ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσωρινή ανακωχή θα είναι μια συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας

Ζητούμενο στη σύνοδο του G20 ήταν μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα στους Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, ώστε να μπει τέλος στον πόλεμο δασμών

Kathimerini.gr

ΡΟΥΜΠΙΝΑ ΣΠΑΘΗ

Από την αρχή της εβδομάδας αγορές και οικονομικοί αναλυτές είχαν το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του στο περιθώριο του G20. Ζητούμενο ήταν μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα στους Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, ώστε να μπει τέλος στον πόλεμο δασμών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και να αποφευχθούν όσα μπορεί αυτός να επιφέρει. Eχει, ωστόσο, γίνει προ πολλού σαφές πως το διακύβευμα στην αναμέτρηση Πεκίνου και Ουάσιγκτον υπερβαίνει κατά πολύ το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ και μια εμπορική συμφωνία που θα το περιορίσει, αυξάνοντας τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων στην Κίνα. Η αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη αφορά την κυριαρχία στην παγκόσμια οικονομία και την τεχνολογία.

Oπως τονίζει το έγκυρο περιοδικό Foreign Affairs, μια εμπορική συμφωνία δεν μπορεί να είναι για την Ουάσιγκτον παρά μια προσωρινή ανακωχή, ένας τακτικός ελιγμός που θα επαναφέρει βραχυπρόθεσμα την ηρεμία στις αγορές και κάποια ανακούφιση στους Αμερικανούς αγρότες. Δεν πρόκειται, όμως, να τερματίσει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο ανάμεσα στο όραμα του Κινέζου προέδρου για την άνοδο της Κίνας και εκείνο που θεωρεί αποδεκτή προοπτική η Ουάσιγκτον. Το προδίδουν τα επίμονα αιτήματα της Ουάσιγκτον να δώσει τέλος το Πεκίνο στην πάγια τακτική του να υποκλέπτει τεχνογνωσία από τις αμερικανικές επιχειρήσεις και να διακόψει την κατασκοπεία στις αμερικανικές επιχειρήσεις μέσω των λογισμικών που τους προμηθεύουν. Το προδίδουν ακόμη οι διαφόρων ειδών απαγορεύσεις που έχει επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος στις αμερικανικές επιχειρήσεις επικαλούμενος λόγους εθνικής και οικονομικής ασφάλειας.

Ενδεικτική περίπτωση η απαγόρευση της συνεργασίας με την κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών Fujian Jinhua, μιας από τις τρεις κινεζικές εταιρείες που με την αμέριστη στήριξη του Πεκίνου έχουν αναλάβει καίριο ρόλο στην ανάδειξη της Κίνας σε παγκόσμια ηγεμονική δύναμη στην τεχνολογία, αλλά που κατηγορείται από την αμερικανική Micron Technology ότι της έχει υποκλέψει τεχνολογικά μυστικά. Είναι, άλλωστε, σαφές ότι ο πόλεμος των δασμών δεν έχει έως τώρα αποτρέψει την περαιτέρω αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας από το διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο εκτινάχθηκε σε νέο ρεκόρ, φθάνοντας στα 34 δισ. δολάρια. Και από κινεζικής πλευράς, όμως, είναι σαφές πως το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από το εμπόριο. Το προδίδει το σχέδιο του Πεκίνου «Made in China 2025», που θέτει στόχο την ανάδειξη της Κίνας σε πρώτη δύναμη στον κόσμο στους κρισιμότερους τομείς της τεχνολογίας και της βιομηχανίας. Οπως έχουν τονίσει οικονομικοί αναλυτές, τα τελευταία δύο χρόνια ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ εμφανίζεται επίμονα ως υπερασπιστής του ελεύθερου εμπορίου και της παγκοσμιοποίησης, ως αντίποδας δηλαδή της πολιτικής του Τραμπ που εκφράζεται με το δόγμα «Πρώτα η Αμερική». Οπως, όμως, τονίζουν οι Financial Times, έχει επιδείξει ανελιξία αρνούμενος οποιαδήποτε υποχώρηση στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Made in China 2025».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση