ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι κινεζικοί γίγαντες με τα… πήλινα πόδια

Οι επενδυτές δείχνουν να απομακρύνονται μαζικά από τους κολοσσούς υψηλής τεχνολογίας

ΡΟΜΠΙΝ ΜΑΚ / REUTERS BREAKINGVIEWS

Στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, ένας αυτοκράτορας παραπλανάται και αγοράζει υποτιθέμενα αόρατα ρούχα μέχρι τη στιγμή που ένα παιδί διαπιστώνει αυτό που οι ακόλουθοι της αυλής του δεν παραδέχονταν, το ότι κυκλοφορούσε γυμνός. Αντιστοίχως και οι κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας της Κίνας και οι πάλαι ποτέ ενθουσιώδεις επενδυτές τους ξαφνικά συνειδητοποίησαν πόσο εκτεθειμένοι είναι ύστερα από χρόνια κολακειών και θριαμβολογίας. Μέσα στα τελευταία 10 χρόνια, τα παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια διοχέτευαν χρήματα στα μεγάλα ονόματα του Διαδικτύου στη χώρα, ευελπιστώντας πως οι εκεί δαπάνες από την αναδυόμενη μεσαία τάξη θα τους αποζημίωναν για τις αμφισβητούμενες τακτικές εταιρικές διακυβέρνησης και τα επιχειρηματικά μοντέλα, καθώς και τους ενδημικούς κινδύνους σε επίπεδο πολιτικής και κανονιστικού πλαισίου. Η πανδημία όξυνε τον ενθουσιασμό και από τις αρχές του 2019 έως τα μέσα του περυσινού Φεβρουαρίου ο κλαδικός δείκτης τεχνολογίας Hang Seng Tech Index, απαρτιζόμενος από ομίλους εισηγμένους στο Χονγκ Κονγκ, σχεδόν τριπλασιάστηκε. Την περίοδο εκείνη γίγαντες όπως οι Tencent και Alibaba, που αμφότεροι είχαν ωφεληθεί από την έκρηξη λόγω πανδημίας του ηλεκτρονικού εμπορίου, είδαν αθροιστικά να αυξάνεται η χρηματιστηριακή τους αξία κατά 900 δισ. δολάρια.

Οι επενδυτές δείχνουν να απομακρύνονται μαζικά από τους κολοσσούς υψηλής τεχνολογίας

Πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το πάρτι είχε λήξει. Η στοχευμένη εκστρατεία κατά του ρίσκου στον κλάδο της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας, στα τέλη του 2020, σταδιακά μετασχηματίστηκε σε μια απρόβλεπτη και ανελέητη σειρά διώξεων κατά των ομίλων τηλεκπαίδευσης και βιντεοπαιχνιδιών, ενώ στο στόχαστρο μπήκαν και φορείς κυβερνοασφάλειας και ελέγχου των μονοπωλίων. Εκτός συνόρων, οι αμερικανικές αρχές κινούνται με στόχο να εξοστρακίσουν από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης περισσότερες από 200 κινεζικές εταιρείες, συνεπεία μιας μακράς διένεξης για θέματα λογιστικών ελέγχων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αποκοπούν οι κινεζικές νεοφυείς εταιρείες από μία δημοφιλή πηγή χρηματοδότησης. Και, πλέον, φυλλορροεί η εμπιστοσύνη στην πολιτική μηδενικής ανοχής του κορωνοϊού και στις οικονομικές προοπτικές της χώρας, μιας και η έξαρση κρουσμάτων υποχρεώνει πολλές κινεζικές πόλεις να μπουν εκ νέου σε καθεστώς εγκλεισμού. Οι δε επενδυτές δείχνουν να απομακρύνονται μαζικά. Ακόμη κι αφότου την περασμένη εβδομάδα οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Κίνας καθησύχασαν τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, πυροδοτώντας ένα ευρύ αγοραστικό ενδιαφέρον, μετά την ανακούφιση των επενδυτών, ο κλαδικός δείκτης υψηλής τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ παραμένει σε επίπεδα σχεδόν 15% χαμηλότερα το τρέχον έτος, όπως και ο Nasdaq Golden Dragon China Index, ο οποίος παρακολουθεί τις εισηγμένες στη Νέα Υόρκη κινεζικές επιχειρήσεις.

Οι τιμές των μετοχών των κινεζικών επιχειρήσεων διαπραγματεύονται με έκπτωση άνω του 1/3 εν συγκρίσει με τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με ανάλυση του Ρόιτερς, ενώ προ ημερών αναλυτές της JP Morgan αναθεώρησαν προς τα κάτω και άνω του 50% την τιμή-στόχο της Alibaba, στα 65 δολάρια, ήτοι χαμηλότερα από την τιμή της στην αρχική δημόσια εγγραφή. Η διορθωτική κινητικότητα των αγορών σε συνδυασμό με την προοπτική του υψηλότερου κόστους δανεισμού κάνει τους επενδυτές πιο απαιτητικούς ως προς τα περιθώρια κέρδους παρά την αύξηση χρηστών. Οι κινεζικοί τεχνολογικοί κολοσσοί, τέλος, για να επιβιώσουν και να ευημερήσουν χρειάζεται να περικόψουν δαπάνες και δευτερεύοντα περιουσιακά στοιχεία, και πιθανώς να αναδιοργανώσουν επιμέρους μονάδες τους ως αναχαίτιση των κινδύνων από το ρυθμιστικό πλαίσιο. Και ενδεχομένως οι νέες δυνατότητες ανάπτυξής τους να βρίσκονται σε άλλες χώρες, όπου, λόγου χάριν, η Tencent έχει έσοδα από βιντεοπαιχνίδια, που αναμένεται να αυξηθούν 18% σε ετήσια βάση το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση