ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στα 20 δισ. οι εορταστικές δαπάνες στην Ιταλία

Η κυβέρνηση σκοπεύει να χαλαρώσει τους περιορισμούς για να μην πληγεί η χριστουγεννιάτικη αγορά

Kathimerini.gr

Ανάσα στην οικονομία της Ιταλίας προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση Κόντε και εξετάζει τη δυνατότητα να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα πριν από τις γιορτές. Στόχος της οι αυξημένες δαπάνες της περιόδου των εορτών που μπορούν να τονώσουν την ιταλική οικονομία.

Σύμφωνα με ειδικούς έχουν αρχίσει να διαφαίνονται σημάδια βελτίωσης της κατάστασης. Ο προϋπολογισμός, ωστόσο, αναμένεται δύσκολος. Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η Ιταλία προσπαθεί να δει το ποτήρι μισογεμάτο. Τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού συνεχίζουν να ξεπερνούν τις 30.000 και οι νεκροί ήταν χθες 653. Αλλά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία άρχισαν να περιορίζονται και το ποσοστό των θετικών στα γρήγορα τεστ μειώθηκε στο 14,4% του συνόλου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι το αυστηρό lockdown στις περιφέρειες του Μιλάνου, της Νάπολης, του Τορίνου, της Φλωρεντίας και όχι μόνο, άρχισε να φέρνει αποτέλεσμα. Οι περιορισμοί που ενέκρινε η κυβέρνηση Κόντε λήγουν στις 3 Δεκεμβρίου. Αν η κατάσταση το επιτρέψει, πριν από τα Χριστούγεννα θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων με κύριο στόχο να κινηθεί η αγορά.

Ο ιταλικός τύπος υπογραμμίζει σήμερα ότι μπορεί να δοθεί ένα περιθώριο δέκα ημερών για να αγοράσουν οι πολίτες τα παραδοσιακά δώρα των γιορτών. Διότι οι εμπορικές ενώσεις προβλέπουν ότι αν δεν αρθούν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και λειτουργίας των καταστημάτων, θα χάσουν πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Πολλοί διερωτώνται, βέβαια, πώς είναι δυνατόν να επιτρέπονται οι αγορές, αφού δεν θα γίνουν ρεβεγιόν. Πώς θα μοιραστούν τα δώρα σε συγγενείς και φίλους; Προφανώς, μόνο με ραντεβού για έναν καφέ και ανταλλαγή ευχών, λίγο πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων. Παράλληλα, υπάρχουν και οι πολιτικές εξελίξεις. Το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ετοιμάζεται να στηρίξει την κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο για την έγκριση του προϋπολογισμού. Ενας δύσκολος προϋπολογισμός λόγω και των μέτρων οικονομικών αρωγής πολιτών και επιχειρήσεων.

Σε αντάλλαγμα, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση Κόντε υπόσχεται ότι θα μπλοκάρει τους Γάλλους του μιντιακού ομίλου Vivendi, οι οποίοι ήθελαν να αγοράσουν τα τηλεοπτικά κανάλια του Μπερλουσκόνι. Με ειδικό μέτρο που εγκρίθηκε από τη Γερουσία και τώρα εξετάζεται από τη Βουλή της Ρώμης, περιορίζεται αυστηρά η δυνατότητα επέκτασης εταιρειών που δρουν στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, και στην τηλεοπτική αγορά. Ο «Καβαλιέρε» δηλαδή στα 86 του γίνεται και πάλι κύριος ρυθμιστικός παράγοντας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση