ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΚΕΚ: Με άρση όλων των μέτρων θα διαφανεί η εικόνα της κτηματαγοράς

Κατατέθηκε σειρά εισηγήσεων στην Κυβέρνηση μέσω του ΚΕΒΕ, για στήριξη της οικονομίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στις επόμενες ημέρες και όταν αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα θα διαφανεί η πραγματική εικόνα της κτηματικής αγοράς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου (ΣΚΕΚ) Ηλίας Αθανασίου, ο οποίος αναφέρεται σε σειρά εισηγήσεων του ΣΚΕΚ που κατατέθηκαν στην Κυβέρνηση μέσω του ΚΕΒΕ, για στήριξη της οικονομίας και της κτηματαγοράς μετά την πάροδο της πανδημίας του COVID 19.

«Από τη στιγμή που απαγορεύονται οι πτήσεις και υπάρχει και ανησυχία στον κόσμο σε σχέση με τον κορωνοϊό, η κτηματική αγορά παραμένει στάσιμη», υπογράμμισε.

Ωστόσο, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι αυτό που διαπιστώνει κατά το τρέχον μήνα είναι πως «ο κόσμος βρίσκεται σε μια αγωνία αλλά και ότι παράλληλα διατηρεί μια αισιοδοξία».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΚΕΚ, τα μέτρα τα οποία εισηγήθηκε ο Σύνδεσμος είναι όπως το Κράτος στηρίξει τη δανειοδότηση νεαρών ζευγαριών για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας ή κύριας κατοικίας, μέσω της εγγύησης από το κράτος του 50% της προκαταβολής που απαιτεί η τράπεζα για αγορά ακινήτου για στέγαση (δηλαδή αν η τράπεζα απαιτεί συνεισφορά 30% το 15% να το εγγυάται το κράτος).

Επιπλέον, ο σύνδεσμος εισηγείται όπως τα ακίνητα που δεν εμπίπτουν στο ΦΠΑ και τα μεταβιβαστικά τέλη είναι 50%, να μειωθούν στο 20%, οι πωλητές ακίνητων να μην υπάγονται σε πληρωμή για τέλη κεφαλαιουχικών κερδών για μια περίοδο 2 χρόνων, το ΦΠΑ στα οικιστικά τεμάχια και οικόπεδα να μειωθεί στο 5% και να καταργηθεί το Ετήσιο Τέλος Εταιρειών (350 ευρώ).

Ο κ. Αθανασίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι με τα κίνητρα (μείωση κεφαλαιουχικών κερδών, μείωση ΦΠΑ στην γη και άλλα) που ζητεί ο Σύνδεσμος θα βοηθηθεί αρκετά η αγορά, προσθέτοντας ότι η μείωση του ΦΠΑ στη γη, που σήμερα είναι στο 19%, θα βοηθήσει να εισέλθει εκ νέου στην αγορά και ο απλός πολίτης πέραν των εταιρειών ανάπτυξης γης.

Είπε ακόμη ότι ο Σύνδεσμος εισηγείται την αύξηση του υφιστάμενου συντελεστή των ζωνών μέχρι 20% νοουμένου ότι θα γίνει η αγορά και άμεση ανάπτυξη (εντός 2 ετών).

Αναφορικά με τις οικιστικές περιοχές όπου ήδη υπάρχει δημοσιοποιημένο οδικό δίκτυο, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του ΣΚΕΚ, να επιτρέπεται άμεση αξιοποίηση του ακινήτου έστω και αν δεν εφάπτεται σε δημόσιο δρόμο.

Όπως εξήγησε ο κ Αθανασίου, και στα περίκλειστα ακίνητα τα οποία εφάπτονται στο δημοσιοποιημένο οδικό δίκτυο να δίνεται προσωρινή προσπέλαση από τον εγγεγραμμένο δρόμο, έτσι ο κάθε Ιδιοκτήτης θα κατασκευάζει το δικό του δρόμο χωρίς να επιβαρύνεται το κράτος και η ανάπτυξη θα είναι άμεση (νοουμένου βέβαια ότι η ανάπτυξη θα γίνει εντός δύο χρόνων).

Όσον αφορά στα ενοίκια, το οποίο ο ΣΚΕΚ χαρακτηρίζει λεπτό ζήτημα στο οποίο χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ο κ. Αθανασίου είπε ότι «η εισήγηση μας είναι εκεί που το κράτος διαπιστώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης να επεμβαίνει με ένα ποσοστό επιχορήγησης γύρω στο 40% επί του ενοικίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X