ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νουρής: Ο τομέας ανάπτυξης γης απέδειξε ότι προσαρμόζεται σε δύσκολα δεδομένα

Όλα όσα ανέφερε ο Υπουργός στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών

ΚΥΠΕ

Ο τομέας ανάπτυξης γης και οικοδομών απέδειξε έμπρακτα την ικανότητα του να προσαρμόζεται σε δύσκολα δεδομένα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σε χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου ξεκίνησε με το Καταστατικό Μέρος, το οποίο περιλάμβανε λογοδοσία του Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών, Μιχάλη Χατζηπαναγιώτου, τοποθετήσεις των μελών του Συνδέσμου, έγκριση οικονομικών καταστάσεων του Συνδέσμου και έκθεση ελεγκτών για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου για την επόμενη διετία.

Εντός των προσεχών ημερών θα διεξαχθεί η πρώτη συνεδρίαση, όπου το ΔΣ θα καταρτιστεί σε Σώμα.

Ακολούθησε, το τελετουργικό μέρος της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή και του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστου Δαμιανού.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η εμπιστοσύνη της Πολιτείας προς τον τομέα δεν μπορεί παρά να ανανεώνεται συνεχώς, καθότι διαχρονικά, σε καιρούς διεθνών οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων, που αναντίλεκτα τείνουν να επηρεάζουν την αναπτυξιακή πορεία ενός κράτους, ο τομέας ανάπτυξης γης και οικοδομών απέδειξε έμπρακτα την ικανότητα του να προσαρμόζεται σε δύσκολα δεδομένα.

«Μας έδειξε ότι μπορεί να απορροφά κλυδωνισμούς και να ανταποκρίνεται δυναμικά στις άμεσες ανάγκες της αγοράς, ενισχύοντας ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο το έργο και τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για σταθεροποίηση, ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε, επιπρόσθετα, ότι το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε δυστυχώς αντιμέτωποι με μια υγειονομική κρίση, παγκόσμια και πρωτόγνωρη, που διαμορφώνει πολλαπλές προκλήσεις.

«Μια κρίση που δοκιμάζει τις αντοχές όλων, καλώντας τα κράτη σε ανασύνταξη, ανασχεδιασμό και αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων τους σε θέματα διακυβέρνησης, με σκοπό την οικοδόμηση ανθεκτικότερων κοινωνιών σε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η ανάπτυξη της γης βρίσκεται σε απόλυτη συνάφεια με τις διαδικασίες που ένα κράτος εφαρμόζει και θέτει σε ισχύ και σκοπεύουν να ενθαρρύνουν αναπτυξιακές δραστηριότητες, σχετικές με την κατασκευαστική βιομηχανία, την αγοραπωλησία ακινήτων, την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων, την παροχή επενδυτικών επιλογών, κ.α. αλλά και να μετριάσουν όσο το δυνατό οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

«Η Κύπρος δεν αποτέλεσε φυσικά εξαίρεση των πιο πάνω, με το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας του τόπου και της στήριξης της κοινωνίας σε διάφορους τομείς, να παραμένει αδιαπραγμάτευτο και σταθερό. Αναμφισβήτητα, για την Πολιτεία καθοριστική και επιβεβλημένη θεωρείται η συνεχής και σταθερή δραστηριοποίηση της οικοδομικής βιομηχανίας», πρόσθεσε.

Προς την κατεύθυνση η Κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Νουρής, αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες από ανακύπτοντα προβλήματα και αξιολογώντας συνεχώς παράγοντες και χρόνιες στρεβλώσεις του συστήματος διοίκησης που δυσχεραίνουν, αντί να διευκολύνουν το κυπριακό «επιχειρείν», προχώρησε με αποφασιστικότητα στον εκσυγχρονισμό και στη διαμόρφωση αριθμού στοχευμένων αναπτυξιακών πολιτικών και παρεμβάσεων που επί της ουσίας συνθέτουν μια ολοκληρωμένη και συνεκτική κυβερνητική προσέγγιση για περαιτέρω ώθηση και διευκόλυνση των αναπτύξεων.

Μάλιστα, είπε, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η Κυβέρνηση προχώρησε στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης της ανάπτυξης μέσω της νέας Πολιτικής Αδειοδότησης.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι από την 1η Οκτωβρίου 2020, ημέρα εφαρμογής της νέας πολιτικής μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου του 2021, έχουν εκδοθεί 1.914 άδειες ενώ άλλες 321 βρίσκονται στο στάδιο της εξέτασης. Πρόθεση του κράτους είναι έως την 1η Ιουνίου 2022 να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των μηχανισμών ταχείας αδειοδότησης σε πιο μεγάλες και σύνθετες αναπτύξεις, που στόχο έχει την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του τομέα των μεγάλων αναπτύξεων», συμπλήρωσε.

Είπε, ακόμη, ότι εξαιρετικής σημασίας αποτελεί για το κράτος και η τακτική επικαιροποίηση, διεύρυνση και παράταση της διάρκειας ισχύος των Σχεδίων Πολεοδομικών Κινήτρων, που διαφάνηκε να έτυχαν ευρείας αποδοχής και αξιοποίησης από πολίτες και επενδυτές, συμβάλλοντας στις Κυβερνητικές προσπάθειες για ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας σε διάφορους τομείς ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευαστικής βιομηχανίας, της τουριστικής βιομηχανίας, της στέγασης, κ.α.

Από τα Σχέδια αυτά, συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών, έχουν επωφεληθεί κατά το 2021, 2.845 αιτητές.

«Για τους ίδιους ακριβώς λόγους και στο πλαίσιο επίσης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών, Νομοσχέδιο που έχει ως στόχο την προσέλκυση στρατηγικών αναπτύξεων και τη διευκόλυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης τους. Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στους επενδυτές, ότι η κυβερνητική πολιτική εκσυγχρονίζεται και δημιουργεί τέτοιες απλουστευμένες, αποτελεσματικότερες και γρηγορότερες διαδικασίες αδειοδότησης, καθιστώντας την Κύπρο σε ελκυστικό και αξιόπιστο προορισμό βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Εξίσου σημαντικές, όμως, είπε ο κ. Νουρής, «είναι και οι ρυθμίσεις στις οποίες έχουμε προβεί το τελευταίο διάστημα με τις βελτιώσεις των κριτηρίων για την παραχώρηση αδειών μετανάστευσης που στόχο έχουν την προσέλκυση ποιοτικών και επωφελών επενδύσεων για τον τόπο».

Ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά την χορήγηση αδειών μετανάστευσης για μόνιμη διαμονή, πλέον, πέραν του κριτηρίου απόκτησης κατοικίας, έχουν τώρα προστεθεί νέα κριτήρια τα οποία αφορούν την επένδυση σε άλλης μορφής ακίνητα και την επένδυση σε μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που είναι ήδη εγγεγραμμένες στη Δημοκρατία ή σε μερίδια κυπριακών επενδυτικών οργανισμών συλλογικών επενδύσεων.

Ο κ. Νουρής είπε ότι παράλληλα και με σκοπό την αναβίωση του αστικού πυρήνα της πρωτεύουσας, βρίσκεται υπό επεξεργασία Σχέδιο Χορηγιών για μετατροπή κτηρίων σε φοιτητικές εστίες στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

«Πρόσθετα, βρίσκονται υπό επεξεργασία ακόμα δυο δράσεις, αυτές τις ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομίας, η οποία θα επιτρέψει στη συνέχεια την προκήρυξη άλλων διαγωνισμών που θα αφορούν την ολότητα του έργου, ενώ σημαντική μεταρρυθμιστική δράση θεωρείται η προσπάθεια εφαρμογής του αστικού αναδασμού, με σκοπό την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της αδρανούσας γης σε περιοχές ανάπτυξης από πολίτες και επιχειρηματίες», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Αντώνης Αντωνίου, σε χαιρετισμό του είπε ότι η Κύπρος έχει πολλά να προσφέρει στους ξένους επενδυτές και ο ρόλος του Τομέα Ανάπτυξης Γης παραμένει το ίδιο σημαντικός με τα προηγούμενα χρόνια.

«Χαιρετίζουμε την νέα στρατηγική προσέλκυσης επενδύσεων που εξήγγειλε πρόσφατα η Κυβέρνηση και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ξανά κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να βελτιώσουμε την εικόνα του τόπου μας προς τα έξω», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του CIPA, Ιωάννης Μάτσης, σε χαιρετισμό του είπε ότι παρά την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, το οποίο ξεκάθαρα είχε ωφελήσει τον τομέα της ανάπτυξης γης, η Κύπρος ακολουθεί τώρα μια νέα στρατηγική, -«που θεωρώ πολύ πιο εύστοχη στρατηγική»-, προσέλκυσης ξένων επιχειρήσεων.

«Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη στρατηγική που έρχεται να διορθώσει στρεβλώσεις ή τυχόν παραλείψεις του παρελθόντος. Τα νέα μέτρα αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση στις επενδύσεις και ιδιαίτερα στον τομέα των ακινήτων και της ανάπτυξης γης», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου και Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Παπανικόλας, σε χαιρετισμό του είπε ότι η περιοχή μας χαρακτηρίζεται διεθνώς, -έχει πια καθιερωθεί σαν κλιματική καυτή ζώνη.

«Αυτές οι εκφάνσεις θα εμφανιστούν με ένα δραματικό τρόπο, πρώτα απ΄όλα με αύξηση της θερμοκρασίας. Τι σημαίνει αυτό; Αν δεν κάνουμε τίποτα μέχρι το τέλος του αιώνα, μέχρι το 2080, στην Κύπρο οι πιο δροσερές μέρες του καλοκαιριού θα είναι αυτές που είδαμε φέτος σαν καύσωνες. Λίγο πολύ το κλίμα θα μοιάζει με Μπαχρέιν ή το Ντουμπάι. Θα έχουμε εκτεταμένους καύσωνες, μείωση της βροχόπτωσης, η οποία ήδη παρατηρείται, μέχρι και 30% -35%, στην ευρύτερη περιοχή, όπου το νερό δε μας περισσεύει. Μείωση παρόμοια θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε πολλούς τομείς. Αύξηση των πυρκαγιών και θα υπάρξουν και μη αναστρέψιμα φαινόμενα. Για παράδειγμα θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας», συμπλήρωσε.

Μελέτες που έχουν γίνει, συνέχισε ο κ. Παπανικόλας, δείχνουν ότι το όλο δομημένο περιβάλλον θα πρέπει να εισαγάγει καινούργιες τεχνολογίες, για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα φαινόμενα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών, Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, σε ομιλία του αναφέρθηκε στις δυσκολίες που ανέκυψαν για τον κλάδο ως συνέπεια της πανδημικής κρίσης, αλλά και για τις ευκαιρίες που υπάρχουν για ένα από τους βασικότερους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας, τον κλάδο δηλαδή της ανάπτυξης γης και οικοδομών.

Σημείωσε ότι το 2019, της τελευταίας δηλαδή χρονιάς, πριν την αρνητική επίδραση της πανδημίας, «ο κλάδος μας εισέφερε στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν περισσότερα από €3 δισ, ποσό που ξεπερνά όσα εισέφεραν ο χρηματοοικονομικός, ο ασφαλιστικός και ο βιομηχανικός κλάδος μαζί».

Είπε, επιπρόσθετα, ότι η πράσινη ανάπτυξη, η βιωσιμότητα και ο σχεδιασμός νέων έργων που θα μπορούν να καλύπτουν τις νέες ανάγκες που προκύπτουν, αποτελεί προτεραιότητα των μελών του Συνδέσμου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση