ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Διασφαλίζονται οι παρόντες εργαζόμενοι και οι νέες γενιές

Υπεγράφη η συμφωνίας – πλαίσιο για εισαγωγή επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την πεποίθηση πως με το σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στην κρατική υπηρεσία που υπογράφηκε διασφαλίζονται και οι παρόντες εργαζόμενοι, αλλά και ότι δεν επιβαρύνονται οι νέες γενιές, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Μιλώντας στο πλαίσιο υπογραφής της Συμφωνίας – Πλαισίου μεταξύ Κυβέρνησης και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, για εισαγωγή επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο Υπουργός είπε πως, «χαίρομαι ιδιαίτερα σήμερα γιατί μετά από 10 χρόνια ολοκληρώνεται μια ουσιαστικής σημασίας μεταρρύθμιση με τη συνεργασία και των συνδικαλιστικών οργανώσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η οποία αποτελεί και μέρος της Συμφωνίας Πλαίσιο. Μιας μεταρρύθμισης προς όφελος των εργαζομένων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και, παράλληλα, προς όφελος και του φορολογούμενου».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, «η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων του κρατικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα για την εισαγωγή επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων διασφαλίζει τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των νεοεισερχόμενων μόνιμων υπαλλήλων και των συμβασιούχων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, γεγονός που ουσιαστικά διασφαλίζει την ποιότητα ζωής τους κατά την τρίτη ηλικία».

Όσον αφορά στη φιλοσοφία του Σχεδίου, «με τη Συμφωνία τίθεται το όλο ζήτημα σε μια ορθολογική βάση, υιοθετώντας ένα υβριδικό μοντέλο το οποίο βασίζεται σε εισφορές εκατέρωθεν. Είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο Σχέδιο το οποίο χρηματοδοτείται από τους δικαιούχους. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι με το νέο Σχέδιο δεν επιβαρύνονται οι μελλοντικές γενιές όπως συνέβαινε παλιά».

Είναι ένα Σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου για τη συσσώρευση των εισφορών και την καταβολή των παρεχόμενων συνταξιοδοτικών ωφελημάτων. Ένα Ταμείο το οποίο θα είναι νομικά διασφαλισμένο και δεν θα μπορεί να διαβρωθεί από κανέναν, διασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητά του.

Ο Υπουργός κατά την ομιλία του τόνισε πως, «με αυτό τον τρόπο που διασφαλίζεται και μια βιώσιμη, ευπρεπής σύνταξη για τους εργαζομένους αλλά παράλληλα, διασφαλίζεται και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών».
«Θέλω να ευχαριστήσω τις οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ γι’ αυτή την εποικοδομητική και δημιουργική συνεργασία που είχαμε αυτό το διάστημα. Τέλος, να αναφέρω ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται είναι προς όφελος των εργαζομένων αλλά και του κοινωνικού συνόλου. Και είναι γι’ αυτό που πρέπει να συνεχιστεί αυτή η αγαστή συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και την Κυβέρνηση», κατέληξε.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Λαμβάνοντας το λόγο ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, τόνισε πως για μία διαπραγμάτευση που έχει διαρκέσει πολλά χρόνια, καλύτερα είναι να γίνεται «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Είπε πως με την υπογραφή της συμφωνίας δίδεται ένα σωστό μήνυμα που πρέπει να σταλεί και στον ιδιωτικό τομέα που υπάρχει μεγάλη απορρύθμιση. Ο κ. Κυρίτσης υπογράμμισε ότι, και στον δημόσιο τομέα παραμένουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων και εργαζόμενοι με αγορά υπηρεσιών που όπως χαρακτήρισε, «είναι κατάσταση που πρέπει να σταματήσει». Ο κ. Κυρίτσης διαβεβαίωσε κλείνοντας την ομιλία του πως θα συνεχίσει να προσπαθεί για επίλυση όλων των εργασιακών προβλημάτων και ότι η συμφωνία – πλαίσιο που υπεγράφη είναι μια κατάκτηση που άργησε, αλλά έγινε κατορθωτή σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό.

Σημαντική συμφωνία

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας έδωσε από πλευράς του τα εύσημα στους πρωταγωνιστές αυτής της συμφωνίας και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όσο οι υφιστάμενοι, όσο και οι αόριστοι αλλά και οι νέοι θα έχουν ένα επαρκώς συνταξιοδοτικό σχέδιο ωφελημάτων. Ο κ. Μάτσας υπογράμμισε ότι δεν η συγκεκριμένη συμφωνία δεν υποκαθιστά ή υποβαθμίζει τα υφιστάμενα σχέδια που λειτουργούν.

«Μέσα από αυτή τη συμφωνία αναδεικνύεται ο συνεχής και αναβαθμισμένος ρόλος των συνδικαλιστικών οργανώσεων», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση