ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη μέγγενη των αυξήσεων η αγορά ακινήτων

Αυξήσεις μέχρι 20% στις κατασκευές μετακυλούν στην τσέπη του καταναλωτή

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Από την αρχή του 2021 είχε καταγραφεί αύξηση στις τιμές των κατοικιών, μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα μειώσεων. Σύμφωνα με την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, ο δείκτης τιμών κατοικιών είχε καταγράψει τριμηνιαία αύξηση 0,5% το α’ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με μείωση 0,2% το 4ο τρίμηνο του 2020.

Φυσικά, η εν λόγω αύξηση δεν έχει αποδοθεί στην αύξηση της τιμής των πρώτων υλών διεθνώς, ούτε και στις καθυστερήσεις και όλα τα παρελκόμενα της πανδημίας. Ήταν, ωστόσο, μια μικρή εισαγωγή για την κατοπινή εικόνα της αγοράς, μόλις λίγους μήνες αργότερα. Για τους εμπλεκόμενους με τον κατασκευαστικό κλάδο, ωστόσο, η κατάσταση ήταν γνωστή από πολύ πιο πριν. Τα πρώτα δείγματα των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες καταγράφηκαν από την περασμένη άνοιξη. Την ίδια ώρα, το κόστος για τα μεταφορικά ναύλα και παράλληλα οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις, δημιούργησαν ένα κράμα ζοφερών εξελίξεων για την οικονομία και την αγορά εν γένει που αποτυπώθηκαν πρωτίστως στον τομέα ακινήτων. Κατά τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το κόστος κατασκευής θα εξακολουθήσει να ανεβαίνει και θα φτάσει μέχρι το 20% πιο πάνω σε σχέση με τις σημερινές τιμές. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν το συμβόλαιο για το κόστος κατασκευής μιας νεόδμητης κατοικίας ήταν τον Δεκέμβριο του 2020 στις 200 χιλιάδες ευρώ, από εδώ και πέρα το ίδιο κόστος σκαρφαλώνει στις 240 χιλιάδες ευρώ. Οι αυξήσεις δεν σταματούν εδώ και δεν περιορίζονται σαφώς στην αγορά κατοικίας. Επεκτείνονται σε μεγάλα έργα ανάπτυξης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Την άνοιξη το πικ

Μιλώντας στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών Σταύρος Μιχαήλ ανέφερε ότι αναπόφευκτα επηρεάζονται όλα τα έργα. Ωστόσο, σημείωσε ότι τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται καθυστερήσεις στην αποπεράτωση των έργων δημόσιου χαρακτήρα. Την ίδια ώρα, στον ιδιωτικό τομέα και δη στην αγορά κατοικίας, το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται κάποια στασιμότητα, με τους αγοραστές να θέλουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην αγορά. Ωστόσο, οποιαδήποτε αρνητική καμπή στην μείωση θα επιδεινώσει περισσότερο το κόστος στην αγορά.

Την ίδια ώρα, οι αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και το κόστος ενέργειας θα διαδραματίσει τον δικό του ρόλο στις αυξήσεις των τιμών. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Cyfield Γιώργο Χρυσοχόο, οι ανατιμήσεις αναμένεται να φτάσουν στο πικ τους το επόμενο εξάμηνο, ενώ δεν εκτιμάται ότι θα επανέλθουν σύντομα στα επίπεδα προ πανδημίας. «Δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή οι συνθήκες στην παγκόσμια αγορά και την οικονομία για να πέσουν οι τιμές. Υπάρχει πληθωρισμός, ψηλά ναύλα, δεν έχει επανέλθει η ομαλότητα στα της πανδημίας, άρα η επαναφορά των τιμών δεν θα γίνει σύντομα», επισημαίνει ο Γιώργος Χρυσοχός. Επί του παρόντος, υπάρχει ακόμη στοκ στην αγορά που αγοράστηκε σε παλαιότερες τιμές, αλλά εξαντλείται σιγά σιγά, πράγμα που συγκρατεί ακόμη το κατασκευαστικό κόστος.

Αυξήσεις μέχρι 120%

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Ομοσπονδίας συνδέσμων εργολάβων οικοδομών, οι αυξήσεις τους τελευταίους 10 μήνες είναι δραματικές. Για τον δομικό χάλυβα οι αυξήσεις ανέρχονται σε 115% και 120%.

Κατά 72% πιο πάνω είναι πλέον το κόστος της ξυλείας, κατά 71% το κόστος του κατασκευαστικού οπλισμού, κατά 58% ακριβότερο πωλείται το αλουμίνο (ral colours) και 51% για το αλουμίνιο σε φυσικό χρώμα. Μικρότερες αυξήσεις καταγράφονται στις θερμομονώσεις, πλαστικούς σωλήνες, άσφαλτο και τσιμέντο. Σημειώνεται ότι τα έργα του δημοσίου περιλαμβάνουν μία φόρμουλα για τις αναπροσαρμογές στο εργατικό κόστος και του κόστους των πρώτων υλών. Οι δείκτες των αυξήσεων λαμβάνουν υπόψη τον οπλικό εξοπλισμό: τσιμέντο, καύσιμο, άσφαλτο και τα χαλίκια. Στα ιδιωτικά έργα αυτός ο όρος διαγράφεται. Άρα ο εργολάβος καλείται να αναλάβει μόνος του αυτό το κόστος. Όμως πλέον, τονίζει ο κ. Γαβριήλ, δεν θα μπορεί να απορροφήσει άλλο αυτές τις αυξήσεις.

Παράταση 77 ημερών

Αριθμός κατασκευαστών βρίσκεται ήδη στα όριά του, ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών Στέλιος Γαβριήλ. Οι εργολάβοι ήταν οι πρώτοι οι οποίοι επωμίστηκαν το επιπρόσθετο κόστος τους τελευταίους 12 μήνες, αφότου οι αυξήσεις άρχισαν να γίνονται αισθητές. Την ίδια ώρα προσπαθούν να διαχειριστούν τις καθυστερήσεις στην παραλαβή υλικών, αλλά και τις ελλείψεις που παρατηρούνται, παρελκόμενα της πανδημίας.

Στις 2 Νοεμβρίου, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας (ΟΣΕΟΚ) αναμένεται να έχει συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών, Επικοινωνιών, Μεταφορών και Έργων, μαζί με ΕΤΕΚ, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ για ανάγκη λήψης το συντομότερο δυνατόν διορθωτικών μέτρων. Αίτημα τους είναι η άμεση λήψη αντισταθμιστικών μέτρων. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζει ο κ. Γαβριήλ, θα επέλθει επιβράδυνση στο κατασκευαστικό κλάδο καθώς και ενδεχόμενο μη ολοκλήρωσης σημαντικών υπό εξέλιξη έργων. Βασική εισήγηση η οποία έχει τεθεί ενώπιον της ΚΕΑΑ ( Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων) είναι η παράταση χρόνου επιπρόσθετων 77 ημερών, νοουμένου ότι γίνεται αποδεκτό από τον Ανάδοχο, χωρίς άλλη οικονομική ή χρονική απαίτηση λόγω της πανδημίας ή των μέτρων που έχουν ληφθεί ένεκα των επιπτώσεων της πανδημίας.

Τι ζητούν οι εργολάβοι

Στην συνάντηση της 2ας Νοεμβρίου η αντιπροσωπεία των εργολάβων θα θέσει επί τάπητος σειρά εισηγήσεων. Πρόκειται συνολικά για 14 εισηγήσεις.

- Έγκριση επιπρόσθετων 77 ημερών οριζόντιας παράτασης χρόνου.

- Χάραξη πολιτικής και κατευθυντηρίων γραμμών / συστάσεων από το κράτος, σε ό,τι αφορά τα δικά του (υπό υλοποίηση ή υπό σχεδιασμό) έργα, οι οποίες θα αποτελέσουν οδηγό και για τον ιδιωτικό τομέα.

- Απορρόφηση κονδυλίων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα για νέα έργα.

- Αύξηση του ποσοστού υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού σε έργα του Κατασκευαστικού Τομέα, το οποίο παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο (28%).

- Επανεκτίμηση των προϋπολογισμών των υπό προκήρυξη έργων.

- Στοχευμένα κίνητρα για αγορά μηχανικού εξοπλισμού ειδικού για την ανακύκλωση υλικών στη πηγή.

- Επέκταση της εφαρμογής του άρθρου 11Β του περί Φ.Π.Α. Νόμου (με μηδενικό συντελεστή) σε οριζόντια βάση σε όλα τα οικοδομικά υλικά / προϊόντα (εγχώρια ή εισαγόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

- Παροχή εκτάκτων φορολογικών ελαφρύνσεων, οι οποίες να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μηνιαία υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τον Φ.Π.Α. (αντί ανά 3μηνο), επιμήκυνση της παράτασης πληρωμής του Φ.Π.Α. για ακόμη 3 φορολογικές περιόδους και επίσπευση της επιστροφής του Φ.Π.Α.

- Πιστωτική επέκταση για όσους επηρεάζονται αναίτια (νοικοκυριά, εργολάβους, υπεργολάβους), μέσα από στοχευμένο σχέδιο κρατικών ενισχύσεων.

- Περαιτέρω τραπεζικές διευκολύνσεις, οι οποίες να περιλαμβάνουν εκχώρηση συμβολαίων για χρηματοδότηση έργων και προεξόφληση πιστοποιητικών πληρωμής και τιμολογίων για προμήθεια υλικών με ασφαλιστική κάλυψη.

- Έκτακτα σχέδια στήριξης νοικοκυριών, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία ανέγερσης κατοικίας.

- Συνέχιση της παραγωγής του Δείκτη Ωρομισθίων Οικοδομικών Επαγγελμάτων.

- Αναθεώρηση των δεικτών βασικών υλικών και εργατικών με την εισαγωγή νέων εξειδικευμένων υλικών.

- Επίλυση διαφορών με ευέλικτες διαδικασίες (Κριτική Διαδικασία – Διαιτησία). 

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X