ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πυρά κατά της Γερμανίας για το ενεργειακό πακέτο 200 δισ.

Κατηγορείται από τους εταίρους της ότι επιλέγει δική της εθνική πορεία

REUTERS, BLOOMBERG, POLITICO

Εντάσεις και συγκρούσεις δημιουργεί στους κόλπους της Ε.Ε. η διάσταση απόψεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη για τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, με τα βέλη να στρέφονται κατά κύριο λόγο στη Γερμανία και στο κολοσσιαίο πακέτο των 200 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε για τη στήριξη των νοικοκυριών της. Η Γερμανία κατηγορείται από τους εταίρους της ότι επιλέγει δική της εθνική πορεία εκμεταλλευόμενη τις οικονομικές της δυνατότητες, ενώ παράλληλα ότι από κήρυκας της λιτότητας μετατρέπεται στην πιο σπάταλη χώρα κατά το δοκούν. Πολλώ δε μάλλον όταν η δική της υπερβολική εξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες ήταν αυτή που βοήθησε την Gazprom να εγκαθιδρύσει την κυριαρχία της στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα τελικά την ενεργειακή κρίση. Την ίδια στιγμή αναζωπυρώνεται η συζήτηση για το ζητούμενο της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με την έκδοση κοινού χρέους. Δεν φαίνεται, πάντως, να υπάρχει σύγκλιση απόψεων επί του θέματος.

Μία ημέρα μετά τη δημοσίευση πρότασης των επιτρόπων Οικονομικών και Εσωτερικής Αγοράς, Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν αντιστοίχως, για έκδοση κοινού χρέους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο πρόσθεσε τη δική του φωνή στις επικρίσεις κατά του Βερολίνου. Μιλώντας στην Ομοσπονδιακή Συμβουλευτική Επιτροπή που είναι αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, ο κ. Ντε Κρόο τόνισε πως «η συσσώρευση εθνικών μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όπως αυτά που ανακοίνωσε η Γερμανία την περασμένη εβδομάδα, απειλεί να αποδυναμώσει την ισορροπία της ενιαίας αγοράς και να θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά». Συμπλήρωσε πάντως ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος στη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού ενεργειακού μετώπου», αλλά εξέφρασε ανησυχία γιατί το αίσθημα του επείγοντος δεν έχει γίνει αντιληπτό από άλλους. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο Βέλγος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «αν δεν δούμε καθαρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, δεν θα μπορέσουμε να λάβουμε τις καθοριστικές αποφάσεις που απαιτούνται». Πρόσθεσε ότι «είναι επείγον να υπάρξει αυτή η αλλαγή». Σημειωτέον ότι το Βέλγιο είναι ανάμεσα στις 15 χώρες που έχουν υπογράψει τη σχετική επιστολή με την οποία ζητούν την επιβολή γενικού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Έχει προηγηθεί μπαράζ επικρίσεων κατά του Βερολίνου που χαράσσει τον δικό του δρόμο στην αντιμετώπιση της κρίσης, μεταξύ άλλων από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, που μίλησε για «την αρχή του κανιβαλισμού στην Ε.Ε.», επισήμανε πως «η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει τις δικές της εταιρείες με εκατοντάδες δισ. ευρώ, αλλά οι πιο φτωχές χώρες δεν μπορούν» και κάλεσε τις Βρυξέλλες «να ενεργήσουν για να μην καταστραφεί η ευρωπαϊκή ενότητα». Έχει επίσης προηγηθεί, την περασμένη εβδομάδα, η σφοδρή αντίδραση του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο «αδικαιολόγητων στρεβλώσεων στην εσωτερική αγορά», ενώ τόνισε ότι «δεν μπορούμε να χωριζόμαστε αναλόγως με τα περιθώρια ελιγμών που μας προσφέρει η δημοσιονομική μας κατάσταση, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη».

Ερωτώμενος χθες για την πρόταση Τζεντιλόνι και Μπρετόν για έκδοση κοινού χρέους, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς απάντησε πως δεν έχουν ακόμη δαπανηθεί τα περισσότερα από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα μπορούσαν να διατεθούν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Έπειτα από συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του, ο κ. Σολτς τόνισε πως η στήριξη από αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσε να είναι «ιδιαιτέρως αποτελεσματική» τώρα που έπεται της πανδημίας μια ακόμη κρίση. Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι «ένα πράγμα είναι σαφές, πως το κοινό χρέος δεν θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητά μας, η χρηματοδότηση μέσω κοινού δανείου δεν θα αποτελέσει τη λύση».

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ δήλωσε πως η έκδοση νέου κοινού χρέους της Ε.Ε. δεν προσφέρει τη σωστή λύση στην ενεργειακή κρίση, καθώς η κατάσταση απαιτεί εσπευσμένες αποφάσεις και άμεση λήψη μέτρων, όπως εγγυήσεις για τον δανεισμό των χωρών-μελών. Ο κ. Λε Μερ έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για αλληλεγγύη και έχει προειδοποιήσει πως οι ανεξάρτητες εθνικές λύσεις στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μπορούν να οδηγήσουν σε κατακερματισμό της Ευρωζώνης. Η δική του πρόταση «δεν αφορά την έκδοση κοινού χρέους ή ένα νέο ταμείο ανάκαμψης ή κάτι τέτοιο, γιατί γνωρίζουμε πως μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες σε διάφορα κράτη-μέλη ενώ τώρα πρέπει να αποφασίσουμε ταχύτατα», τόνισε ο κ. Λε Μερ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg. Και προκειμένου να δώσει έμφαση στο επείγον της τρέχουσας κατάστασης, ο Γάλλος υπουργός πρόσθεσε πως «ο πληθωρισμός πλήττει τις οικονομίες μας, τους πολίτες μας, τις επιχειρήσεις μας, τη βιομηχανία μας, γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να αποφασίσουμε τώρα, τις επόμενες ημέρες, ούτε καν τις επόμενες εβδομάδες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση