ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Περδίος: Ίσως να έχουμε τους πρώτους τουρίστες τον Ιούλιο

«Εμείς ως υφυπουργείο και όλοι οι φορείς του τουρισμού οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμός

ΚΥΠΕ

Την ελπίδα να μπορέσει η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου να ανοίξει δειλά-δειλά εντός Ιουλίου εξέφρασε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, σημειώνοντας ωστόσο ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την πανδημία του COVID-19, τόσο στην Κύπρο όσο και στις χώρες προέλευσης των τουριστών.

«Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν και στην Κύπρο και στο εξωτερικό, πιθανό να μπορέσουμε να έχουμε τους πρώτους μας επισκέπτες δειλά-δειλά στις αρχές του Ιούλη», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

«Εμείς ως υφυπουργείο και όλοι οι φορείς του τουρισμού οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι τη στιγμή που θα κληθούμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των τουριστικών πρακτόρων», ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα ότι προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Πρόσθεσε ότι η ημερομηνία κατά την οποία θα αποφασιστεί το άνοιγμα της Κύπρου ως προορισμού δεν σημαίνει ότι θα είναι η ίδια με την ημερομηνία που θα φτάσει ο πρώτος τουρίστας, αφού οι αγορές του εξωτερικού μπορεί να μην είναι ακόμα έτοιμες. Είπε επίσης ότι οι κρατήσεις φέτος θα καθοριστούν την τελευταία στιγμή και είπε ότι ακόμα ότι αν κάποιες αεροπορικές εταιρείες ή οργανωτές ταξιδιών έχουν προχωρήσει σε κρατήσεις πιο νωρίς, δεν πρέπει να λαμβάνεται αυτό ως δεδομένο γιατί κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα.

Όσον αφορά τις πιθανές τουριστικές αγορές για την Κύπρο φέτος, όπως είπε, υπάρχουν κάποιες χώρες που φαίνεται να χειρίζονται καλύτερα από άλλες τον ιό και πιθανόν οι πολίτες τους να επιθυμούν να ταξιδέψουν το καλοκαίρι.

Όπως ανέφερε οι χώρες αυτές είναι η Γερμανία, χώρες της Σκανδιναβίας, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ελλάδα και το Ισραήλ. Οι τουρίστες από αυτές τις χώρες, όπως είπε, φαίνεται ότι θα είναι σε θέση να ταξιδέψουν νωρίτερα από άλλες χώρες, ωστόσο όπως είπε αυτό δεν το ξέρει κανένας. Η Κύπρος, συμπλήρωσε, η οποία έχει προχωρήσει επίσης σε σωστή διαχείριση του ιού, φαίνεται να είναι μια χώρα που είναι στα υπόψη των τουριστών ως προορισμός.

Ξεκαθάρισε ωστόσο, για να δεχτεί κόσμο η Κύπρος, θα πρέπει να αποδειχθεί επιστημονικά ότι ο πληθυσμός από τη χώρα προέλευσης των τουριστών, κατάφερε να περιορίσει τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων, κάτω από ένα σημείο το οποίο θα αποφασιστεί από τους επιδημιολόγους και τους επιστήμονες.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο πολλές ξενοδοχειακές μονάδες να μείνουν κλειστές αυτή την καλοκαιρινή σεζόν, είπε ότι σίγουρα είναι αρκετά σοβαρό αυτό το ενδεχόμενο, κάτι το οποίο θα αποφασίσει η κάθε επιχείρηση, αφού όπως είπε θα είναι μια πολύ διαφορετική χρονιά σε σχέση με άλλες. Κάποιες επιχειρήσεις, όπως είπε, δεν θα λειτουργήσουν καθόλου, άλλες θα λειτουργήσουν πιο αργά, ενώ το κόστος λειτουργίας θα είναι αυξημένο αφού θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στον τρόπο λειτουργίας. Είπε επίσης ότι οι αγορές που θα λειτουργήσουν πιο νωρίς από άλλες ίσως να μην ήταν στο στόχαστρο ή στα υπόψη όλων των επιχειρήσεων, άρα κάθε επιχείρηση θα πρέπει να αξιολογήσει αν θα ανοίξει, πότε και με πόσα δωμάτια.

Μέχρι 10-12% του συνολικού τουρισμού ο εγχώριος τουρισμός

Όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι θα μπορούσε να καλύψει κάποιες από τις απώλειες, ωστόσο σε ένα μικρό ποσοστό. Εξήγησε ότι μέχρι πέρυσι ήταν γύρω στο 6-7% του τουρισμού της Κύπρου και με κάποιες ενέργειες του Υφυπουργείου θα μπορούσε να αυξηθεί φέτος η συνεισφορά του εσωτερικού τουρισμού στο 10-12%.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Περδίος, δεν μπορεί ο Κύπριος πολίτης να αντικαταστήσει σχεδόν 40 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Εξήγησε ότι στην Κύπρο έφταναν περίπου τέσσερα εκατομμύρια τουρίστες που έμεναν κατά μέσο όρο περίπου εννέα μέρες ο καθένας.

Ανέφερε παράλληλα ότι το Υφυπουργείο θα κινηθεί με στοχευμένη καμπάνια προς την κατεύθυνση του εγχώριου τουρισμού, ενώ θα υπάρξουν επιχορηγημένες διακοπές για κοινωνικό τουρισμό, μικρές αποδράσεις και οργανωμένες εκδρομές.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι είναι σε γνώση του Υφυπουργείου ότι ο κόσμος της Κύπρου, εξέρχεται από μια αδράνεια δύο- τριών μηνών η οποία πιθανόν να έχει επηρεάσει τα εισοδήματά το, ενώ όπως είπε, αν τελικά έστω και την τελευταία στιγμή η Ελλάδα ανοίξει τουριστικά, αρκετοί Κύπριοι μπορεί να την επιλέξουν ως προορισμό.

Ενιαίο ταξιδιωτικό πρωτόκολλο για την Ευρώπη

Παράλληλα κ. Περδίος είπε ότι σε επίπεδο Ευρώπης γίνεται μια προσπάθεια να υπάρξει ένα ενιαίο πρωτόκολλο για τα ταξίδια με αφορμή την πανδημία, που θα αφορά την ανάγκη να υπάρχει πιστοποιητικό υγείας, να ελέγχεται ο ταξιδιώτης πριν επιβιβαστεί κ.α.. Όλα αυτά ανέφερε, θα συζητηθούν από τον Υπουργό Μεταφορών με τους ομολόγους του. Η επιθυμία και της Κύπρου, ανέφερε είναι όντως να υπάρχει ενιαίο πρωτόκολλο για την Ευρώπη ώστε να αποφεύγεται σύγχυση ανάμεσα σε πελάτες, τουριστικούς πράκτορες και εταιρείες.

Ερωτηθείς για τηλεδιάσκεψη που είχε την Δευτέρα με Υπουργούς Τουρισμού της ΕΕ, ο κ. Περδίος είπε ότι το θέμα οικονομικής ενίσχυσης για τον τουρισμό συζητείται έντονα και πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν αντιληφθεί την αξία του τουρισμού ως εργοδότη. Στην ΕΕ ο τουρισμός, ανέφερε εργοδοτεί το 10% του πληθυσμού και στην Κύπρο το 20%. Ωστόσο, είπε, η ΕΕ απέχει πολύ από το να ληφθεί κάποια απόφαση για το πώς μπορεί να ενισχυθεί οικονομικά ο τουρισμός.

Συζητήθηκε επίσης, όπως είπε, στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 να δοθεί περισσότερη έμφαση στον τουρισμό από την ΕΕ, ωστόσο, συμπλήρωσε και αυτή είναι μια απόφαση που δεν είναι τελεσίδικη.

Ανέφερε ακόμα ότι συζητήθηκε η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής ομάδας χειρισμού κρίσεων στον τουρισμό ο οποίος επηρεάζεται από διάφορους εξωγενείς παράγοντες όπως πανδημίες, γεωπολιτική αστάθεια, χρεοκοπίες εταιρειών ταξιδιών, πολέμους κ.α.

Στόχοι της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία, όπως είπε, είναι να δοθεί έμφαση στην κλιματική αλλαγή και τον αειφόρο τουρισμό, όπως και στην ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, των ορεινών περιοχών και της υπαίθρου, που είναι και στόχοι της Κύπρου που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Αυτό όπως είπε, δίνει την ευκαιρία στην Κύπρο να μπορέσει να αντλήσει κάποια επιπλέον χρήματα από την ΕΕ. Στο παρόν στάδιο, ωστόσο όπως σημείωσε, όλα αυτά βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο και καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X