ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο δισεκατομμυριούχος με το ρολόι των 10 δολαρίων - «Λέει την ίδια ώρα με ένα Rolex»

Ο Feeney απέφευγε να ξοδεύει χρήματα για πολυτέλειες και να συναναστρέφεται με άτομα από ορισμένες εύπορες κοινωνικές ομάδες, ενώ ντυνόταν απλά.

Money Review

Πέθανε αυτή την εβδομάδα, σε ηλικία 92 ετών, ο Ιρλανδο-Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Chuck Feeney.

Γεννημένος σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης στο Νιου Τζέρσεϋ το 1931, ο Fenney υπήρξε συνιδρυτής του ομίλου Duty Free Shoppers το 1960 και είναι γνωστός γιατί δώρισε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς σχεδόν το σύνολο της περιουσίας των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έβγαλε κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ο Feeney έκανε ανώνυμες δωρεές σε διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς για δεκαετίες μέσω του ιδρύματός του, Atlantic Philanthropies, το οποίο δημιουργήθηκε το 1982. Το ίδρυμα έκλεισε το 2020, αφού του τελείωσαν χρήματα.

Εκτός από τη φιλανθρωπία του, ο Feeney ήταν επίσης γνωστός για τον εξαιρετικά λιτό τρόπο ζωής του.

Σύμφωνα με τη βιογραφία του επιχειρηματία, «The Billionaire Who Wasn’t: How Chuck Feeney Secretly Made and Give Away a Fortune», την οποία έγραψε ο Ιρλανδός δημοσιογράφος Conor O’Clery, ο Feeney ένιωθε άβολα με τον πλούτο του.

«Απλά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα, το να αγοράζω σκάφη και όλα αυτά τα στολίδια δεν μου άρεσαν», είχε πει ο Feeney.

Ο Feeney απέφευγε να ξοδεύει χρήματα για πολυτέλειες και να συναναστρέφεται με άτομα από ορισμένες εύπορες κοινωνικές ομάδες, ενώ ντυνόταν απλά. Τις περισσότερες φορές τον έβλεπαν να κουβαλά τα βιβλία και τα χαρτιά του μέσα σε μια πλαστική σακούλα.

«Καλλιέργησε συνειδητά έναν λιτό τρόπο ζωής, φορώντας ένα φτηνό ρολόι και αγοράζοντας ένα μεταχειρισμένο Volvo», γράφει ο O’Clery. «Επέμενε ο ίδιος και η οικογένειά του να πετούν στην οικονομική θέση, ακόμη και σε μεγάλες υπερατλαντικές πτήσεις, καθώς είχαν καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής».

Την πρώτη φορά που συνάντησε τον Feeney, ο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν ήταν αλήθεια ότι φορούσε πάντα ένα ρολόι Casio των 10 δολαρίων. «Γιατί χρειάζομαι ένα Rolex αφού λέει την ίδια ώρα;», του απάντησε εκείνος.

Ο Feeney και η σύζυγός του, Helga, δεν ζούσαν σε έπαυλη. Για την ακρίβεια, δεν είχαν καν σπίτι, αλλά μετακινούνταν από πόλη σε πόλη, ζώντας σε μικρά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Προς το τέλος της ζωής του, ο επιχειρηματίας ζούσε σε ένα νοικιασμένο διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο.

Όπως είχε πει στο Forbes το 2012, είχε βάλει στην άκρη περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια -ένα κλάσμα της συνολικής του περιουσίας- για τη συνταξιοδότησή του. Σε καθένα από τα πέντε παιδιά του άφησε μικρά καταπιστεύματα «με αρκετά χρήματα για αυτά που θα χρειαστούν στη ζωή».

Ο Feeney είχε αποτελέσει παράδειγμα φιλανθρωπίας αλλά και λιτότητας για άλλους δισεκατομμυριούχους, όπως ο Bill Gates και ο Warren Buffett. Μάλιστα, είχε υπογράψει το Giving Pledge, που ιδρύθηκε από τους Gates και Buffett, το 2011.

«Ο Chuck ήταν το πρότυπο για όλους μας», είπε κάποτε στο Forbes ο Buffett, ο οποίος είναι επίσης γνωστός για τον απλό τρόπο ζωής του, παρά την τεράστια περιουσία του. «Αν έχεις τους σωστούς ήρωες στη ζωή, έχεις κάνει το 90% της διαδρομής. Ο Chuck Feeney είναι ένας καλός ήρωας να έχεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση