ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεπέρασαν το 70% οι συναλλαγές μέσω ψηφιακών καναλιών στην Τρ.Κύπρου

Ανοδική πορεία ακολουθεί και το ποσοστό των καταθέσεων που εκτελούνται μέσω ΑΤΜ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πάνω του 70% των συνολικών συναλλαγών έφτασε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018 το ποσοστό των πράξεων που πραγματοποιείται μέσω των ψηφιακών καναλιών στην Τράπεζα Κύπρου, καταδεικνύοντας την ολοένα και αυξανόμενη τάση διεξαγωγής συναλλαγών μέσω της ψηφιακής οδού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, το συνολικό ποσοστό των συναλλαγών που εκτελούνται μέσω ψηφιακών καναλιών σε σύγκριση με τις συνολικές συναλλαγές στην τράπεζα έφτασε στο 71,1% τον Σεπτέμβριο του 2018 σε σύγκριση με 58% τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Το ποσοστό είναι ακόμη ψηλότερο στην περίπτωση των φυσικών προσώπων, φτάνοντας στο 80,2% των συνολικών συναλλαγών από 68,8% τον Σεπτέμβριο του 2015. Από το Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017, το ποσοστό παρουσιάζει μια ετήσια μεταβολή πέραν που πλησιάζει τις 3.5 ποσοστιαίες μονάδες, με τον τελευταίο χρόνο να επιταχύνεται στις 4.40 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σωρευτικά σε περίοδο τεσσάρων ετών το ποσοστό έχει αυξηθεί κατά 20%.

Τα φυσικά πρόσωπα ίσως να αποτελούν έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη αναφορικά με τις ψηφιακές συναλλαγές, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν προσωπικό που εκτελεί τις τραπεζικές συναλλαγές στα ταμεία των τραπεζών.

Εξού και το ποσοστό των επιχειρηματικών συναλλαγών που εκτελούνται μέσω ψηφιακών καναλιών είναι πολύ χαμηλότερο και περιορίζεται στο 12.76% τον Σεπτέμβριο του 2018, αν και αυτό με τη σειρά του από τον Σεπτέμβριο του 2015 (5,65%) έχει υπερδιπλασιαστεί.

Στις συναλλαγές που καταγράφονται περιλαμβάνονται οι καταθέσεις, οι αναλήψεις, οι μεταφορές και οι μεταφορές χρημάτων εκτός τράπεζας.

9 στις 10 αναλήψεις μέσω ΑΤΜ

Όσον αφορά τις αναλήψεις, μια πράξη που εδώ και δεκαετίες έχει διασυνδεθεί με την αυτόματη ταμιακή μηχανή (ΑΤΜ), το συνολικό ποσοστό των συναλλαγών που εκτελείται μέσω ΑΤΜ έφτασε στο 88,8%, ενώ στη περίπτωση των φυσικών προσώπων πλησιάζει το 90%.

Ανοδικά και οι καταθέσεις μέσω ΑΤΜ

Ανοδική πορεία ακολουθεί και το ποσοστό των καταθέσεων που εκτελούνται μέσω ΑΤΜ. Το συνολικό ποσοστό των καταθέσεων που έγινε μέσω ΑΤΜ τον Σεπτέμβρη του 2018 ναι μεν φτάνει το 8,16%, αλλά σε σύγκριση με τέσσερα χρόνια πριν (3,93%) έχει υπερδιπλασιαστεί. Ακόμη μεγαλύτερη δυναμική παρουσιάζουν το ποσοστό των καταθέσεων μέσω ΑΤΜ στην περίπτωση των φυσικών προσώπων, το οποίο από 6,92% τον Σεπτέμβριο του 2015, έφτασε το 14,22% τον Σεπτέμβριο του 2018, με την μεγαλύτερη ετήσια μεταβολή να καταγράφεται μεταξύ Σεπτεμβρίου 2017 και Σεπτεμβρίου 2018 (+3,6%).

Το αντίστοιχο ποσοστό στην περίπτωση των εταιρειών διαμορφώθηκε στο μόλις 1,31% των συνολικών καταθέσεων, την στιγμή που τέσσερα χρόνια πριν ήταν σχεδόν μηδενικές (0,35%).

Ψηλά το ίντερνετ και το App

Όσον αφορά το συνολικό (φυσικά πρόσωπα και εταιρείες) ποσοστό των μεταφορών που εκτελούνται μέσω του διαδικτύου και της εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, αυτό φτάνει στο 89,02% από 78,3% τον Σεπτέμβριο του 2015 , ενώ στην περίπτωση των φυσικών προσώπων πλησιάζει το 93% από 85,10% την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Όσον αφορά τις νομικές οντότητες, ποσοστό 44,5% των συνολικών μεταβιβάσεων πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου και της εφαρμογής από 26,81% τον Σεπτέμβριο του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ

70% ψηφιακες συναλλαγες μηπως σημαινει και 35% μειωση προσωπικου;
Για ποιους κτυπα η καμπανα;

Ντόμπρος Κελαήδης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X