ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τέσσερις προειδοποιητικές επιστολές στέλνει η Κομισιόν στην Κύπρο

Περιλαμβάνονται στο μηνιαίο πακέτο αποφάσεων της Κομισιόν, σχετικά με τις διαδικασίες επί παραβάσει

ΚΥΠΕ

Τρεις «αιτιολογημένες γνώμες» προς την Κύπρο, δηλαδή το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει, και τέσσερις προειδοποιητικές επιστολές (πρώτο στάδιο της παράβασης) περιλαμβάνει το μηνιαίο πακέτο αποφάσεων της Κομισιόν, σχετικά με τις διαδικασίες επί παραβάσει.

Αναλυτικά η Κομισιόν, εκτός από την αιτιολογημένη γνώμη σε σχέση με τη φορολόγηση των γιοτ, απέστειλε επιστολή αιτιολογημένης γνώμης στην Κύπρο, την Ελλάδα και άλλα 18 Κράτη Μέλη, προτρέποντάς τα να μεταφέρουν τους νέους κανόνες της ΕΕ για τα πυροβόλα όπλα (οδηγία για τα πυροβόλα όπλα, οδηγία (ΕΕ) 2017/853) στην εθνική νομοθεσία.

Η αναθεωρημένη οδηγία της ΕΕ, που εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη τον Μάιο του 2017, ενισχύει τους ελέγχους σχετικά με τη νόμιμη απόκτηση και κατοχή πυροβόλων όπλων. Τα κράτη μέλη ήταν υποχρεωμένα να ενημερώσουν την Κομισιόν για τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο των διατάξεων της οδηγίας που αφορούν την πλειονότητα των οδηγιών έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2018, όμως η Κύπρος και τα άλλα Κ-Μ δεν το έπραξαν.

Αυτό το βήμα ακολουθεί τις προειδοποιητικές επιστολές, τις οποίες η Κομισιόν έστειλε στα κράτη μέλη τον Νοέμβριο του 2018. Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη διαθέτουν τώρα δύο μήνες για να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τα ληφθέντα μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να τα παραπέμψει στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Ακολούθως η Κομισιόν αποφάσισε να στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο και άλλα 11 Κ-Μ γιατί δεν αναβάθμισαν τη σύνδεση μεταξύ των αντίστοιχων εθνικών μητρώων των επιχειρήσεων οδικών μεταφορών και των ευρωπαϊκών μητρώων επιχειρήσεων οδικών μεταφορών (ERRU), όπως απαιτείται από τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2016/480. Η ERRU επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με επιχειρήσεις οδικών μεταφορών που είναι εγκατεστημένες εντός της ΕΕ και μεταξύ κρατών μελών. Αποτελεί ουσιώδες μέσο για την εξασφάλιση της επιβολής της νομοθεσίας της ΕΕ.

Η εφαρμογή μιας νέας και βελτιωμένης εκδοχής της ERRU απαιτεί από τα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τα συστήματά τους σε εθνικό επίπεδο. Η προθεσμία για την καθιέρωση αναβαθμισμένης σύνδεσης των εθνικών ηλεκτρονικών μητρώων έληξε στις 30 Ιανουαρίου 2019. Εάν οι αρχές των ενδιαφερομένων κρατών μελών δεν απαντήσουν ικανοποιητικά εντός δύο μηνών, η Κομσιόν μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη.

Επιπλέον η Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο, ζητώντας τη συμμόρφωσή της με τους κανόνες της ΕΕ για το εμπορικό απόρρητο (οδηγία για τα εμπορικά μυστικά, οδηγία 2016/943 / ΕΕ). Η οδηγία, που εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη τον Ιούνιο του 2016, εναρμονίζει τη νομική προστασία των εμπορικών μυστικών σε ολόκληρη την ΕΕ και διασφαλίζει ένα επαρκές και συνεκτικό επίπεδο πολιτικής προστασίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ σε περίπτωση παράνομης απόκτησης, χρήσης ή αποκάλυψης εμπορικού μυστικού . Η Κύπρος δεν έχει κοινοποιήσει μέχρι στιγμής τα μέτρα μεταφοράς τους, ενώ η προθεσμία που ορίζεται από την οδηγία έληξε στις 9 Ιουνίου 2018. Η Κύπρος έχει τώρα δύο μήνες για να απαντήσει στις ανησυχίες που διατύπωσε η Κομισιόν. Διαφορετικά, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να την παραπέμψει στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Ακόμη η Κομισιόν ζητά από την Κύπρο να συμμορφωθεί πλήρως με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών από τους άδικους συμβατικούς όρους και αποφάσισε να στείλει συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο επειδή οι εθνικοί κανόνες δεν συμμορφώνονται με το δίκαιο της ΕΕ για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (οδηγία 2005/29 / ΕΚ) και τους καταχρηστικούς συμβατικούς όρους (οδηγία περί αθέμιτων συμβάσεων, οδηγία 93 / 13 / ΕΟΚ).

Η Κομισιόν άνοιξε αυτή την υπόθεση παράβασης το 2013 βάσει σειράς καταγγελιών από πολίτες της ΕΕ που αγόρασαν ακίνητα στην Κύπρο. Οι κατασκευαστές ακινήτων, οι τράπεζες και οι δικηγόροι είχαν παραλείψει να ενημερώσουν τους αγοραστές σχετικά με τις προϋπάρχουσες υποθήκες κατά την πώληση ακίνητων περιουσιών.

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι οι κυπριακές αρχές δεν εφάρμοζαν αποτελεσματικά ούτε την οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ούτε την οδηγία περί αθέμιτων συμβατικών όρων. Η Κομισιόν έρχεται σε επαφή με τις κυπριακές αρχές, οι οποίες ανταποκρίθηκαν θετικά σε πολλές από τις ανησυχίες που διατύπωσε σχετικά με τη μεταφορά και την εφαρμογή των δύο οδηγιών. Ωστόσο, το θέμα δεν έχει επιλυθεί μέχρι στιγμής.

Η Κύπρος διαθέτει τώρα δύο μήνες για να απαντήσει στα επιχειρήματα που έθεσε η Κομισιόν, διαφορετικά η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στις κυπριακές αρχές.

Τέλος η Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου της Ελλάδας και άλλων Κ-Μ για την αδυναμία τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την ενιαία ψηφιακή αγορά. Μετά από καθυστερήσεις στη μεταφορά του εθνικού νόμου για τον κανονισμό για τον γεωγραφικό αποκλεισμό (κανονισμός (ΕΕ) 2018/302) της ΕΕ, η Κύπρος, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ισπανία θα λάβουν προειδοποιητικές επιστολές για την έγκριση και κοινοποίηση των μέτρων που εφαρμόζονται στις παραβιάσεις των κανόνων γεωγραφικού αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων από εθνικούς φορείς επιβολής για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ. Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη έχουν πλέον δύο μήνες για να απαντήσουν στα επιχειρήματα που έθεσε η Κομισιον, διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη ή να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ, κατά περίπτωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση