ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θετικός ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ της Κύπρου

Κατέγραψε ετήσια αύξηση 11,3% το Σεπτέμβριο του 2021, φτάνοντας σε επίπεδο 114,5, μετά από ετήσιες αυξήσεις 10,8% τον Αύγουστο και 11,0% τον Ιούλιο

ΚΥΠΕ

Θετικός ήταν ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την Ελληνική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, ο ΣΠΟΔ τον οποίο καταρτίζει η Ελληνική Τράπεζα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, κατέγραψε ετήσια αύξηση 11,3% το Σεπτέμβριο του 2021, φτάνοντας σε επίπεδο 114,5, μετά από ετήσιες αυξήσεις 10,8% τον Αύγουστο και 11,0% τον Ιούλιο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

«Η καταγραφή θετικών ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ κατά τα τελευταία δύο τρίμηνα του 2021 υποδηλώνει την πορεία προς ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, η οποία όμως, συνεχίζει να εξαρτάται από τη μελλοντική πορεία της πανδημίας COVID-19», υπογραμμίζει η Ελληνική Τράπεζα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου, θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ και στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα ασκούν οι τουριστικές αφίξεις και ο όγκος λιανικών πωλήσεων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Επιπλέον, στη θετική ετήσια απόδοση του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Ελληνική Τράπεζα, εξακολουθεί να συμβάλλει ο συνολικός αριθμός πωλητήριων εγγράφων ακινήτων. Το ίδιο ισχύει και για τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, των οποίων ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης κατά τους δύο προηγούμενους μήνες, αναστράφηκε.

Ωστόσο, η Ελληνική Τράπεζα σημειώνει ότι, η αναστροφή του ρυθμού μεγέθυνσης των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες δυνατόν να οφείλεται, εν μέρει, στο νέο διάταγμα υποχρεωτικής χρήσης των πιστωτικών καρτών στον τομέα του λιανικού εμπορίου.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ ασκούν και οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και την Ευρωζώνη, οι οποίοι ενισχύθηκαν το Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2020 λόγω της ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς πλην του κατασκευαστικού τομέα στην Κύπρο.

Στον αντίποδα, η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει ότι στη συγκράτηση της ετήσιας ανόδου του Δείκτη το Σεπτέμβριο συμβάλλουν ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η σημαντική ετήσια άνοδος της τιμής του πετρελαίου Brent Crude.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X