ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠΤΔ: Επιδίωξη της Κυβέρνησης η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο

Αναφέρθηκε επίσης στην προώθηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης για δίκαιες συντάξεις για όλους

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Σταθερή επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι διαχρονικά η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας και η δημιουργία μίας σύγχρονης αγοράς εργασίας με άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και τις αυξανόμενες προκλήσεις και απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία του στο 29ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΕΚ. Την ομιλία εκφώνησε εκ μέρους του Προέδρου ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
 
Είπε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση έχει αποδώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την εμβάθυνση της θεσμοθετημένης κοινωνικής προστασίας. Αναφέρθηκε επίσης σε όσα βρίσκονται σε τροχιά, με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και στο πλαίσιο μιας στρατηγικής προσέγγισης για τη σταδιακή μετάβαση σε διαρθρωτικά και μόνιμα μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στην ανάκαμψη αλλά και στην εμβάθυνση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Μεταξύ αυτών, σημείωσε, η  ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου που έχουμε αρχίσει για την καθιέρωση κατώτατου μισθού, στη βάση των αναλύσεων και μελετών που έχουν ήδη ετοιμαστεί από το Υπουργείο με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας,
 
 Ακόμα, η  αναθεώρηση του Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της σχετικής Νομοθεσίας σε συνεργασία με Διεθνές Γραφείο Εργασίας, με σκοπό μεταξύ άλλων την απλοποίηση της Νομοθεσίας προς όφελος των πολιτών και την  ενίσχυση της κάλυψης αυτοαπασχολούμενων και εργαζόμενων με νέες μορφές απασχόλησης,

  Αναφέρθηκε επίσης στην προώθηση της  συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης για δίκαιες συντάξεις για όλους καθώς και στην αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε σχέση με την οργάνωση και τις διαδικασίες και μελέτη καλών πρακτικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
             
 Έκανε επίσης λόγο για ανασχεδιασμό και απλοποίηση των διαδικασιών των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και κατάρτιση των στελεχών, για ψηφιακό μετασχηματισμό των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων με ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος και διασύνδεση με άλλα πληροφοριακά συστήματα για ηλεκτρονική υποβολή και επεξεργασία των αιτήσεων για παροχές και σύντμηση του χρόνου εξέτασής τους.
 
Παράλληλα, είπε ότι η διασφάλιση ότι οι θέσεις εργασίας παρέχουν επαρκή μισθό είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση επαρκών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης, την οικοδόμηση μια δίκαιης και ανθεκτικής οικονομίας και τη στήριξη της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.
 
Ο Πρόεδρος εξήρε τη θετική συμβολή της ΣΕΚ κατά τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης.
 
«Είναι πραγματικότητα ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας επιδεινώθηκε προσωρινά λόγω της πανδημίας Covid-19 και των μέτρων που έπρεπε να ληφθούν για την προστασία της υγείας και της ζωής όλων. Οι συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία σταμάτησαν προσωρινά μια πενταετή πορεία εξαιρετικά θετικής προόδου στον τομέα της απασχόλησης. Μεταξύ των ετών 2015 και 2019, είχαν δημιουργηθεί 72.118 νέες θέσεις εργασίας, μια καθαρή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων της τάξης του 20,9%», σημείωσε
 
Πρόσθεσε ότι μέσα από τη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους έγινε κατορθωτό να μετριαστούν σημαντικά οι επιπτώσεις, με την παροχή στήριξης στην πλειοψηφία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και τους αυτοτελώς εργαζομένους, αλλά και στους άνεργους με επέκταση της παροχής ανεργιακού για 18 επιπρόσθετους μήνες, πέραν των 6 μηνών του ανεργιακού από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
Όπως ανέφερε, η στήριξη προς τους εργαζόμενους, αυτοτελώς εργαζομένους και ανέργους για τη διατήρηση των εισοδημάτων τους και των θέσεων εργασίας επεκτάθηκε σε πέραν των 210.000 προσώπων και ήταν της τάξης των 760 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ από τον Μάρτιο 2020 μέχρι σήμερα, στήριξη, η οποία σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρνει την Κυπριακή Δημοκρατία στη δεύτερη θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό εργαζομένων που στηρίχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπρόσθετα, είπε, έχουν στηριχθεί από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί με εφάπαξ χορηγίες για τα λειτουργικά τους έξοδα με ποσά που υπερβαίνουν τα 160 εκατομμύρια ευρώ, επιπλέον των οποιωνδήποτε άλλων χορηγιών και στήριξης έχουν λάβει από το κράτος.
 
«Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών όλων, αλλά και των στοχευμένων κινήσεων της Κυβέρνησης, από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 η οικονομία καταγράφει και πάλι θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ η ανεργία ακολουθεί σημαντική καθοδική πορεία φτάνοντας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο 5,2% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο της ανεργίας από το 2009. Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν ένα αισιόδοξο κλίμα για μεθοδικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που προωθούνται μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο η Κύπρος υπέβαλε και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε ο Πρόεδρος.
 
Ο Πρόεδρος τόνισε ότι ο σεβασμός στον κοινωνικό διάλογο αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων στα εργασιακά δρώμενα του τόπου.
 
«Η προστασία των εργαζομένων αποτελούσε ανέκαθεν προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Ως εκ τούτου συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, έλεγχοι και επιθεωρήσεις για διασφάλιση της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, πραγματοποιήθηκαν πέραν των  9.000 επιθεωρήσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και για την αδήλωτη εργασία», ανέφερε ακόμα.
 
Είπε επίσης ότι η προάσπιση της ισότητας ανδρών και γυναικών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αποστολής της  Κυβέρνηση.
 
«Ο Εθνικός Φορέας Πιστοποίησης Επιχειρήσεων που  συστάθηκε διενεργεί σε ετήσια βάση αξιολογήσεις σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να λάβουν πιστοποίηση ως εργοδότες ισότητας ή εργοδότες που εφαρμόζουν πολιτικές οι οποίες διασφαλίζουν συνθήκες ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον και συμφιλίωσης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής», σημείωσε.
 
Ανέφερε ακόμα ότι η Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης, η οποία συστάθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Ιούνιο 2017, διενεργεί ετησίως πέραν των 6.000 στοχευμένων επιθεωρήσεων για την αδήλωτη εργασία αλλά και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σημείωσε ακόμα τη μείωση στο ποσοστό της αδήλωτης απασχόλησης, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία των επιθεωρήσεων, το 2009 υπολογιζόταν στο 27% ενώ το 2020 επιτεύχθηκε μείωση του ποσοστού αυτού στο 10%.
 
Σημαντικότατο εργαλείο στην προσπάθεια πάταξης της αδήλωτης απασχόλησης, ανέφερε, αποτελεί  από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021, κατόπιν σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, μέσω του οποίου δηλώνονται πλέον ηλεκτρονικά όλες οι προσλήψεις νέων εργοδοτουμένων. Μέσα στους μεσοπρόθεσμους στόχους του Υπουργείου, πρόσθεσε, είναι η εφαρμογή σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος, στα πρότυπα του ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο θα προσφέρει, μέσω συγκεκριμένων εφαρμογών, σε εργοδότες και εργαζόμενους, τη δυνατότητα ηλεκτρονικής πληροφόρησης για θέματα όπως όροι εργοδότησης, ωράριο εργασίας και περίοδοι ανάπαυσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X