ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Γεωργίας: Η Κύπρος δεσμεύεται για διατήρηση θαλάσσιας ζωής

Η Υπουργός δήλωσε ότι η Κύπρος, ως παράκτιο κράτος, μοιράζεται μια ισχυρή δέσμευση για τη διατήρηση των θαλασσών

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος αναγνωρίζει τη σημασία του καθορισμού ισορροπημένων και δίκαιων αλιευτικών ορίων, δήλωσε τη Δευτέρα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μαρία Παναγιώτου, μιλώντας εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 24ης Ετήσιας Συνάντησης της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas - ICCAT), που φιλοξενείται στη Λεμεσό από τις 11 έως τις 18 Νοεμβρίου.

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι η Κύπρος ευθυγραμμισμένη με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει προσηλωμένη στην προώθηση της βιώσιμης, επιστημονικά τεκμηριωμένης διαχείρισης της αλιείας, προσθέτοντας ότι καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής του πλαισίου της ICCAT και της ΕΕ, ακολουθήθηκε μια προσέγγιση βασισμένη σε στοιχεία, ενώ θεσπίστηκαν τεκμηριωμένες ποσοστώσεις και πολιτικές που καθοδηγούνται από επιστημονικές εκτιμήσεις.

«Μια αξιοσημείωτη επιτυχία είναι το σχέδιο διαχείρισης του τόνου, όπου οι ποσοστώσεις καθορίστηκαν με βάση αναλυτικές πληροφορίες για τα δεδομένα μετανάστευσης και αναπαραγωγής. Η προσέγγιση αυτή διασφαλίζει την οικολογική βιωσιμότητα, ενώ παράλληλα στηρίζει την οικονομική ευημερία των κοινοτήτων μας» επεσήμανε.

Η Υπουργός δήλωσε ότι η Κύπρος, ως παράκτιο κράτος, μοιράζεται μια ισχυρή δέσμευση για τη διατήρηση των θαλασσών.

«Η αλιεία μεγάλων πελαγικών ειδών, όπως η αλιεία τόνου και ξιφία, έχει μεγάλη αξία για την οικονομία και τον πολιτισμό μας, στηρίζοντας τις τοπικές κοινότητες και συμβάλλοντας σημαντικά στο εγχώριο και εξαγωγικό μας προϊόν», πρόσθεσε.

Η κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι η εν λόγω αλιευτική δραστηριότητα υπερβαίνει τις οικονομικές εκτιμήσεις και είναι βαθιά ενσωματωμένη στις θαλάσσιες παραδόσεις, αποτελώντας πολιτιστική κληρονομιά και περιβαλλοντικό καθήκον.

«Ως διαχειριστές αυτών των πολύτιμων πόρων, παραμένουμε προσηλωμένοι στη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους», είπε.

Αναφερόμενη στο πλαίσιο διατήρησης της ICCAT, η κ. Παναγιώτου δήλωσε ότι έχει αποδειχθεί απαραίτητο για την εξισορρόπηση των υπεύθυνων και βιώσιμων πρακτικών αλιείας και διαχείρισης με την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Η Κύπρος, συνέχισε, είναι αφοσιωμένη στη διατήρηση μιας λεπτής ισορροπίας μεταξύ της βιώσιμης αλιείας και της διατήρησης των θαλασσών και δεσμεύεται για την αμέριστη υποστήριξή της στην ICCAT για τη διαφύλαξη της μακροχρόνιας διάρκειας αυτών των πόρων, διατηρώντας τόσο το θαλάσσιο περιβάλλον όσο και τα μέσα διαβίωσης που εξαρτώνται από αυτό.

Υπογραμμίζοντας ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, είναι πολύπλοκες και αλληλένδετες, απαιτώντας συνεργατικές προσπάθειες και καινοτόμες λύσεις, η Υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι οι φετινές αποφάσεις θα διαμορφώσουν την κατεύθυνση των προσπαθειών διατήρησης και της βιώσιμης χρήσης των θαλάσσιων πόρων για τα επόμενα χρόνια.

«Αυτό θα συμβάλει στην αξιοποίηση του ουσιαστικού έργου και των στοχευμένων προσπαθειών που έχει καταβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι σήμερα», συνέχισε.

Επιπλέον, δήλωσε ότι η Κύπρος αναγνωρίζει τη σημασία του καθορισμού ισορροπημένων και δίκαιων αλιευτικών ορίων, υποστηριζόμενων από σχέδια-πλαίσια διαχείρισης του τόνου, τα οποία θα αντικατοπτρίζουν τις περιφερειακές ανάγκες και τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις. Αυτή η ευθύνη, πρόσθεσε η κ. Παναγιώτου, είναι μια ευθύνη «που μοιραζόμαστε όλοι - μια δέσμευση που υπερβαίνει τα σύνορα και τις πολιτικές διαφορές».

Επίσης, είπε ότι, σε ευθυγράμμιση με τις προσπάθειες της ΕΕ, ενθαρρύνεται η προώθηση μέτρων για την ελαχιστοποίηση των παράλληλων αλιευμάτων και τη μείωση της θνησιμότητας ευάλωτων ειδών, όπως τα είδη καρχαριών και οι θαλάσσιες χελώνες. «Υποστηρίζουμε τις προτάσεις για την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών που ελαχιστοποιούν αυτά τα ακούσια περιστατικά αλιείας, δίνοντας μεγάλη έμφαση στις προσπάθειες διατήρησης», τόνισε η Υπουργός Γεωργίας.

Επιπλέον, δήλωσε ότι η Κύπρος παραμένει στην πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά της παράνομης, μη δηλωμένης και άναρχης αλιείας και προτρέπει να ληφθούν αυστηροί μηχανισμοί ελέγχου και συμμόρφωσης σε όλη την περιοχή διατήρησης της ICCAT.

«Μέσω της αυστηρής παρακολούθησης, μπορούμε να διασφαλίσουμε καλύτερα τους πόρους που αφορούν τους τόνους μας και να εξασφαλίσουμε δικαιοσύνη για τους αλιείς μας που δραστηριοποιούνται υπεύθυνα», σημείωσε.

Η κ. Παναγιώτου είπε ότι η Κύπρος με τη μοναδική γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, κατανοεί τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Η Μεσόγειος Θάλασσα, ανέφερε η Υπουργός, η οποία βρέχει τις ακτές μας, απεικονίζει ευρύτερες ωκεάνιες προκλήσεις, υπογραμμίζοντας ότι «οι ενέργειές μας -ή η αδράνειά μας- έχουν βαθιές συνέπειες για τα θαλάσσια οικοσυστήματα».

Εξάλλου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υπουργείου Γεωργίας, τη συνάντηση της ICCAT στην Κύπρο αναμένεται να παρακολουθήσουν περίπου 500 συμμετέχοντες από όλα τα Συμβαλλόμενα Μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και μέλη της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γεγονός που, όπως σημειώνεται, θα συμβάλει σημαντικά στη διεθνή αναγνώριση της χώρας, στην ενίσχυση της τοπικής αγοράς, αλλά και στην προώθηση του κυπριακού τουριστικού προϊόντος.

Προστίθεται ότι στην εναρκτήρια συνάντηση θα παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, η Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας (DG MARE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαρλίνα Βίτσεβα, καθώς και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης.

Η φιλοξενία της διεθνούς αυτής συνάντησης, η οποία διοργανώνεται από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιας Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, «αποτελεί τιμή για την Κύπρο, καθώς θα συμβάλει ουσιαστικά στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής και στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση