ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Σημαντικό το όφελος» - Η θέση της Υπηρεσίας Καταναλωτή για το μηδενικό ΦΠΑ

«Η Κυβέρνηση και τα Υπουργεία που χαράσσουν την πολιτική για στήριξη των καταναλωτών μελετούν καθημερινά μέτρα στήριξης και θα συνεχίσουν να το κάνουν».

ΚΥΠΕ

Συγκράτηση τιμών στο 75% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στη λίστα του μηδενικού ΦΠΑ στα ίδια ακριβώς επίπεδα με την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου στις 5 Μαΐου κατέγραψε στις αρχές Σεπτεμβρίου η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανίας, δήλωσε το Σάββατο ο Διευθυντής της Υπηρεσίας, Κωνσταντίνος Καραγιώργης.

Σε δηλώσεις του με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την πολιτική της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εμπορίου αναφορικά με τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, ο κ. Καραγιώργης εξέφρασε τη λύπη του, καθώς, όπως είπε, δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.

Όπως ανέφερε, ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ εφαρμόστηκε σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο ακριβώς για να βοηθήσει τα νοικοκυριά με την ακρίβεια και να συγκρατήσει τις τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, ούτως ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δύσκολες συγκυρίες που περνάει η οικονομία.

Το Υπουργείο Εμπορίου και Υπηρεσία Καταναλωτών κατέγραψε στις 3 Μαΐου, δύο μέρες πριν την εφαρμογή του μέτρου, τις τιμές των προϊόντων που περιλάμβανε η λίστα του ΦΠΑ, συνολικά 65 προϊόντα σε δειγματοληπτική βάση από 58 σημεία σε όλη την Κύπρο, συνέχισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι η πολιτική του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ εφαρμόστηκε στις 5 Μαΐου με διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών και έκτοτε γίνεται καταγραφή των τιμών των 65 προϊόντων από τα 58 σημεία κάθε 10 μέρες προκειμένου να αξιολογηθεί η σωστή εφαρμογή και η επιτυχία του μέτρου.

«Η καταγραφή που έγινε την 1η Σεπτεμβρίου κατέδειξε ότι σε ένα ποσοστό 75% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στη λίστα του μηδενικού ΦΠΑ οι τιμές έχουν συγκρατηθεί στα ίδια ακριβώς επίπεδα με την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου (5 Μαΐου)», σημείωσε ο κ. Καραγιώργης, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα πολύ υψηλό ποσοστό, το οποίο καταδεικνύει την επιτυχία του μέτρου και τη σωστή απόφαση για επέκτασή του για ακόμη έξι μήνες, καθώς έχει θετική αντανάκλαση στο πορτοφόλι των καταναλωτών, ιδιαίτερα αυτών με μικρά παιδιά.

Τόνισε επίσης ότι παρότι παρατηρούνται σοβαρές αυξήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα στον τομέα των τροφίμων σε όλη την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, προς τιμήν τους οι υπεραγορές συγκράτησαν τις τιμές στα συγκεκριμένα προϊόντα μετά την εφαρμογή του μέτρου, και παρά τις πιέσεις για αυξήσεις των τιμών, καθώς δεν ήθελαν να δώσουν αφορμή στον κόσμο ότι το μέτρο αυτό τυγχάνει εκμετάλλευσης.

Προσέθεσε πως η Κυβέρνηση και τα Υπουργεία που χαράσσουν την πολιτική για στήριξη των καταναλωτών μελετούν καθημερινά μέτρα στήριξης και θα συνεχίσουν να το κάνουν, συμπληρώνοντας πως δεν θα συνέχιζαν την εφαρμογή ενός μέτρου αν αυτό δεν είχε σοβαρό και θετικό αντίκτυπο.

«Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο και η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τα μέτρα. Ήδη συζητείται την άλλη εβδομάδα το e-kalathi, η υλοποίηση του οποίου πιστεύουμε ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στη διαφάνεια και τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμών, αλλά και τη δυνατότητα από μέρους των καταναλωτών να επιλέγουν τα φθηνότερα προϊόντα ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα», σημείωσε.

Ο κ. Καραγιώργης είπε πως έχει ξεκινήσει επίσης διαβούλευση για την εισαγωγή πλαφόν στην τιμή του νερού σε χώρους όπου δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, ενώ βρίσκονται και υπό μελέτη και άλλα μέτρα με στόχο την έμπρακτη, όπως είπε, στήριξη των καταναλωτών, και υποστήριξε ότι δημοσιεύματα που δεν αναφέρονται με σωστά δεδομένα σε σωστές χρονικές περιόδους μόνο ζημιά προκαλούν.

Ερωτηθείς αν το ποσοστό συγκράτησης των τιμών ανταποκρίνεται στους αρχικούς στόχους του Υπουργείου, ο κ. Καραγιώργης δήλωσε πολύ ευχαριστημένος καθώς, όπως είπε, το ποσοστό του 75% συνιστά πολύ υψηλή επίδοση, αν ληφθεί επίσης υπόψη ότι η Κύπρος, παρότι εισάγει τα περισσότερα προϊόντα, έχει διατηρήσει τον πληθωρισμό στην κατηγορία τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες κυμαίνεται γύρω στο 10%.

Σε ερώτηση σχετικά με το κόστος των μέτρων μηδενικού ΦΠΑ, είπε ότι σε συνδυασμό με την προσθήκη των δύο νέων προϊόντων που θα μπουν στη λίστα από 1η Νοεμβρίου, η επιβάρυνση για το κράτος θα φτάσει τα 13 εκατομμύρια ευρώ.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκείται από την πλευρά των πολιτικών δυνάμεων ότι τα μέτρα δεν έδωσαν την «ανάσα» που περίμεναν οι καταναλωτές, ο κ. Καραγιώργης είπε ότι με την αφαίρεση του ΦΠΑ υπήρξε αμέσως μείωση στις τιμές των προϊόντων από 5% μέχρι 19%, ενώ χαρακτήρισε τη συγκράτηση των τιμών στα επίπεδα του Μαΐου ως πολύ σημαντικό μέτρο με τεράστιο όφελος για τους καταναλωτές, αφού η λίστα περιλάμβανε πολύ βασικά προϊόντα.

«Ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ ήταν ένα μόνο από τα μέτρα που συζητούνται και λαμβάνονται για την ανακούφιση των νοικοκυριών. Θεωρούμε ότι το μέτρο αυτό λειτουργεί σωστά και ως αρμόδια υπηρεσία θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε κατά πόσον εφαρμόζεται σωστά, κατά πόσον υπάρχουν αυξομειώσεις στις τιμές και θα ενημερώνουμε το κοινό όσον αφορά στη συγκεκριμένη πολιτική», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν αναμένονται το επόμενο διάστημα εξαγγελίες και νέων μέτρων, απάντησε ότι τους τελευταίους έξι μήνες εφαρμόστηκαν συνολικά τρεις πολιτικές, προσθέτοντας ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ μαζί με το πλαφόν στο νερό και το e-kalathi θα βοηθήσουν πολύ τους καταναλωτές.

Συμπλήρωσε ότι το νομοσχέδιο για το e-kalathi θα κατατεθεί στην αρχική του μορφή και δήλωσε πολύ αισιόδοξος ότι θα έχει θετική κατάληξη κατά την προσεχή κατ’ άρθρον συζήτησή του στη Βουλή, κατόπιν των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και πολιτικά κόμματα, κατά τις οποίες το Υπουργείο εξήγησε τον στόχο και τον σκοπό του μέτρου.

Ερωτηθείς αν ενδέχεται να υπάρξει πλαφόν και σε άλλα προϊόντα εκτός του νερού, ο κ. Καραγιώργης είπε ότι η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στον Υπουργό μέσω διατάγματος να περιλάβει και άλλα προϊόντα, συμπληρώνοντας πως σε πρώτη φάση το Υπουργείο επικεντρώθηκε στο πλέον αναγκαίο αγαθό, το νερό, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα αισχροκέρδειας σε περιοχές όπου δεν λειτουργεί ανταγωνισμός, και προσθέτοντας ότι σε κατοπινό στάδιο, όταν και εφόσον περάσει η πολιτική αυτή, θα εκτιμηθεί κατά πόσο μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση