η αμερικανική κυβέρνηση για τις τιμές του πετρελαίου, τότε θα εκτοξευθούν στα 140 δολ. το βαρέλι. Από την πλευρά τους, στελέχη της ιαπωνικής κυβέρνησης εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς το ύψος του ορίου, χαρακτηρίζοντάς το υπερβολικά χαμηλό. Δεν έδειξαν, πάντως, να απορρίπτουν την πρόταση. Χθες η τιμή του αργού Δυτικού Τέξας υποχώρησε και πάλι κάτω από τα 100 δολ. το βαρέλι εν μέσω ανησυχίας για το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης, αλλά και εξαιτίας της επαναφοράς των σκληρών περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας στην Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση