ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προτάσεις νόμου για πετρελαιοειδή, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα και τρόφιμα συζητήθηκαν στην Επ Οικονομικών

Η συζήτηση των προτάσεων θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα

ΚΥΠΕ

Μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή και επί της αναπροσαρμογής της τιμής των καυσίμων, η οποία είναι ενσωματωμένη στους τελικούς λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της ΑΗΚ αλλά και μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ της παράδοσης τροφίμων και φαρμάκων για περίοδο έξι μηνών, προβλέπουν μεταξύ άλλων, τρεις προτάσεις νόμου που συζητήθηκαν τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Η συζήτηση των προτάσεων θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, αφού προηγουμένως δώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες γραπτώς απαντήσεις επί σωρεία ερωτήσεων που έθεσαν βουλευτές μέλη της Επιτροπής, για να οδηγηθεί στην συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Συγκεκριμένα, η πρώτη πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές Αλέκος Τρυφωνίδης και Μιχάλης Γιακουμή εκ μέρους της Δημοκρατικής Παράταξης αφορά την υπαγωγή για περίοδο έξι μηνών της παράδοσης τροφίμων και φαρμάκων στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ και της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, των υπηρεσιών εστιατορίων και επισιτισμού στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5% και επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ για το μέρος των τελικών λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που αφορά στο κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Για την συγκεκριμένη πρόταση εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως το κόστος της ανέρχεται στα €50 εκ. για έξι μήνες.

Η δεύτερη πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος αφορά την μη επιβολή ΦΠΑ επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή. Για την συγκεκριμένη πρόταση δεν ήταν σε θέση το ΥΠΟΙΚ να αναφέρει το κόστος.

Τέλος, η τρίτη πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύσης Παντελίδης, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος αφορά την υπαγωγή, μέχρι το τέλος του έτους 2022, στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, της αναπροσαρμογής της τιμής των καυσίμων, η οποία είναι ενσωματωμένη στους τελικούς λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της ΑΗΚ και στην οποία περιλαμβάνονται το ποσοστό του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το κόστος αγοράς καυσίμων και το κόστος διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων.

Για αυτή την πρόταση εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το κόστος θα ανέλθει σε 7 εκ. ευρώ μηνιαίως.

Ανώτερη Λειτουργός ΦΠΑ του ΥΠΟΙΚ αναφορικά με τις τρεις προτάσεις νόμου είπε ότι εκτός του ότι δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θεωρούν ότι θα επηρεάζουν την δημοσιονομική και οικονομική πολιτική του κράτους, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους και μειώνουν τα διαθέσιμα έσοδα.

Πρόσθεσε επίσης ότι όταν οι μειώσεις είναι οριζόντιες δεν έχουν ευνοούν τους ευάλωτους και γίνεται σπατάλη των δημόσιων εσόδων και γι΄ αυτό και η θέση του Υπουργείου είναι αρνητική προς τις τρεις προτάσεις.

Το κράτος έχει λάβει στοχευμένα μέτρα, έχει ήδη ανακοινώσει ήδη δύο πακέτα μέτρων τα οποία ανέρχονται συνολικά σε €300 εκατ.

Πρόσθεσε ότι το προηγούμενο πακέτο μέτρων που είναι σε ισχύ μέχρι την 1η Ιουνίου του 2022, είχε δημοσιονομικό κόστος €45 εκατ. για τον ηλεκτρισμό και €18 εκατ. για την μείωση του φόρου στα καύσιμα.

Με την νέα πρόταση που προωθεί η Κυβέρνηση το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα €18 εκατ. και για τον φόρο κατανάλωσης στα €6 εκατ.

Εξάλλου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας ανέφερε ότι στα προϊόντα που επιβάλλεται πλαφόν στις τιμές τους έχει προστεθεί πρόσφατα το κριθάρι και το καλαμπόκι ενώ θα επιβάλλεται πλαφόν σύντομα επί του μεικτού κέρδους.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι «το ηλεκτρικό ρεύμα έχει καταντήσει είδος πολυτελείας και μπορούν να το απολαμβάνουν τα πιο υψηλά εισοδηματικά στρώματα, οι εκατομμυριούχοι» και πρόσθεσε ότι αυτή η διαπίστωση του ΔΗΚΟ μας οδήγησε στην κατάθεση της πρότασης νόμου.

«Το ΔΗΚΟ επιχειρεί να είναι μέρος της λύσης των προβλημάτων των Κυπρίων καταναλωτών και των κυπριακών νοικοκυριών», ανέφερε και πρόσθεσε πως «θέλουμε να συμβάλουμε στη μείωση του κόστους της ενέργειας γιατί πλέον είναι δυσβάστακτο για τον μέσο Κύπριων καταναλωτή και των μέσο Κύπριο πολίτη».

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι αυτό έχει γίνει ξανά από το ΔΗΚΟ με τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και «εκεί που είχαμε την πρώτη απάντηση από πλευράς της Κυβέρνησης ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι ανέφικτη και ανεπίτρεπτη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τελικά ήταν και επιτρεπτοί και εφικτοί».

Ανέφερε ότι με τη μείωση του ΦΠΑ στο κόστος των ρύπων και των καυσίμων για την αγορά καυσίμων από την ΑΗΚ αλλά και για το κόστος των στρατηγικών αποθεμάτων που πρέπει να διατηρεί η Δημοκρατία «μπορούμε να μειώσουμε σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας» και εξέφρασε την ελπίδα η Κυβέρνηση να συνεργαστεί για να βρούμε λύσεις να ανακουφιστούν οι καταναλωτές.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για τον τερματισμό μέχρι το τέλος του χρόνου της διπλής φορολογίας που μπαίνει στα καύσιμα, δηλαδή στον τερματισμό της χρέωσης ΦΠΑ πάνω στον φόρο κατανάλωσης.

Ανέφερε επίσης ότι άλλη πρόταση του ΑΚΕΛ που συζητείται στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής αφορά τους λόγους για την έκδοση πλαφόν σε σχέση με τα καύσιμα και πρόσθεσε πως ο νόμος είναι διαφορετικός από τα υπόλοιπα βασικά αγαθά τα οποία προβλέπονται στο νόμο για την έκδοση πλαφόν.

Είπε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε και πρόταση νόμου η οποία ψηφίστηκε σε νόμο σε σχέση με τη μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό και πρόσθεσε πως εγκρίθηκε με την ψήφιση όλων των κομμάτων πλην του ΔΗΣΥ και «δυστυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον έχει αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο».

«Έχουμε καταθέσει αυτές τις προτάσεις νόμου γιατί έχουμε διαπιστώσει ότι η Κυβέρνηση δεν έχει την απαραίτητη βούληση να εργαστεί έτσι ώστε να βοηθήσει στο να αντιμετωπιστεί, στον βαθμό του δυνατού, το κύμα ακρίβειας που υπάρχει και φαίνεται ιδιαίτερα στα ζητήματα της ενέργειας και αυτή η ακρίβεια μετακυλίεται και σε πολλά βασικά αγαθά με αποτέλεσμα ένα μεγάλος μέρος του προϋπολογισμού των νοικοκυριών να εξανεμίζεται εξαιτίας της αύξησης τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στα καύσιμα αλλά και αλλού», πρόσθεσε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι διαπίστωσε «και σήμερα» με τις ερωτήσεις του ΑΚΕΛ «αυτή την έλλειψη βούλησης από μέρους της Κυβέρνησης» και πρόσθεσε πως όταν ερώτησε το αρμόδιο Υπουργείο «αν έχει απευθυνθεί στην ΕΕ για να διεκδικήσει εξαιρέσεις ή την απόφαση σε μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που υπάρχει στον ηλεκτρισμό και στα καύσιμα η απάντηση ήταν αρνητική».

Είπε ακόμη ότι μονίμως η Κυβέρνηση βάζει μπροστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο την στιγμή που το ευρωπαϊκό κεκτημένο και μια σειρά από αποφάσεις της ΕΕ το τελευταίο διάστημα που έχουν στόχο να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια σε βασικά αγαθά και σε βασικές πρώτες ύλες, είδαμε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα» και πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ θα επιμένει στην πρόταση νόμου και «αναμένουμε τις απαντήσεις της Κυβέρνησης σε σωρεία ερωτημάτων που έχουμε θέσει».

Κληθείς να σχολιάσει θέση εκπροσώπου του ΥΠΟΙΚ ότι με την υιοθέτηση της πρότασης του ΑΚΕΛ δεν θα μπορέσει να κλείσει ο ισολογισμός του κράτους και ότι είναι εκτός ευρωπαϊκός κεκτημένου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το ευρωπαϊκό κεκτημένο δίδει τη δυνατότητα σε έκτακτες περιπτώσεις, ακόμη και για την αναστολή των δημοσιονομικών προδιαγραφών που βάζει η ΕΕ» και πρόσθεσε ότι «είναι η εύκολη απάντηση στην Κυβέρνηση να λέει ότι αυτό δεν προβλέπεται από την ΕΕ» όταν η ίδια η ΕΕ έχει πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για να μπορούν τα κράτη μέλη να διεκδικήσουν εξαιρέσεις για να βοηθήσουν την οικονομία και την κοινωνία».

Ανέφερε ότι «κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πάρει σημαντικές εξαιρέσεις όπως είναι η Ισπανία και Πορτογαλία που έχουν πάρει εξαίρεση στην τιμολόγηση στην ενέργεια με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί στον ηλεκτρισμό να έχουν μειωθεί κατά 40%» και πρόσθεσε πως «εμείς δεν είδαμε την Κυβέρνηση να κάνει τίποτα» και ότι «δεν υπάρχει η βούληση αυτής της Κυβέρνησης».

«Η μόνη φορά που κινήθηκε η Κυβέρνηση ήταν όταν φέραμε την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 9% στον ηλεκτρισμό και η Κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι δεν μπορεί να μειωθεί και όταν τους υποχρεώσαμε να το κάνουν τότε πήραν την δυνατότητα για μείωση», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση δεν έχει βούληση να ελέγξει και τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ στο θέμα των καυσίμων και πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ είναι πεπεισμένο πως υπάρχουν ολιγοπώλια και καρτέλ» και πρόσθεσε ότι ενώ μειώνεται η διεθνής τιμή των καυσίμων τους τελευταίους τρεις μήνες και «η λιανική τιμή των καυσίμων να αυξάνεται».

«Μόλις αυξηθούν διεθνώς οι τιμές, αυξάνονται αμέσως οι τιμές στην Κύπρο λες και τα νέα φορτία έρχονται με ταχύπλοο. Όταν μειώνονται οι τιμές των καυσίμων διεθνώς, αργούν πολύ να μειωθούν στην Κύπρο λες και έρχονται σε βάρκα με κουπιά», πρόσθεσε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι σε ορισμένες χώρες όπως την Ιταλία φορολογήθηκαν κέρδη των εταιρειών κατά 25% για να δημιουργηθεί ταμείο το οποίο να μπορεί να βοηθήσει ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Απαντώντας σε ερώτηση ότι βουλευτής του ΔΗΣΥ ζήτησε την παραίτηση λειτουργών που δεν έδιδαν απαντήσεις σε ερωτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς δεν ζητήσαμε την παραίτηση κανενός ούτε κάνουμε μπούλινγκ στους δημόσιους υπάλληλους», προσθέτοντας ότι καμία πρακτική και προσέγγιση από το ΑΚΕΛ εκφοβισμού των δημοσίων υπαλλήλων καθώς «σεβόμαστε τον κανονισμό της Βουλής».

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ ερώτησε «να μάθει πως ορίζεται η αισχροκέρδεια, ποια είναι τα χαρακτηριστικά και τα κριτήρια για να καταλήγει το Υπουργείο κάθε φορά ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια και να μην εκδίδεται πλαφόν».

Εξάλλου, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι η πρόταση νόμου της ΔΗΠΑ για προσωρινές μειώσεις σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ για έξι μήνες αφορά τα φάρμακα, τα τρόφιμα, τα είδη πρώτης ανάγκης, τα εστιατόρια και των επισιτισμό και τη μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό σε 5%.

Ανέφερε ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην διπλή φορολογία στα καύσιμα και την κατάργηση του ΦΠΑ στην αναπροσαρμογή των καυσίμων στους λογαριασμούς της ΑΗΚ που αφορά τους ρύπους.

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι ζήτησε όπως η Κυβέρνηση φέρει την επόμενη φορά και το κέρδος που είχε όσον αφορά τα θέματα της πρότασης μετά τις αυξήσεις των τιμών για να γίνει αντιστοιχία και «ζητήσαμε να παρουσιαστούν την επόμενη φορά οι πολιτικοί προϊστάμενοι των Υπουργείων».

Επίσης, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι «το ατυχές είναι ότι δεν έχουμε καταλάβει ακόμη γιατί η υπηρεσία ΦΠΑ βάσει των νέων οδηγιών της ΕΕ δεν έχει προχωρήσει στην διαβούλευση για να δούμε σε ποια πλαίσια μπορούμε να κινηθούμε» και πρόσθεσε πως πλανάται το ερώτημα κατά πόσον αυτές οι προτάσεις θα είναι συνταγματικές ή αντισυνταγματικές ή αναπομπή ή αναφορά.

«Ελπίζουμε ότι μέχρι την επόμενη συνεδρία θα γίνει αυτό», ανέφερε και πρόσθεσε πως «ο κόσμος απαιτεί μέτρα χαλάρωσης άμεσα και όχι να σπαταλούμε χρόνο».

Επίσης, ανέφερε ότι το Κίνημα έχει ζητήσει από την Πρόεδρο της Επιτροπής την άμεση συζήτηση των 13 προτάσεων για το θέμα των πλειστηριασμών που αφορά τη νομοθεσία του 2018 και πρόσθεσε πως τρέχουν οι πλειστηριασμοί που αφορούν την πρώτη κατοικία και την μικρή επαγγελματική στέγη.

«Από την άλλη έχουμε το σενάριο εισαγωγής αυτού που λέμε κρατικού φορέα χωρίς να έχουμε ενημέρωση ως προς το πότε θα εφαρμοστεί», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ζούμε σε μια χώρα που έρχονται πρώτα οι απειλές και μετά τα όποια μέτρα προστασίας του κόσμου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση