ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ψάχνουν με τα κιάλια εργατικά χέρια

Μεγάλες ελλείψεις σε επαγγελματίες οδηγούς – Υποστελεχωμένος και ο νοσηλευτικός κλάδος

Της Δωρίτας Γιαννακού

Της Δωρίτας Γιαννακού

Διαιωνίζεται το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού σε πολλούς τομείς της οικονομίας στην Κύπρο, με την κατάσταση να επηρεάζει τους πολίτες αλλά και τους τουρίστες της χώρας. Οι αυξημένες ανάγκες σε τομείς της οικονομίας, όπως είναι η υγεία που παρουσιάζει μεγάλη δυναμική τα τελευταία χρόνια, δημιούργησαν ένα μεγάλο κενό στελέχωσης και ανθρώπινου δυναμικού. Την ίδια ώρα, οι περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες εξασφάλισης αδειών οδήγησης δημιουργούν πολλές κενές θέσεις εργασίας, οι οποίες δυσκολεύουν το στόχο για παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους επισκέπτες της Κύπρου.

Όπως καταδεικνύεται το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού σε ορισμένους τομείς, ειδικότερα σε τεχνικά επαγγέλματα, υπήρχε και πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, παρά τις διαχρονικές προσπάθειες για κάλυψη των αναγκών. Η πανδημία, ωστόσο, δημιούργησε και ευκαιρίες οι οποίες με τη σειρά τους έφεραν την ανάγκη για ανειδίκευτο προσωπικό, σε τομείς όπως οι διανομές καθώς ένας μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων πολιτών επαναπατρίστηκε, λόγω των περιορισμών ή νέων ευκαιριών που βρήκαν, ειδικότερα σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, στις οποίες παρουσιάστηκαν ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό.

Οι οδηγοί

Πέραν των 300 οδηγών χρειάζεται ο τομέας των μεταφορών προκειμένου να εξυπηρετηθεί επαρκώς η τουριστική κίνηση, η οποία ξεπέρασε για πρώτη φορά το ορόσημο του ενός εκατομμυρίου. Η έλλειψη προσωπικού σε οδηγούς για να στελεχώσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες προβληματίζει και το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Σύμφωνα με αρμόδιους φορείς, το πρόβλημα εντείνεται καθώς έχει καταστεί ιδιαίτερα δύσκολο να έρθουν επαγγελματίες οδηγοί από το εξωτερικό, καθώς οι διαδικασίες για εξασφάλιση άδειας οδήγησης δεν είναι ευέλικτες. Παράλληλα, τονίζεται από τις οργανώσεις ότι οι ανάγκες για διανομείς έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και δεν υπήρχε η δυνατότητα να εργοδοτηθεί ανθρώπινο δυναμικό από τρίτες χώρες, καθώς δεν νομιμοποιούνταν να χρησιμοποιήσουν τις διεθνείς επαγγελματικές άδειες οδήγησής τους.

Οι νοσηλευτές

Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο τομέας της υγείας επιδείνωσε την υποστελέχωση του νοσηλευτικού κλάδου. Το πρόβλημα αναμένεται εξάλλου να λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς στα σκαριά βρίσκονται πολλές καινούργιες αναπτύξεις νοσηλευτηρίων και κλινικών στην Κύπρο. Ήδη, έχουν δρομολογηθεί δύο καινούργια νοσοκομεία στη Λεμεσό (Hôtel-Dieu de France και MMAM MEDICAL PLAZA) και ένα στη Λευκωσία (Hadassah HealThcare Park) γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει και επιπλέον ανάγκες για νοσηλευτικό προ σωπικό προκειμένου να στελεχωθούν τα εν λόγω νοσηλευτήρια. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που εξασφάλισε η «Κ», ο ιδιωτικός τομέας διψά για 500 νοσηλευτές, χωρίς να υπολογίζονται νέες επενδύσεις και αναπτύξεις. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στον νοσηλευτικό κλάδο έχουν διπλασιαστεί μέσα σε 3 χρόνια, καθώς το 2022 το νοσηλευτικό προσωπικό στον ιδιωτικό τομέα παρουσίαζε ανάγκες κάλυψης πέραν των 250 θέσεων εργασίας. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης αρχίζει από το γεγονός ότι για να εγγραφεί κάποιος στον κλάδο είναι προαπαιτούμενο όπως κατέχει πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας. Ο κλάδος των νοσηλευτών είναι στελεχωμένος κατά βάση από ανθρώπινο δυναμικό από την Ελλάδα.

Η αγορά εργασίας

Η σημερινή εικόνα της απασχόλησης στην Κύπρο καταδεικνύει ότι αυξήθηκε κατά 4,3% την τελευταία διετία φθάνοντας στο 79,8% το 2024, ενώ η ανεργία μειώθηκε κατά 21% υποχωρώντας στο 4,9%.

Οι εργαζόμενοι φτάνουν σχεδόν το μισό εκατομμύριο, ενώ στα θετικά πιστώνεται η επίτευξη του στόχου για απασχόληση στο 80% εντός του 2025 που προνοείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού πυλώνα.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι αυξημένη είναι η απασχόληση των νέων, με το εν λόγω ποσοστό να είναι επίσης το υψηλότερο των τελευταίων δεκαετιώνκαι να φτάνει στο 7,4%, ενώκαταγράφεται απασχόληση ύψους 87%.

Αντίστοιχα, όσον αφορά τη μείωση της ανεργίας στους νέους, η Κύπρος καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαπενταετίας, το οποίο είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, για πρώτη φορά το 2024, από το 2009, η ανεργία περιορίζεται σε ποσοστό κάτω από το 5%, στο 4,9%, με τη μείωση κατά την τελευταία διετία να ανέρχεται σε 21%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Δωρίτας Γιαννακού

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση