ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα πέντε «αγκάθια» της Συνόδου Κορυφής

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής με φυσική παρουσία «στα μέσα Ιουλίου»

Kathimerini.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Τα «πολύ περίπλοκα και δύσκολα» θέματα στα οποία θα εστιάσει η επερχόμενη διαπραγμάτευση για τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. (το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) και το πακέτο ανάκαμψης Next Generation EU ανέδειξε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των «27» –της πρώτης στην οποία συζητήθηκε το πακέτο ανάκαμψης σε επίπεδο κορυφής– ο κ. Μισέλ ανέφερε ως τα πιο επίμαχα σημεία το συνολικό μέγεθος τόσο του ΠΔΠ όσο και του Next Generation EU, τους διορθωτικούς μηχανισμούς (rebates) για τους καθαρούς συνεισφορείς στο ΠΔΠ, την αναλογία επιχορηγήσεων προς δάνεια (η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει 500 δισ. επιχορηγήσεις και 250 δισ. δάνεια), την κλείδα κατανομής των πόρων και το ζήτημα της αιρεσιμότητας (σχετικά με τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης αλλά και με τον σεβασμό του κράτους δικαίου). Ορισμένα κράτη-μέλη, όπως οι «φειδωλοί 4» –Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία– και η Φινλανδία θεωρούν επίσης ότι το Next Generation EU πρέπει να είναι διετούς και όχι τετραετούς διάρκειας (η Γερμανία δεν έχει πάρει σαφή θέση, αλλά δείχνει να κλίνει προς την τριετία).

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής με φυσική παρουσία «στα μέσα Ιουλίου» –την πρώτη μετά τον Φεβρουάριο–, για την επίτευξη τελικής συμφωνίας. Ωστόσο είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και δεύτερη Σύνοδος μέσα στον Ιούλιο, με τους πιο απαισιόδοξους να βλέπουν τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται και μέσα στον Αύγουστο.

Κόκκινη γραμμή

Για την ελληνική πλευρά, θεωρείται κόκκινη γραμμή η μη μείωση του μεγέθους που έχει προτείνει η Κομισιόν για το Next Generation EU (τα 750 δισ. ευρώ). Θεωρείται, επίσης, κρίσιμο να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής, που βασίζεται στο ΑΕΠ της κάθε χώρας, στο ΑΕΠ κατά κεφαλήν και στα επίπεδα ανεργίας μεταξύ 2015-19. Βάσει αυτών των κριτηρίων, η Ελλάδα θα λάβει 32 δισ. ευρώ από το πακέτο. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπεραμύνθηκε της προσέγγισης της Κομισιόν για την κλείδα κατανομής, λέγοντας ότι το ύψος της ανεργίας αντικατοπτρίζει πιστά το πόσο ευάλωτη είναι μια χώρα οικονομικά απέναντι στη νέα κρίση. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος σημαντικού κράτους-μέλους, μιλώντας στην «Κ», χαρακτηρίζει τη συζήτηση στην περίπου τετράωρη τηλεδιάσκεψη «ήρεμη, εστιασμένη, χωρίς συναισθηματισμούς και αντιπαραθέσεις».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Αγκελα Μέρκελ, λίγες ημέρες πριν αναλάβει η Γερμανία την προεδρία της Ε.Ε., τόνισε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμική της ιστορία και ότι έρχονται πολύ δύσκολες μέρες – και διερωτήθηκε αν έχουν όλοι κατανοήσει τι σημαίνει αυτό. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι το τελικό πακέτο πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Ιουλίου, για να μην υπάρξει αρνητική αντίδραση στις αγορές και ώστε να υπάρχει χρόνος μετά το καλοκαίρι για την ολοκλήρωση των συνομιλιών για τη νέα εμπορική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στη δική της παρέμβαση, επανέλαβε την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για κατάρρευση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 13% στο β΄ τρίμηνο του 2020 και είπε ότι η αύξηση της ανεργίας θα πλήξει ιδιαιτέρως τους νέους. Η κ. Λαγκάρντ κάλεσε κι αυτή τους ηγέτες των «27» να καταλήξουν το ταχύτερο δυνατόν σε συμφωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση