ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Χάρης έστειλε ξανά μήνυμα για τις πολιτογραφήσεις

Μέρος της επένδυσης υποστηρίζει πως πρέπει να κατευθύνεται υποχρεωτικά σε λιγότερο ανεπτυγμένους τομείς

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για άλλη μια φορά έστειλε μήνυμα για τις πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών ο τέως Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας πως μέρος της επένδυσης θα πρέπει να κατευθύνεται υποχρεωτικά σε λιγότερο ανεπτυγμένους τομείς, όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση, η τεχνολογία, η έρευνα, η ενέργεια και ο πρωτογενής τομέας, έναντι των τομέων όπως της αγοράς ακινήτων ή του τουρισμού.

Στη δική του στήλη στην έκδοση της «Κ» ο νέος αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ «ζύγισε» τις επενδύσεις που έρχονται βάσει του Προγράμματος των Πολιτογραφήσεων, σχολιάζοντας πως εάν οι επενδύσεις κατευθυνθούν στους λιγότερο ανεπτυγμένους τομείς, αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε λιγότερες επενδύσεις, όμως αυτές θα είναι πιο ανταποδοτικές και πιο επωφελείς μακροπρόθεσμα για την οικονομία της Κύπρου.

Εκείνο που επανέλαβε όμως για ακόμα μία φορά, ήταν ότι οι αναφορές πως στην Κύπρο μπήκαν 4 ή 5 δισ. ευρώ και ότι η ανάπτυξη των τελευταίων ετών βασίζεται στο πρόγραμμα, είναι λανθασμένες. Ως ΥΠΟΙΚ είχε υπογραμμίσει ότι, είναι λάθος, να αθροίζεται το ποσό των συναλλαγών που έχουν γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος και να θεωρείται ότι αυτό αποτελεί συνεισφορά στο ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, έκανε πάλι αναφορά σε «επαύλεις» και πως οι προσεγγίσεις της «αρπαχτής»θα πρέπει να μπουν οριστικά στο περιθώριο γιατί πλήττουν τη φήμη και την αξιοπιστία της Κύπρου, η οποία κατά τον ίδιο, αξίζει πολύ περισσότερα από την πώληση μιας ακόμη πολυτελούς κατοικίας. Εκείνο που κατέστησε σαφές είναι πως δεν εισηγείται τερματισμό του προγράμματος, αλλά να τεθεί το πρόγραμμα σε μια πιο αξιόπιστη βάση.

Πόσο συνέβαλλε

Πόσο συνέβαλλε όμως το Πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια στην οικονομία της χώρας; Η μόνο η επίσημη έκθεση, είναι αυτή του Υπουργείου Οικονομικών, που εκπόνησε τον Φεβρουάριο του 2019. Όπως είχε αναφερθεί, στα πλαίσια του Σχεδίου (από την 1η Ιουνίου 2013 μέχρι 15 Αυγούστου 2018) έγιναν συναλλαγές συνολικού ύψους 6,6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές δεν ισοδυναμούν με πραγματικές επενδύσεις ή με συνεισφορά στο ΑΕΠ, κάτι που υπογράμμισε και στην στήλη του ο τέως ΥΠΟΙΚ.

Όσον αφορά τις εθνικότητες των ατόμων που έχει εγκριθεί η πολιτογράφηση τους, πρώτη με διαφορά είναι η Ρωσική, ακολουθεί η Κινέζικη και με μικρότερο αριθμό επενδυτών η Ουκρανική, η Λιβανική και της Σαουδικής Αραβίας. Οι επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων/κατασκευών αποτελούν πάνω από το 50% του συνόλου των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω του Προγράμματος κατά την περίοδο 2013-2018, με την αμέσως δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία, αυτή των επενδύσεων σε επιχειρήσεις, να φθάνει το 15% ενώ η κάθε μια από τις υπόλοιπες κατηγορίες παρουσιάζουν ακόμη χαμηλότερη συνεισφορά. Κατά την περίοδο αυτή, το μερίδιο των επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων/κατασκευών μέσω του Προγράμματος, ως ποσοστό στο σύνολο των επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα, έχει αυξηθεί σημαντικά φθάνοντας το 37.7% το 2018 σε σύγκριση με 19.5% το 2015.

Με βάση τα πορίσματα της μελέτης του Υπουργείου, η επίδραση του Προγράμματος στο σύνολο της οικονομίας είναι σχετικά μικρή. Είναι όμως αρκετά σημαντική όσον αφορά την προστιθέμενη αξία και την απασχόληση στον τομέα των κατασκευών. Συγκεκριμένα, η συνεισφορά των επενδύσεων του τομέα των κατασκευών, που έχουν πραγματοποιηθεί στo πλαίσιο του Προγράμματος, στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2016-2018, ανήλθε σωρευτικά γύρω στο 1.2% σε σύγκριση με σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ την περίοδο αυτή 13 %.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση