ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία: Ακόμη και στα 60 δισεκ. δολάρια φέτος το ρωσοτουρκικό εμπόριο

Το διμερές εμπόριο αναμένεται να γίνεται σε εθνικά νομίσματα

Kathimerini.gr

Ο επικεφαλής του Ρωσοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, Κάνι Καραασλάν, δήλωσε ότι ο εμπορικός τζίρος μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας έως το τέλος του 2022 μπορεί να φτάσει και τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που εξηγεί και τη σπουδή της Άγκυρας να τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

«Μέχρι σήμερα, [σύμφωνα με τα αποτελέσματα έξι μηνών], ο εμπορικός τζίρος μεταξύ των δύο χωρών έχει ξεπεράσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια και κινείται προς τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το τέλος του έτους, θα μπορούσε να αυξηθεί στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια εάν οι κεντρικές τράπεζες του οι δύο χώρες καταφέρνουν να αποτρέψουν τις απώλειες που προκαλούνται από τις συναλλαγματικές διαφορές», είπε.

Ο κ. Καραασλάν τάχθηκε υπέρ της μετάβασης επενδυτών και εξαγωγέων σε αμοιβαίους διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα. Κατά τη γνώμη του, για την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, είναι απαραίτητο να ετοιμαστούν όχι βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα σχέδια που θα επικεντρώνονται σε 5-10 χρόνια. «Αυτό είναι ακόμη πιο προφανές δεδομένου ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι πιθανό να παραταθούν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της επιχειρηματικής ένωσης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στις 8 Ιουνίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τουρκία ότι η διαδικασία μετάβασης σε εθνικά νομίσματα για αμοιβαίους διακανονισμούς μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Τη χρήση των εθνικών νομισμάτων στους υπολογισμούς στις συνομιλίες έχουν συζητήσει και οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων στην επικείμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κρατών στις 5 Αυγούστου στο Σότσι.

Ο εμπορικός τζίρος μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας ανήλθε σε περίπου 35 δισεκ. δολάρια πέρυσι. Η τουρκική πλευρά επισήμως προβλέπει αύξηση του διμερούς εμπορίου στα 50 δισεκ. δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία παραμένει χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Πηγή: TASS

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση