ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νόμους για ενίσχυση ρευστότητας επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων ψήφισε η Βουλή

Οι προτάσεις υποβλήθηκαν από κοινού από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών και Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων

ΚΥΠΕ

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε δύο προτάσεις νόμου που στόχο έχουν να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζόμενους εν μέσω των επιπτώσεων της πανδημίας, οι οποίες υποβλήθηκαν εκτάκτως από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Οι τροπολογίες αφορούν τη δυνατότητα των αυτοτελώς εργαζομένων να καταβάλουν τον ΦΠΑ σε δόσεις αλλά και την παράταση καταβολής της έκτακτης εισφοράς άμυνας.

Οι προτάσεις υποβλήθηκαν από κοινού από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών και Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών.

Η πρώτη πρόταση νόμου αφορά την καταβολή του οφειλόμενου ΦΠΑ για τη φορολογική περίοδο που λήγει τις 31.1.2021 και τη φορολογική περίοδο που λήγει στις 31.12.2020, ώστε να παρασχεθεί η ευχέρεια καταβολή του σε τρεις ισόποσες δόσεις για να διευκολυνθούν οι οφειλέτες, που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρόταση κινείται προς την ορθή κατεύθυνση και θα μπορούσε όμως να ήταν και καλύτερη για να βοηθήσει αυτοτελώς εργαζομένους και επιχειρήσεις. Είπε επίσης ότι η ΕΔΕΚ πρότεινε από Ιούνιο 2020 μέχρι Ιούνιο 2021 να καταβληθεί μόνο το 50% του ΦΠΑ και το υπόλοιπο να κατανεμηθεί στους δικαιούχους για να αποκληρωθεί σε 8 τριμηνιαίες ισόποσες δόσεις από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και τον Ιούνιο του 2023. Έκανε επίσης έκκληση προς την Κυβέρνηση και στο Υπουργείο Οικονομικών να δώσουν έμμεση ρευστότητα σε αυτοτελώς εργαζόμενους και επιχειρήσεις με την αναστολή καταβολής κοινωνικών ασφαλίσεων και αποπληρωμή μόνο του κόστους καυσίμων για τον ηλεκτρισμό, ενώ οι φόροι να καταβληθούν τη διετία 2021-23.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι δόθηκε η συγκατάθεση του ΥΠΟΙΚ ώστε να δοθεί αυτή η βραχυπρόθεσμη διευκόλυνση στις επιχειρήσεις ώστε να μην εξαντλούνται τα ρευστά διαθέσιμά τους. Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να λέει το ΥΠΟΙΚ ότι υπάρχει η ρευστότητα για να γίνει αυτό, μετά και τον επιτυχή δανεισμό της Κύπρου από τις αγορές με ουσιαστικά μηδενικό επιτόκιο.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι ο δανεισμός της Κύπρου πρέπει να συγκριθεί με το τι υπάρχει στην αγορά και ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δανείστηκαν με πενταετή ομόλογα με αρνητικά επιτόκια. Ανέφερε ότι δεν είναι τεράστια επιτυχία, και ότι οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων είναι αρνητικές για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στεφάνου επικεντρώθηκε στο ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί στο μέτρο του δυνατού η ρευστότητα για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι και ότι θα πρέπει να κρατήσουν το γεγονός ότι για αυτό συνεργάστηκαν όλοι με θετικό τρόπο.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης χαρακτήρισε μικροψυχία την τοποθέτηση εκ μέρους του ΔΗΚΟ για τον δανεισμό και είπε ότι αν καταψηφιζόταν ο κρατικός προϋπολογισμός «με τα γινάτια μας θα ρίχναμε την Κυπριακή Δημοκρατία στα βράχια».

Όσον αφορά την πρόταση νόμου περί έκτακτης εισφοράς για την άμυνα, με αυτήν η υποχρέωση καταβολής της έκτακτης αμυντικής εισφοράς, για καταβολή μερίσματος που αφορά το 2018, παρατείνεται κατά τρεις μήνες μέχρι την 30η Απριλίου 2021 χωρίς καταβολή προστίμων ή τόκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση