ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε πολύπλοκο οικονομικό περιβάλλον οι συνεδριάσεις Παγκόσμιας Τράπεζας - ΔΝΤ

Η ατζέντα μεταρρυθμίσεων και συγκέντρωσης κεφαλαίων πιθανόν να επισκιαστεί από ανησυχίες για υψηλό πληθωρισμό, αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση και χρηματοπιστωτική σταθερότητα

ΚΥΠΕ

Οι εαρινές συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκινούν αργότερα αυτή την εβδομάδα με μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων και συγκέντρωσης κεφαλαίων που πιθανόν θα επισκιαστεί από ανησυχίες για υψηλό πληθωρισμό, αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

"Η ανάπτυξη παραμένει ιστορικά αδύναμη - τώρα και μεσοπρόθεσμα", δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά τη διάρκεια ομιλίας της την περασμένη εβδομάδα.

Το ΔΝΤ αναμένει τώρα η παγκόσμια ανάπτυξη να πέσει κάτω από το 3% φέτος και να παραμείνει κοντά στο 3% για την επόμενη μισή δεκαετία - η χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή του από τη δεκαετία του 1990.

Σχεδόν το 90% των προηγμένων οικονομιών του κόσμου θα παρουσιάσουν επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος, ενώ οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας αναμένεται να δουν σημαντική άνοδο της οικονομικής παραγωγής - με την Ινδία και την Κίνα να προβλέπεται ότι θα αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της συνολικής ανάπτυξης, είπε.

Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος αναμένεται να υποστούν διπλό σοκ από το υψηλότερο κόστος δανεισμού και τη μείωση της ζήτησης για τις εξαγωγές τους, κάτι που η Γκεοργκίεβα είπε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τη φτώχεια και την πείνα.

Οι ενημερωμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη που δημοσιεύθηκαν στο World Economic Outlook του ΔΝΤ την Τρίτη θα παρέχουν μια ευρύτερη ματιά στο πώς αντιμετωπίζουν οι διάφορες χώρες την κατάσταση, με πρόσθετες δημοσιεύσεις για λεπτομερείς δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία.

Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού παραμένει προτεραιότητα

Η φετινή εαρινή συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του υψηλού πληθωρισμού και των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την υγεία του τραπεζικού τομέα μετά τη δραματική κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Η Γκεοργκίεβα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να μάχονται τον υψηλό πληθωρισμό μέσω αυξήσεων των επιτοκίων, παρά τις ανησυχίες ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω τον τραπεζικό τομέα.

«Δεν οραματιζόμαστε, σε αυτό το σημείο, οι κεντρικές τράπεζες να αποχωρήσουν από την καταπολέμηση του πληθωρισμού», είπε σε συνέντευξή της την Πέμπτη.

«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει ακόμα να δώσουν προτεραιότητα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και στη συνέχεια να στηρίξουν, μέσω διαφορετικών μέσων, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», είπε.

Εν όψει των εαρινών συναντήσεων, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα κάλεσαν επίσης τις πλουσιότερες χώρες να βοηθήσουν να καλύψουν μια τρύπα 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια διευκόλυνση δανεισμού με ευνοϊκούς όρους για χώρες χαμηλού εισοδήματος που χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν τώρα αυξανόμενα χρέη που οφείλονται εν μέρει στο περιβάλλον που διαμόρφωσαν τα αυξημένα επιτόκια.

Οι ΗΠΑ πιέζουν για μεταρρύθμιση της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η εαρινή συνάντηση παρέχει επίσης την ευκαιρία να σημειωθεί πρόοδος σε μια φιλόδοξη ατζέντα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για τη μεταρρύθμιση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή.

Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αναμένει ότι τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν να ενημερώσουν τη δήλωση αποστολής της Παγκόσμιας Τράπεζας ώστε να συμπεριλάβει στους βασικούς στόχους της «την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας ενάντια στην κλιματική αλλαγή, τις πανδημίες, τις συγκρούσεις και την ευθραυστότητα».

Η Γέλεν είπε ότι αναμένει επίσης μια συμφωνία που θα επεκτείνει «σημαντικά» την οικονομική ικανότητα της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία «θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον δανειακή ικανότητα την επόμενη δεκαετία».

Οι αλλαγές πιθανότατα θα εναπόκεινται στον επόμενο πρόεδρο της τράπεζας να τις εφαρμόσει, με τον νυν πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, να αποχωρεί νωρίς από τη θητεία που χαρακτηρίζεται από ανησυχίες για τη θέση του για την κλιματική αλλαγή.

Ο Μάλπας αναμένεται ευρέως να αντικατασταθεί από τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Mastercard, Ατζάι Μπάνγκα, που ήταν το μόνο άτομο που προτάθηκε για τη θέση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση