ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο «εκτροχιασμός» της Ινδίας

Kινδυνεύει να χάσει το στάτους της «επενδυτικής βαθμίδας» για τα ομόλογά της.

Kathimerini.gr

MARC JONES / REUTERS

Η δραματική κρίση της πανδημίας, που ταλανίζει την Ινδία, εγείρει ερωτήσεις για τους επενδυτές. Κι αυτές σχετίζονται με το εάν, ύστερα από χρόνια συσσώρευσης χρέους και μία μικρή πρόοδο στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αξίζει σε μία χώρα, η οποία λογίζεται ως η οικονομική ατμομηχανή του μέλλοντος, να εξακολουθήσει να έχει το στάτους της «επενδυτικής βαθμίδας» για τα ομόλογά της.

Αλλωστε, ήδη από τον παρελθόντα χρόνο παρατηρήθηκαν αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις και σήμερα πλέον η βαθμολόγησή της ως προς την πιστοληπτική ικανότητά της κρέμεται από μία κλωστή. Η δε δριμύτητα του τωρινού κύματος του κορωνοϊού προκαλεί και πάλι νευρικότητα στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης S&Ρ, Moody’s και Fitch Ratings. Ολοι τους μέσα στις τελευταίες εβδομάδες είτε έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ινδίας είτε έχουν προειδοποιήσει ότι θα το κάνουν. Προβλέπουν δε πως το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί στο 90% ως μερίδιο του ΑΕΠ. Υπό το πρίσμα αυτό, ωστόσο, η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου μοιάζει ως κάτι το ανώμαλο. Κατά μέσον όρο για τον οίκο Fitch, οι χώρες με κατάταξη ΒΒΒ, όπως και η Ινδία, οι οποίες έχουν λάβει προειδοποιήσεις για υποβάθμιση (όχι μόνον από τον ίδιο αλλά και από τη Moody’s) έχουν ποσοστό επί του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος στο σχεδόν 55%. Το δε 70% ισχύει για όσες έχουν βυθιστεί στη βαθμίδα των «ομολόγων σκουπιδιών».

Δεδομένου πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει εκτινάξει το δημόσιο χρέος σχεδόν παντού και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν δηλώσει πως θα περιμένουν να περάσει το τελευταίο κύμα κρουσμάτων και μετά θα προβούν σε όποια αποτίμηση της κατάστασης, οι επενδυτές, οι οποίοι αποκτούν περιουσιακά στοιχεία άμεσα επηρεαζόμενα από τις αξιολογήσεις έχουν τα δικά τους αιτήματα. «Εμείς εξακολουθούμε να θεωρούμε το χρέος της Ινδίας πως πρέπει να τοποθετείται στην επενδυτική βαθμίδα», υπογραμμίζει ο Γιόεπ Χούντζες, διευθυντής ασιατικών ομολόγων της NN Investment Partners. Ο ίδιος πιστεύει πως η ινδική οικονομία σύντομα θα ορθοποδήσει. «Βέβαια, σκεπτόμαστε πως υπάρχουν τουλάχιστον 50% πιθανότητες ένας διεθνής οίκος αξιολόγησης να την υποβαθμίσει μάλλον το 2022».

Η JPMorgan επισημαίνει πως οι οίκοι αξιολόγησης αυτή τη στιγμή δείχνουν τυφλή εμπιστοσύνη στην Ινδία με το να τηρούν στάση αναμονής. Η UBS παρατηρεί ότι η Ινδία σύντομα θα εμφανίζει το τρίτο υψηλότερο χρέος μεταξύ των αναδυόμενων αγορών με πρώτες τη Βραζιλία και την Αργεντινή, των οποίων τα ομόλογα βρίσκονται στη βαθμίδα των «σκουπιδιών». Επιπροσθέτως, οι αναλυτές της UBS υπολογίζουν πως η Ινδία χρειάζεται να εμφανίσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 10% σε ετήσια βάση, ούτως ώστε το δημόσιο χρέος της να σταθεροποιηθεί και να υποχωρήσει. Βάσει των στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας, τελευταία φορά είχε τόσο πολύ διογκωθεί ο δανεισμός της το 1988.

Η καραντίνα και ο εγκλεισμός του παρελθόντος έτους, όμως, προκάλεσαν συρρίκνωση της ινδικής οικονομίας κατά 24% το πρώτο τρίμηνο. Η Moody’s δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι αναμένεται σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η χώρα να αναπτυχθεί με ρυθμό σχεδόν 6%. «Σαφώς και διαβλέπουμε τον κίνδυνο να υπάρξει υποβάθμιση και στην ουσία το ερώτημα δεν είναι το εάν θα συμβεί, αλλά το πότε», επισημαίνει εν κατακλείδι ο διευθυντής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην ελβετική τράπεζα της UBS, Μανίκ Ναράιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X