ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε κρίσιμη καμπή η Ευρώπη, χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις

Ποιες είναι οι τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις σύμφωνα με την Κριστίν Λανγκάρντ

Kathimerini.gr

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε μια κρίσιμη καμπή, με αιχμή την αποπαγκοσμιοποίηση, τo δημογραφικό και την απανθρακοποίηση. «Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία κατακερματίζεται σε ανταγωνιστικά μπλοκ», τόνισε η ίδια στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο.

Εστιάζοντας στην Ευρώπη είπε ότι η συνεχής μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας αναμένεται να γίνει εμφανής ήδη από το 2025, παράλληλα με τις κλιματικές καταστροφές που αυξάνονται κάθε χρόνο.

Η απάντησή της σε αυτούς τους κλυδωνισμούς είναι ότι θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι οποίες απαιτούν αυτό που αποκάλεσε «προσπάθεια γενεών».

«Καθώς εμφανίζονται νέα εμπορικά εμπόδια θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού και να επενδύσουμε σε νέες που θα είναι ασφαλέστερες, πιο αποτελεσματικές και πιο κοντά στο σπίτι», δήλωσε η Λαγκάρντ.

«Οι κοινωνίες μας γερνούν και θα χρειαστεί να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες, ώστε να μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή με λιγότερους εργαζομένους. Η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει. Και καθώς το κλίμα μας θερμαίνεται, θα πρέπει να προωθήσουμε την πράσινη μετάβαση χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις», πρόσθεσε.

Όπως είπε, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η προγραμματισμένη πράσινη μετάβαση της Ευρωζώνης θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 620 δισ. ευρώ (672 δισ. δολαρίων) κάθε χρόνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενώ άλλα 125 δισ. ευρώ ετησίως για την ψηφιακή μετάβαση.

«Οι κυβερνήσεις έχουν τα υψηλότερα επίπεδα χρέους από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ανάκαμψη θα λήξει το 2026. Οι τράπεζες θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε να αναλάβουν τόσο μεγάλο κίνδυνο στους ισολογισμούς τους», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην πρόταση για Ενωση Κεφαλαιαγορών (CMU).

Οι συνομιλίες για μια πιθανή CMU στην Ευρώπη βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία αγορά κεφαλαίων, η οποία θα είναι πιο κοντά σε αυτήν που υπάρχει στις ΗΠΑ. Η Ε.Ε. αναφέρει ότι ο επίσημος στόχος είναι «τα χρήματα –επενδύσεις και αποταμιεύσεις– να ρέουν σε ολόκληρη την Ε.Ε., ώστε να μπορούν να ωφελήσουν τους καταναλωτές, τους επενδυτές και τις εταιρείες, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασής τους».

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι ούτε οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις ούτε οι τράπεζες μπορούν να βρουν τα χρήματα που απαιτούνται για να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ενωση πιο παραγωγική και περισσότερο ανεξάρτητη στον όλο και πιο κατακερματισμένο κόσμο. Πρόσθεσε, δε, ότι οι εταιρείες που θέλουν να προχωρήσουν την ψηφιοποίηση ή την απανθρακοποίησή τους δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που χρειάζονται, με σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων σε σχετική έρευνα της ΕΚΤ στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη προθυμίας των επενδυτών να χρηματοδοτήσουν πράσινες επενδύσεις.

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις προσελκύουν λιγότερο από το ήμισυ της χρηματοδότησης των αντίστοιχων στις ΗΠΑ, συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η ευρωπαϊκή Ενωση Κεφαλαιαγορών θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση του προβλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών θα πρέπει να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες, παρόμοιες με αυτές που έχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ώστε να αντικαταστήσει το σημερινό συνονθύλευμα των εθνικών Αρχών.

«Χρειάζεται μια ευρύτερη εντολή, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εποπτείας, ώστε να μετριαστούν οι συστημικοί κίνδυνοι που εγείρουν οι μεγάλες διασυνοριακές εταιρείες και οι υποδομές των αγορών, όπως οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι της Ε.Ε.», υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου αρχείου καταγραφής, γνωστού στην αγορά ως «ταινία», για την καταγραφή των συναλλαγών σε ευρωπαϊκούς τίτλους. «Η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ενοποιημένης ταινίας μπορεί να ενθαρρύνει τη στροφή προς μεγαλύτερες, διασυνοριακές, ενοποιημένες δομές, αγορές και χρηματιστηριακούς ομίλους», επισήμανε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση