
Money Review
Επί δεκαετίες, το μεγαλύτερο εργοστάσιο αυτοκινήτων στον κόσμο ήταν οι εγκαταστάσεις της Volkswagen στο Βόλφσμπουργκ της Γερμανίας. Πλέον, η κινεζική εταιρεία ηλεκτροκίνησης BYD χτίζει δύο εργοστάσια στην Κίνα και το κάθε ένα από αυτά θα μπορεί να παράγει δύο φορές περισσότερα αυτοκίνητα απ’ ό,τι αυτό του Βόλφσμπουργκ.
Πρόσφατα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Κίνας δείχνουν ότι οι κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες δάνεισαν επιπλέον 1,9 τρισ. δολάρια σε βιομηχανικές οντότητες την τελευταία τετραετία. Στα περίχωρα των πόλεων, σε ολόκληρη τη χώρα, χτίζονται νέα εργοστάσια ή αναβαθμίζονται τα υφιστάμενα με ρομπότ και αυτοματοποιημένες λύσεις.
Τα άλματα της Κίνας στη βιομηχανία δημιουργούν ένα κύμα εξαγωγών που απειλεί με κλείσιμο ή με απολύσεις τα εργοστάσια στον υπόλοιπο κόσμο. «Το τσουνάμι έρχεται για όλους», είπε στους NYT η Κάθριν Τάι, εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ υπό την προηγούμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.
Οι υψηλότατοι δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές προς τις ΗΠΑ ήταν η πιο δραστική απάντηση σε αυτές τις κινήσεις. Οι Κινέζοι είναι εξαγριωμένοι με τα πρόσφατα εμπορικά εμπόδια, σύμφωνα με τους NYT. «Χρησιμοποιούν τους δασμούς για να σαμποτάρουν την υφιστάμενη διεθνή οικονομική και εμπορική τάξη», ώστε «να εξυπηρετήσουν ηγεμονικά συμφέροντα των ΗΠΑ», ανέφερε πρόσφατη ανακοίνωση του κινεζικού κράτους.
Κατ’ εντολή του Πεκίνου, οι τράπεζες έστρεψαν τον δανεισμό από το real estate στη βιομηχανία. Η Κίνα χρησιμοποιεί περισσότερα ρομπότ από όλο τον υπόλοιπο πλανήτη και τα περισσότερα εξ αυτών είναι κινεζικής παραγωγής.
Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 13,3% το 2023 και επιπλέον κατά 17,3% πέρυσι. Τα δάνεια στήριξαν την άνθισης της επιχειρηματικής έρευνας και της ανάπτυξης. Ενδεικτικά, η Huawei άνοιξε ένα κέντρο έρευνας στη Σαγκάη για 35.000 μηχανικούς, το οποίο έχει 10 φορές περισσότερο χώρο σε σύγκριση με τα κεντρικά γραφεία της Google στην Καλιφόρνια.
Οι επικεφαλής επιχειρήσεων διεθνώς δυσκολεύονται να αποφασίσουν αν θα αυξήσουν τα εμπορικά εμπόδια για να προστατεύσουν ό,τι έχει απομείνει από τη βιομηχανία τους. Η Κίνα αυξάνει εδώ και δεκαετίες το μερίδιό της στην παγκόσμια βιομηχανία, κυρίως σε βάρος μεγάλων βιομηχανικών δυνάμεων. Ειδικότερα, το μερίδιό της ενισχύθηκε στο 32% από 6% το 2000 και η παραγωγή των κινεζικών εργοστασίων είναι μεγαλύτερη από την παραγωγική δυνατότητα των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Νοτίου Κορέας και της Βρετανίας αθροιστικά.
Οι δασμοί ανά διαστήματα έχουν επιβραδύνει την ανάπτυξη των εξαγωγών της Κίνας, χωρίς όμως ποτέ να τη σταματήσουν. Ο Robert Lighthizer, εμπορικός αντιπρόσωπος του Τραμπ στην πρώτη του θητεία, δήλωσε πρόσφατα ότι οι νέοι δασμοί είναι «ένα φάρμακο που έχει ήδη καθυστερήσει -η πραγματική αιτία είναι οι δεκαετίες κινεζικής βιομηχανικής πολιτικής, η οποία δημιούργησε τρομακτική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα».
Η Κίνα εξάγει τόσο πολύ, εν μέρει διότι οι δικοί της άνθρωποι αγοράζουν πολύ λίγο. Η βουτιά στην αγορά κατοικίας το 2021 εξάντλησε μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεων της μεσαίας τάξης και κατέστρεψε πολλές πλούσιες οικογένειες. Τα φορολογικά έσοδα υποχωρούν, αλλά οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται. Ετσι, η κυβέρνηση διστάζει να ξοδέψει σε μέτρα στήριξης. Απεναντίας, αντιστάθμισε την «τρύπα» από το πλήγμα στην αγορά κατοικιών με την εξαγωγική της καμπάνια, δημιουργώντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας για την ανέγερση και τη διοίκηση εργοστασίων.